Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

«Τεκμηριωμένη η προσφυγή»

danihlidhs
Στον Arena FM 89,4 μίλησε ο Δήμαρχος  Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Αναφέρθηκε στην ένσταση του Δήμου Θέρμης, στην τριμελή επιτροπή, στην οποία θα παραστεί ως πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και στα εμπόδια που προκύπτουν ως προς την υλοποίηση της επένδυσης για την κατασκευή αθλητικού κέντρο του ΠΑΟΚ στην περιοχή.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Σίμος Δανιηλίδης:
Για την υπόθεση της Θέρμης: “Παρακολουθώ το θέμα στενά και εγώ και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, όχι τώρα λόγω της αρνητικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αλλά και πριν σε καθημερινή βάση. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον Θόδωρο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει αφοσιωθεί στο θέμα μαζί με έγκριτους νομικούς από Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
Η ένσταση, που έχει καταθέσει ο Δήμος Θέρμης στην τριμελή επιτροπή είναι απόλυτα τεκμηριωμένη. Οι 15 μέρες είναι το ανώτατο χρονικό όριο για να γίνει η συζήτηση. Εμείς ζητάμε να συνεδριάσει και νωρίτερα η επιτροπή, στην οποία θα παραβρεθώ και εγώ ως πρόεδρος της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμαρχος κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, κάτι που από σεμνότητα δεν το λέει. Συμμετέχουμε στο προεδρείο και λειτουργούμε συλλογικά. Εγώ ως πρόεδρος, ο κ. Παπαδόπουλος ως αντιπρόεδρος και ο Δήμαρχος της Κασσάνδρας, ο Βασίλης Παπαγιάννης, ως γραμματέας. Εκπρόσωπος της ΠΕΔ στην τριμελή επιτροπή θα είναι ο πρώην Δήμαρχος Χαλάστρας, Δημοσθένης Ζαγκλάρας, που είναι συνταγματολόγος νομικός, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ζητήσει να παραστεί και το προεδρείο της ΠΕΔ στην επιτροπή.
Οι ευνοϊκές προϋποθέσεις για την τελική έγκριση δεν δημιουργούνται απλά από το γεγονός πως θα πάμε με ισχυρή παρουσία από πλευρά αυτοδιοίκησης στην επιτροπή, αλλά από τα απλά νομικά και δεδομένα των άρθρων και εγκυκλίων, που προβλέπουν απολύτως αυτά που αποφάσισε ο Δήμος Θέρμης. Οι ευνοϊκότερες των προϋποθέσεων είναι πως αποδεδειγμένα πλέον με νομική τεκμηρίωση έχει κάνει λάθος η υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Έχει αναφερθεί σε λάθος νόμο, σε λάθος άρθρο και σε παράγραφο που δεν έχει σχέση μ’ αυτό που έχει αποφασίσει σωστότατα ο Δήμαρχος της Θέρμης.
Ο Δήμος Θέρμης προσπαθεί να βρει επενδύτες και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο εξασφαλίζοντας απόλυτα τα συμφέροντα του. Δεν ήταν υποχρεωμένος και δεν προβλέπεται από τον νόμο να απαιτεί και να διασφαλίζει τις  θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν από την επένδυση να πάνε σε άνεργα άτομα από τον Δήμο της Θέρμης. Το απαίτησε και το κατάφερε. Δεν προβλέπεται από τον νόμο να απαιτήσει ένα Ολυμπιακών διαστάσεων κολυμβητήριο για τον Δήμο. Το απαίτησε και το κατοχύρωσε. Δεν προβλέπεται από τον νόμο τέτοιου είδους υπέρογκες και δύσκολες εγγυήσεις από τον επενδύτη για να είναι διασφαλισμένα τα συμφέροντα του λαού της Θέρμης. Αντί να του πούμε χίλια μπράβο, που απ’ όλες τις μεριές έχει προστατέψει τα συμφέροντα του λαού του, πηγαίνουμε και κατασκευάζουμε απορριπτικές αποφάσεις για να δημιουργήσουμε πρόβλημα”.
Για το αν έχει κάποια εξήγηση για το “μπλοκάρισμα” του έργου: “Δεν θέλω να φτάσω σ’ αυτό το σημείο. Να πω διάφορα πράγματα, θα περιμένω την κρίσιμη εκδίκαση του άρθρου της επιτροπής. Θέλω μέχρι εκείνη την στιγμή να πιστεύω και να λέω δημοσίως ότι έκανε λάθος η υπηρεσία. Θέλω να πιστεύω, ως καλοπροαίρετος άνθρωπος, ότι έγινε από λάθος και άγνοια. Αν δω άλλη εξέλιξη, θα βγω και θα πω κάποια πράγματα…”.
Για το αν υπήρχαν ανάλογες επενδυτικές πρωτοβουλίες σε άλλους Δήμους: “Οι περισσότεροι Δήμοι και εδικά της επαρχίας έχοντας περιουσιακά στοιχεία και εκτάσεις, προσβλέπουν στην προσέγγιση υγειών και νόμιμων επενδύσεων. Έτσι αντιμετωπίζεται η κρίση και έρχονται θέσεις εργασίας. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές δεν ευοδώθηκαν αυτές οι προσπάθειες. Σε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που κάτι έγινε και υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον επένδυσης, παρουσιάστηκαν προβλήματα. Σε λίγες ανάλογες περιπτώσεις σε άλλους Δήμους υπήρξε ενδιαφέρον για λουτροπόλεις, όπως έγινε με την Σουρωτή, στο Δήμο Θέρμης. Μια επιχείρηση που με τα προϊόντα που προωθεί έχει διαφημίσει την περιοχή σε όλο τον κόσμο”.
Για τα άτομα από τα οποία θα αποτελείται η τριμελής επιτροπή: “Αποτελείται από τον προεδρεύοντα εκπρόσωπο του νομικού συμβουλίου του κράτους, ο οποίος είναι και ανώτατος δικαστικός, από τον εκπρόσωπο του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης και από τον εκπρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης με βάση τον αρχικό ορισμό είναι ο κ. Ζαγκλάρας, αλλά θα παραστεί και όλο το προεδρείο της ΠΕΔ. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα αλλάξει ο εκπρόσωπος του δικηγορικού συλλόγου, γιατί πρόσφατα έγιναν εκλογές εκεί.
Εγώ θα πρότεινα να γίνει η συνεδρίαση σε λιγότερο από 15 μέρες. Είναι μείζονος σημασίας θέμα για ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά. Σε άλλες χώρες παραχωρούν δωρεάν τις εκτάσεις στους επενδυτές. Ο Δήμος της Θέρμης δεν παραχώρησε δωρεάν τις εκτάσεις, αλλά προστατεύει τα συμφέροντα του λαού του και αντί να του πουν μπράβο, του βάζουν και εμπόδια”.
Για τα εγκαίνια του γηπέδου στη Νεάπολη: “Το Σάββατο εγκαινιάζουμε και τυπικά το ανακατασκευασμένο γήπεδο των ερασιτεχνικών ομάδων και τον ακαδημιών μας, με τελευταίας γενιάς πλαστικό χλοοτάπητα, με καινούργιο φωτισμό και προδιαγραφές υψηλού επιπέδου. Είναι ένα από τα 13-14 έργα στον αθλητισμό που ξεκίνησαν το 2012, συνεχίστηκαν το 2013 και ολοκληρώνονται το 2014. Το συνολικό κόστος ξεπερνάει τα 7,5 εκ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο κοστίζει 500.000 ευρώ.
Το ακόμα μεγαλύτερο έργο, που είναι προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ είναι το παλιό γήπεδο του Στρεμπενιώτη, όπου θα φτιαχτεί το μέρος του στίβου, θα ανακατασκευαστεί η παλιά κερκίδα, οι τρεις όροφοι θα γίνουν γυμναστήρια αθλημάτων, δεξιά και αριστερά στα δύο μικρά γήπεδα θα τοποθετηθεί πλαστικός τάπητας και δίπλα στις κερκίδες θα γίνει ένα μεγάλο αναψυκτήριο για να δροσίζει τους επισκέπτες. Νομίζω πως η Νεάπολη είναι προνομιακά ευνοημένη με 29 έργα, όπου τα 25 έχουν τελειώσει αξίας 15 εκ. ευρώ. Ξοφλήσαμε και χρέη και τα δάνεια που δεν ήταν λίγα. Αυτή είναι η πέμπτη θητεία που διανύουμε. Αυτή την περίοδο όποιος Δήμαρχος τρέχει 365 μέρες δεν χρειάζεται να κάνει κάτι προεκλογικά”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: