Τρίτη 27 Μαΐου 2014

10 πράγματα που μας έμειναν από το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει έναν απολογισμό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ και γράφει για αυτά που του έμειναν στο μυαλό μετά το πέρας της διοργάνωσης.
Το 10ο τρόπαιο της Ρεάλ Μαδρίτης, τα 17 γκολ (που αποτελούν ρεκόρ) του Κριστιάνο Ρονάλντο σε μια σεζόν και ο πρώτος τελικός στην ιστορία ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια πόλη δεν ήταν τα μόνα γεγονότα, που αποτέλεσαν σημεία αναφοράς στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Υπήρξαν άλλα 10 tips, τα οποία ήταν αξιοσημείωτα και έμειναν... στην ιστορία.
1. Η κατάρα του Μουρίνιο στα ημιτελικά
Είναι από τους προπονητές που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο Τσάμπιονς Λιγκ, κατακτώντας το τρόπαιο δύο φορές με Πόρτο και Ίντερ. Με τη φετινή του συμμετοχή με την Τσέλσι στα ημιτελικά, έφτασε συνολικά τις οκτώ παρουσίες (αριθμός ρεκόρ) στους «4», όμως στις έξι από αυτές γνώρισε την πίκρα του αποκλεισμού. Δύο προκρίσεις στις οκτώ παρουσίες δεν το λες και καλό ποσοστό για τον Μουρίνιο.
2. Η κατοχή δεν είναι το παν
Μια νέα Μπαρτσελόνα προσπάθησε να δημιουργήσει φέτος στο Μόναχο ο Πεπ Γκουαρντιόλα, όμως εκ του αποτελέσματος απέτυχε παταγωδώς. Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο ημιτελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπάγερν είχε 69% κατοχή απέναντι στη Ρεάλ, όμως ηττήθηκε με το βαρύ 0-4 στην Αλιάνζ Αρίνα.
3. Οι δανεικοί παίζουν και εναντίον της ομάδας τους
Όταν αγωνίζεσαι σε μια ομάδα – έστω και δανεικός – ούτε περιορισμοί υπάρχουν, ούτε... μειωμένες αποδόσεις. Έτσι και ο Τιμπό Κουρτουά που ανήκει στην Τσέλσι, αλλά αγωνίζεται ως δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όχι μόνο έπαιξε κανονικά εναντίον της ομάδας που ανήκει, αλλά ήταν και από τους καλύτερους παίκτες των «ροχιμπλάνκος» στους ημιτελικούς απέναντι στους Λονδρέζους.
4. Υποκλιθείτε στον Κάρλο Αντσελότι
Οι προπονητικές του ικανότητες έχουν αμφισβητηθεί από... κόσμο και κοσμάκη. Ο ίδιος δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να απαντήσει και να ασχοληθεί με κάθε πικρόχολο σχόλιο. Το μόνο που κάνει είναι να δίνει τις δικές του απαντήσεις στο γήπεδο. Το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν το τρίτο στην καριέρα του ως προπονητής (2003, 2007 με Μίλαν) και φυσικά έχει μπροστά του χρόνια για να διευρύνει το προσωπικό του ρεκόρ.
5. Ο Mr. 100 εκατομμύρια ευρώ Γκάρεθ Μπέιλ
Όλη τη χρονιά προσπαθούσε να αποδείξει πως η Ρεάλ Μαδρίτης δεν... πέταξε στα σκουπίδια το ποσό-ρεκόρ των 100 εκατομμύριων ευρώ το προηγούμενο καλοκαίρι για να τον αποκτήσει από την Τότεναμ. Και την κατάλληλη στιγμή έκανε την απόσβεση. Μετά το νικητήριο τέρμα του στον τελικό του κυπέλλου Ισπανίας κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Μπέιλ έκανε το 2-1 στην παράταση απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης, κλειδώνοντας... το τρόπαιο.
6. Η ηλικία δεν παίζει κανένα ρόλο
Όταν μιλάμε για αθλητές-πρότυπα, ο παράγοντας ηλικία είναι απλά συμπληρωματικός για έναν ποδοσφαιριστή. Έτσι και για τον Ράιαν Γκιγκς, ο οποίος στα 41 του χρόνια ήταν ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον επαναληπτικό απέναντι στον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα οι «μπέμπηδες» να επικρατήσουν με 3-0 και να ανατρέψουν το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Καραϊσκάκη.
7. Ένας Σέρχιο Ράμος για όλες τις δουλειές
Ότι αποτελεί έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς του πλανήτη δεν αποτελεί είδηση, όμως φέτος ο Σέρχιο Ράμος έβγαλε στην επιφάνεια και ένα ακόμη ταλέντο, αυτό στο σκοράρισμα. Και μάλιστα όταν η μπάλα «καίει». Η αρχή έγινε στο δεύτερο ημιτελικό απέναντι στην Μπάγερν στο Μόναχο, όταν πέτυχε δύο γκολ στο πρώτο 20λεπτο και καθάρισε την υπόθεση πρόκριση, ενώ το αποκορύφωμα ήταν φυσικά στον τελικό με το γκολ στο 93’ που έδωσε το φιλί της ζωής στη Ρεάλ και έστειλε το ματς στην παράταση.
8. Η κυριαρχία της Ισπανίας
Δε χρειαζόταν να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ η Ρεάλ Μαδρίτης για να αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Η παρουσία όμως και δεύτερης ισπανικής ομάδας στον τελικό (Ατλέτικο Μαδρίτης) αλλά και η κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ επίσης από ισπανική ομάδα (Σεβίλλη) αποδεικνύουν πως το ισπανικό ποδόσφαιρο είναι πολλά βήματα μπροστά σε σχέση με τους υπόλοιπους.
9. Η δυσκολία να κατακτήσεις για δεύτερη σερί χρονιά το τρόπαιο
Θεωρητικά φέτος υπήρχαν όλες οι κατάλληλες προϋποθεσεις για να πραγματοποιηθεί αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Να κατακτήσει δηλαδή ομάδα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο. Η Μπάγερν Μονάχου πληρούσε όλες τις προδιαγραφές, όμως την κρίσιμη στιγμή οι παίκτες του Πεπ Γκουαρντιόλα κατέρρευσαν, χάνοντας την ευκαιρία - μετά από πέρσι - να κατακτήσουν και φέτος τη διοργάνωση.
10. Η «βασίλισσα» Ρεάλ Μαδρίτης
Τα 10 τρόπαια στην ιστορία του κυπέλλου Πρωταθλητριών κατατάσσουν την Ρεάλ Μαδρίτης στην κορυφή της σχετικής λίστας, όμως υπήρχαν πολλοί που κατηγορούσαν τους Μαδριλένους πως τα περισσότερα τα έχουν κατακτήσει επί εποχής Φράνκο. Φέτος όμως η Ρεάλ ανέβηκε στην πρώτη θέση και των κατακτήσεων Τσάμπιονς Λιγκ (από το 1992-93) με 4 τρόπαια (1998, 2000, 2002, 2014) αφήνοντας στη δεύτερη θέση με 3 τη Μίλαν (1994, 2003, 2007) και την Μπαρτσελόνα (2006, 2009, 2011).
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: