Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Ο Αρης υπήρχε και πριν από τους Γκάλη και Γιαννάκη!

Ο Αρης υπήρχε και πριν από τους Γκάλη και ΓιαννάκηΓράφει ο Γιώργος Συρίδης
 
Έναν αιώνα ζωής συμπλήρωσε ο Άρης. Στο Αλεξάνδρειο βρέθηκαν ξανά – μετά την κατανυκτική εκδήλωση της 7ης Μαϊου – ο Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Δύο θρύλοι του ελληνικού μπάσκετ που έγραψαν τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του συλλόγου. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσει ο κόσμος ότι Άρης υπήρχε και πριν από τον Γκάλη και τον Γιαννάκη. Έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, για να αναδειχθεί ο ρόλος που έπαιξαν οι πρόγονοι της Αυτοκρατορίας.


Πριν έρθει η “δυναστεία” του ’80, των πρωταθλημάτων, κυπέλλων, νταμπλ, 100αρων, των τριών σερί φάιναλ φορ, υπήρξαν άνθρωποι που “έσκαψαν” για δεκαετίες το “χωράφι”.
Έξι, επτά χρόνια μετά τον ερχομό του μπάσκετ στην Ελλάδα από τη ΧΑΝΘ, το 1926, ο Άρης κατακτά το πρώτο πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Σε εκείνη την ομάδα αγωνίστηκαν οι Ονίκ Μισκετζιάν, Παρσέλ Κουταζιάν, Θ. Στεφόπουλος, Τανιόλ Λιάν, Εμ. Αχιλλέως, Αρζαβίρ Τζαμτκιάν, Βαρτάν Ναχαμπετιάν, Ναχαμπέν Εξουζιάν και Π. Φέτσης.
Τέσσερα χρόνια μετά, το 1930, ο Άρης κέρδισε τον πρώτο πανελλήνιο τίτλο του. Μέλη εκείνης της ομάδας ήταν οι Μπενλιάν, Καβουκτσιάν, Ζωγράφος, Παπαγεωργίου, Ιασωνίδης, Χατζητρούζης, Δανελιάν, Καρατζάς και Ατζεμιδάκης, ενώ έφορος της ομάδας ήταν ο Γεωργίου.
Ο Άρης πήρε τη σκυτάλη από τη ΧΑΝΘ και ανήγαγε το μπάσκετ σε κορυφαίο άθλημα. Πολύ πριν τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τ’ άλλα παιδιά.
Το 1958, πολύ πριν υπάρξουν επίσημες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Άρης κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά από τη νίκη επί της πανίσχυρης Μπεογκράτσκυ που είχε τεχνικό διευθυντή τον θρυλικό Σάπερ, προπονητή τον επίσης θρυλικό Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς και αρχηγό τον απόλυτο θρύλο, Ραντιβόι Κόρατς. Νίκη με 61-57 από την ομάδα του Ανέστη Πεταλίδη, που είχε τεχνικό διευθυντή τον Τάκη Νικολαϊδη, πατέρα του γνωστού σε όλους μας “Νικόλ”, του Δημήτρη Νικολαϊδη! Την φανέλα του Άρη τίμησαν τότε οι Γούσιος, Ρόκκος, Πετράκης, Μακρής, Μπουσβάρος, Φλόκας, Σπηλιάκος, Παπαδάκης, Φουρουντζόπουλος, Κωνσταντάρας, Διονυσόπουλος και Καραμήτσος.
Το 1979 με προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη ο Άρης ανέτρεψε τα πάντα, άφησε πίσω του Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΑΕΚ και κατέκτησε το δεύτερο πρωτάθλημά του. Χάρης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Αλεξανδρής, Διονύσης Ανανιάδης, Βασίλης Παραμανίδης, Διαμαντής Σκόνδρας, Σταύρος Χωλόπουλος, Στέλιος Καλαντίδης, Τάσος Σπάρταλης, Δημήτρης Νάστος, Στράτος Βαμβακούδης, Ισαάκ Δεγερμεντζής, Κωνσταντίνος Στυλιανίδης, Λάζαρος Βορεάδης ήταν τα μέλη εκείνης της ομάδας, που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την έλευση του Γκάλη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου.

Όλα τα παραπάνω ονόματα είναι ενδεικτικά και επιλέχθηκαν από στιγμές του Άρη πριν την Αυτοκρατορία. Υπάρχουν άλλα τόσα, τα οποία έχουν προσφέρει στον σύλλογο που σήμερα γιορτάζει τα 100 του χρόνια.

Ο Άρης υπήρχε πριν από την “χρυσή εποχή” και θα συνεχίσει να υπάρχει, αρκεί να τιμάει την ιστορία του, να την γνωρίζει και να την αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: