Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Η μπασκετική ΑΕΚ πρέπει να χτίσει το δικό της γήπεδο!!

Σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια, σχεδόν μισός αιώνας, κλείνουν σήμερα από τον μεγάλο, από τον ανεπανάληπτο θρίαμβο της ΑΕΚ.

Η μπασκετική ΑΕΚ πρέπει να χτίσει το δικό της γήπεδο
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
 Από το πρώτο ελληνικό τρόπαιο στο ματς του Καλλιμάρμαρου με τη Σλάβια Πράγας και κυρίως, από την απίστευτη προσέλευση των φιλάθλων.

Σαράντα έξι χρόνια μας χωρίζουν από τον άθλο της 4ης Απριλίου 1968 και μας μελαγχολούν, διότι η Ένωση δεν έχει καταφέρει να στεγάσει μόνιμα όλα τα τμήματά της τη στιγμή που κατασκευάζονται κλειστά γυμναστήρια (Ρόδος)!

Ο ανεπανάληπτος άθλος των Αμερικάνου, Τρόντζου, Ζούπα, Βασιλειάδη, Τσάβα, Λαρεντζάκη, Πετράκη, Νεσιάδη, Δημητριάδη, του αειμνήστου Χρηστέα και του Μήλα μπορεί να μας γεμίζει με υπερηφάνεια ως Έλληνες και ως άνθρωποι του Αθλητισμού, εν’ τούτοις, μας δημιουργεί και θλίψη.
Σαράντα έξι χρόνια αργότερα από τη στιγμή την οποία 80.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τον τελικό με την Σλάβια και η ΑΕΚ εξακολουθεί ν’ αναζητεί κλειστό γυμναστήριο, προκειμένου να στεγαστεί. Εξακολουθεί να μην αναπτύσσει στο έπακρο τα τμήματα υποδομής ελλείψει αθλητικών χώρων.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε η κατασκευή ενός κλειστού γηπέδου, χωρητικότητας 500 θεατών, στην περιοχή Λειβάδα του Αρχαγγέλου στη Ρόδο, με πρωτοβουλία των ανθρώπων της διοικήσεως των Αγίων Θεοδώρων. Το κόστος εκτιμάται στα 600χιλ. ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, εκ των οποίων η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα καταβάλει ποσό της τάξεως των 300.000 ευρώ, ανάλογα με την πορεία εξέλιξης του έργου και τα υπόλοιπα ο δήμος της Ρόδου. Κι όμως, τη στιγμή που δαπανούνται χρήματα για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων ή παρ’ ότι έχουν περάσει κατά το παρελθόν επιχειρηματίες οι οποίοι δαπάνησαν υπέρογκα χρήματα για την ενδυνάμωση του έμψυχου δυναμικού, το γήπεδο της ΑΕΚ παραμένει όνειρο θερινής νυκτός…
Δεν πρόκειται να μεμψιμοιρήσουμε, ούτε βέβαια να σταθούμε στις καταστροφικές ενέργειες που ανέλαβε πριν από την Ολυμπιάδα του 2004 ο τότε πρόεδρος της ερασιτεχνικής Γιάννης Γρανίτσας, ούτε βέβαια στα ουτοπικά μεγαλόπνοα σχέδια και στις μακέτες που παρουσίαζε σε χλιδάτα ξενοδοχεία. Η κριτική που του ασκούσαμε, άλλωστε, αδιαλείπτως έχει καταγραφεί και δεν αμφισβητείται. Το ερώτημα που τίθεται σήμερα δεν είναι βέβαια, ο λόγος της ασθένειας αλλά το φάρμακο…
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά αποτελούν αναγκαία στοιχεία για τη βιωσιμότητά της η μόνιμη έδρα, καθώς και η ανάπτυξη εις βάθος όλων των τμημάτων υποδομής. Η μεταφορά της αντρικής ομάδας από το ΟΑΚΑ στα Άνω Λιόσια και από το Γαλάτσι στο Ελληνικό αποθαρρύνει τον φίλαθλο της ομάδας να την παρακολουθήσει. Οι συνεχείς αλλαγές έδρας, ανάλογα με την οικονομική επιφάνεια του προέδρου την ΚΑΕ, δημιουργούσε πάντοτε σοβαρά προβλήματα στην προσέλευση του κόσμου, κυρίως για ψυχολογικούς και συναισθηματικούς λόγους, δεδομένου ότι όλοι ζητούν επιμόνως την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Για όσους δεν ενθυμούνται τη δεκαετία του 1980 οι νεαροί παίκτες της Ένωσης, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρόεδρος Μπάμπης Καραμανλής, ο ηθοποιός Πασχάλης Τσαρούχας ή ο Αλέξης Τσοχατζόπουλος, υιός του Άκη, στοιβάζονταν στο ανοικτό γηπεδάκι της Λεωφόρου Δεκελείας και την επόμενη δεκαετία εντός του κλειστού γυμναστηρίου «Γ. Μόσχος», το οποίο και εν τέλει γκρεμίστηκε.
Προσφάτως η διοίκηση της ΑΕΚ είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον δήμαρχο Γαλατσίου για την επιστροφή της ομάδας στο κλειστό γυμναστήριο του Γαλατσίου, το οποίο είχε ενοικιάσει ο επιχειρηματίας Χαραγκιώνης για να το μετατρέψει σε εμπορικό κέντρο. Το Παλέ ανήκει πλέον, στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, που σκέφτεται σοβαρά να το μετατρέψει είτε σε θεματικό πάρκο, είτε σε ιατρική μονάδα αποκατάστασης κινητικών προβλημάτων. Συνεπώς, το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η διοίκηση την ΚΑΕ θα συνεχίσει ν’ αναζητεί για άλλη στέγη.
Μια καλή λύση, η οποία συζητήθηκε έντονα επί εποχής Δημήτρη Δρόσου και Μπάμπη Καραμανλή, αποτελούσε το κλειστό του Περιστερίου που φιλοξένησε το άθλημα της πυγμαχίας κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας του 2004. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη Νέα Φιλαδέλφεια, διαθέτει τις εγκαταστάσεις και θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε γήπεδο μπάσκετ με λίγα χρήματα. Ανεπίσημες συζητήσεις είχαν γίνει τότε με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος εν πρώτοις είχε αρνηθεί. Βεβαίως, όμως, ουδέποτε κατατέθηκε μια επίσημη οικονομική πρόταση. Χώρος, ωστόσο, προκειμένου να κατασκευαστεί γήπεδο μπάσκετ εντοπίστηκε και στο παρελθόν σε περιοχή της Νέας Ιωνίας, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε εξέλιξη.
Εν κατακλείδι, η λύση για τη διοίκηση της ΑΕΚ είναι μια: Αναζήτηση ελεύθερου χώρου, που θα στεγάσει τα όνειρα του κάθε Ενωσίτη. Οι μεταγραφές και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ομάδας στην Α1 δύναται να έρθει σε δεύτερο χρόνο, αφού προέχει η ανέγερση ενός κλειστού γηπέδου, της κιτρινόμαυρης έδρας. Οι παράγοντες της Ένωσης εκμεταλλευόμενοι, αφενός τη δραστική μείωση του κόστους αγοράς γης αλλά και της κατασκευής και αφετέρου, τα δυσβάσταχτα οικονομικά προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και το δεδομένο ενδιαφέρον επιχειρηματιών, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για τη στέγαση των τμημάτων του Δικέφαλου. Ευκαιρίες υπάρχουν πάντα, πολλώ δε μάλλον αν μιλάμε για την ΑΕΚ…

Πηγή: superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: