Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Η διαχείριση του +25 θα κρίνει τον τίτλο!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τον 2ο τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού και υπενθυμίζει πως κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Όποιος το καταλάβει καλύτερα, θα πανηγυρίσει τον τίτλο.  Η διαφορά μίας καλής ομάδας από μία πολύ καλή ομάδα είναι ο τρόπος ο οποίος διαχειρίζεται καταστάσεις που προκύπτουν μεσούσης της σεζόν. Ο Ολυμπιακός μπήκε πεισμωμένος στο παρκέ και αποφασισμένος να δείξει πως είναι καλύτερη ομάδα. Και το κατάφερε με ευκολία.
Ειλικρινά δε νομίζω να έπαιζαν τόσο καλά αν δεν είχαν «πειραχθεί» από την κριτική η οποία τους ασκήθηκε για την απόδοσή τους στον πρώτο τελικό. Θα μπορούσαν να βέβαια να έχουν εκνευριστεί και να παρουσιάζονταν αγχωμένοι ώστε να αποδείξουν. Θα μπορούσαν (όπως και έκαναν) να πεισμώσουν και να βγάλουν την ανωτερότητά τους στο παρκέ.
Θα πρέπει να καταλάβουν οι παίκτες πως η κριτική ρέει στο αίμα του Έλληνα (ειδικά η ανέξοδη μέσω facebook), όπως φυσικά και οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν πως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα όσο πολλές φορές φαίνονται.
Τα μάτια των «ερυθρολεύκων» γυάλιζαν, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβαζαν την αυτοπεποίθησή τους λεπτό με λεπτό και ταυτόχρονα έριχναν στα… τάρταρα αυτή των αντιπάλων τους. Πηδούσαν στις περισσότερες φάσεις πάνω από τους αντιπάλους τους, πήγαιναν πρώτοι σε κάθε διεκδικούμενη μπάλα και έβγαζαν μία φρεσκάδα στο παρκέ. Επέβαλλαν τους κανόνες τους και στα 40 λεπτά κάνοντας τους παίκτες του Παναθηναϊκού να κατανοήσουν πως δεν είχαν καμία τύχη στο συγκεκριμένο παιχνίδι.
Δύσκολα οι «ερυθρόλευκοι» θα επαναλάβουν τέτοια απόδοση (ειδικά στο ΟΑΚΑ), αλλά δε νομίζω να χρειάζεται κιόλας να πιάσουν τόσο υψηλά στάνταρ για να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.
Βέβαια και στην άλλη πλευρά ο Παναθηναϊκός είμαι σίγουρος πως θα αντιδράσει, θεωρώ αδιανόητο να παίξει τόσο άσχημα για τρίτη συνεχόμενη φορά, αλλά πλέον το ερώτημα είναι κατά πόσο θα καταφέρει να διαχειριστεί την «εικοσιπεντάρα».
Κάποιος θα πει… «και 65-64 να έληγε πάλι στο 1-1 θα ήταν η σειρά». Επί της ουσίας της υπόθεσης δεν είναι λανθασμένη η σκέψη αυτή, αλλά το μπάσκετ είναι παιχνίδι ψυχολογίας εκτός από στρατηγικής και το +25 δίνει τεράστιο ψυχολογικό πλεονέκτημα στον Ολυμπιακό και ταυτόχρονα έχει ρίξει στα σκοινιά τον Παναθηναϊκό.
Ο κόσμος του σε ελάχιστα λεπτά γέμισε τα social media με έντονη κριτική για αυτό που παρουσίασαν οι «πράσινοι» στο ΣΕΦ. Ζητούσαν μεταγραφές και όλα όσα ακολουθούν βαριές ήττες. Περισσότερο και ενδεχομένως το πιο σωστό ήταν το παράπονό τους για την έλλειψη προσπάθειας από αρκετούς παίκτες. Η πίεση είναι στις «πράσινες» πλάτες λόγω του +25 και μόνο.
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν πραγματικά απίστευτη στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Και βασικό… έπαιζαν όλοι.
Η ψυχολογία είναι το παν. Μπήκαν τα πρώτα τρίποντα και εν συνεχεία η ευστοχία πίσω από τα 6,75 ήταν εκπληκτική. Με 6/9 στο πρώτο δεκάλεπτο και 8/14 στο ημίχρονο, τα πάντα γίνονται πιο εύκολα.
Εκπληκτική η κυκλοφορία της μπάλας. Εκπληκτική…
Ο Παναθηναϊκός χωρίς αποστάσεις στην επίθεσή του και κυρίως χωρίς ένταση στο παιχνίδι του. Πολλοί παίκτες ήταν κάπως soft. Ο Λάσμε στα 11’ του πρώτου ημιχρόνου δεν είχε πάρει ούτε μία προσπάθεια και κανένα ριμπάουντ… και είχε παίξει 11 από τα 20 λεπτά.
Στην άμυνα οι «πράσινοι» είχαν πολύ κακές περιστροφές με αποτέλεσμα να δέχονται αρκετά καλάθια χωρίς να βγαίνει κανείς στη βοήθεια.
Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πέτυχε 19 πόντους, αλλά είχε 6/17 σουτ. 17 δίποντα είναι υπερβολικό νούμερο.
Καλύτερος παίκτης των «πράσινων» ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης ο οποίος έπαιζε απελπιστικά μόνος του μερικές φορές.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο Ολυμπιακός έδειξε στο ΣΕΦ πως είναι καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να του δώσει και τον τίτλο. Χρειάζονται δύο ακόμη νίκες και οπωσδήποτε η μία να είναι στο ΟΑΚΑ (γήπεδο στο οποίο οι «πράσινοι» δεν έχουν ηττηθεί σε τελικό).
Κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι ομάδες τη διαφορά. Αν ο Ολυμπιακός δε μείνει ήρεμος και μείνει στο +25 θα έχει πρόβλημα.
Αν ο Παναθηναϊκός δε βρει άμεσα λύσεις και αφήσει την ψυχολογία από το -25 να τον επηρεάσει τότε θα έχει τεράστιο πρόβλημα.
ΚΑΘΕ ΜΑΤΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ!
ΥΓ: Επιτέλους είδαμε τουλάχιστον τη μία ομάδα να παίζει μπασκετάρα!
ΥΓ 2: Όσο θα διαρρέονται μέσω ανυπόγραφων κειμένων για το ότι ο Βαγγέλης Μάντζαρης πάει στον Παναθηναϊκό, αυτά θα κάνει ο διεθνής γκαρντ στο παρκέ. Πεισμώνουν με κάτι τέτοια οι παίκτες. Οπότε ας συνεχίσουν οι «καλοθελητές».
ΥΓ 3: Διέκρινα αρκετή γκρίνια μεταξύ των παικτών των φιλοξενούμενων.
ΥΓ 4: Η απουσία του Τζέιμς Γκιστ φυσικά και έπαιξε ρόλο. Ειδικά από τη στιγμή που ο Αλβέρτης επέλεξε να αφήσει εκτός Α1 τον Μπατίστ. Επειδή αναφερόμαστε σε αθλητισμό να ξεκαθαρίσω κάτι. Αν είχε τραυματιστεί κάποιο γκαρντ και ήταν ο Μπατίστ στην Α1 αντί π.χ του Κάρι... θα λέγαμε το ίδιο. Εκ τους αποτελέσματος κρίνοντας οι προπονητές βγαίνουν πάντα χαμένοι σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: