Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ψέμα ειπώθηκε στο Μαρακανά!!

Ο Ρομπέρτο Ρόχας έπεσε αιμόφυρτος μπροστά στην εστία του στο Μαρακανά. Παίκτες της Χιλής έτρεξαν γύρω του, αγωνιώντας για την κατάστασή του. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το μεγαλύτερο ψέμα των Μουντιάλ.

Το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ψέμα ειπώθηκε στο Μαρακανά
Η Χιλή θα επιστρέψει στο Μαρακανά για το ματς με την Ισπανία, όμως το παρελθόν της στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν την γεμίζει υπερηφάνεια. Μόνο ντροπή για το «σκοτεινό» παρελθόν του Ρομπέρτο Ρόχας, ενός παίκτη που τότε θεωρούσαν ηγέτης τους.

Τον Σεπτέμβρη του 1989 οι «La Rocha» διεκδίκησαν στο επιβλητικό γήπεδο του Ρίο ντε Τζανέιρο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κοντράροντας τη Βραζιλία. Κάποιοι όμως ήθελαν με κάθε τρόπο το ταξίδι στην Ιταλία. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε απ’ τον τρόπο που θέλησαν να το διεκδικήσουν.

Το όνειρο που άρχισε να σβήνει...

Όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, ο δρόμος για το Παγκόσμιο φάνηκε να κλείνει, αφού ήθελαν μόνο νίκη για να προκριθούν. Τα δευτερόλεπτα περνούσαν και οι οπαδοί της Σελεσάο άρχισαν να ξεσηκώνονται στις εξέδρες, με αφορμή τη διαφαινόμενη νίκη της ομάδας τους.

Ένας απ’ αυτούς, ο Ρόσμαρι ντε Μέλο, πέταξε μια φωτοβολίδα μπροστά απ’ την εστία του Ρομπέρτο Ρόχας. Σε δευτερόλεπτα ο Χιλιανός τερματοφύλακας έπεσε στο έδαφος, κρατώντας το κεφάλι του, το οποίο σύντομα άρχισε να ματώνει.

inner

Οι συμπαίκτες του έτρεξαν δίπλα του και παγωμένοι κοιτούσαν τον Ρόχας να κρατάει το μέτωπό του. Εκεί όπου ιδρώτας και αίμα είχαν αρχίσει να δημιουργούν μια ανατριχιαστική εικόνα.

Γρήγορα μεταφέρθηκε εκτός γηπέδου. Όμως οι συμπαίκτες του αρνήθηκαν να επιστρέψουν στον αγωνιστικό χώρο για τα τελευταία είκοσι λεπτά του παιχνιδιού, μετά από απαίτηση του προπονητή Ορλάνδο Αραβένα.

Το παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, όμως μια φωτογραφία που τραβήχτηκε την κατάλληλη στιγμή έδειχνε την φωτοβολίδα να προσγειώνεται ελάχιστα δίπλα του. Πως είναι δυνατόν να χτυπήθηκε απ’ αυτήν;

inner

Το ξυράφι στο γάντι

Οι αναλύσεις ξεκίνησαν και το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό ψέμα που ντροπιάζει ακόμα και σήμερα τη Χιλή αποκαλύφθηκε. Τα βίντεο επιβεβαίωσαν όσα έδειχνε η φωτογραφία. Και ο Ρόχας δεν άντεξε την πίεση που ασκήθηκε απ’ τον κόσμο που ζητούσε να μάθει την αλήθεια.

Σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση αποκάλυψε πως το «χτύπημα» προήλθε από ένα ξυράφι που έκρυβε στο γάντι του και απέδωσε την πράξη του στο πάθος που είχαν οι Χιλιανοί για διάκριση, μετά από χρόνια που βρισκόταν στην ποδοσφαιρική αφάνεια.



Η αλήθεια είναι πως το σύνολο του Ρομπέρτο Ρόχας -της εμβληματικής, μέχρι τότε, φυσιογνωμίας της ομάδας- έφτασε για πρώτη φορά με αξιώσεις στα προκριματικά του Μουντιάλ, μετά από σχεδόν είκοσι χρόνια.

Αντί για διάκριση στα γήπεδα της Ιταλίας όμως, ο «κόνδορας» -όπως τον αποκαλούσαν, θεωρώντας τον ηγέτη της ομάδας- εξασφάλισε για τον ίδιο δια βίου απαγόρευση ενασχόλησης με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και για την ομάδα του αποκλεισμό απ’ το Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ.

Μαζί του τιμωρήθηκαν ο γιατρός της ομάδας και ο βοηθός του -για το γεμάτο ψευδή στοιχεία έγγραφο που έστειλαν στη FIFA σχετικά με τον τραυματισμό του Ρόχας- ο αρχηγός της Χιλής, Χουάν Αστένγκο -βοήθησε τον Ρόχας να… τραυματιστεί- ο φροντιστής -εξαφάνισε τα… πειστήρια του εγκλήματος- και ο προπονητής της ομάδας -δεν επέτρεψε στους παίκτες του να επιστρέψουν στο γήπεδο, παρότι γνώριζε τι έχει συμβεί.

Η επιστροφή
Η FIFA απέσυρε την ποινή του Ρόχας το 2001, όμως ο κόσμος δεν ξέχασε ποτέ την ντροπή. Στα 43 του χρόνια επέστρεψε στα γήπεδα, για τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής, όμως οι συμπατριώτες του τον υποδέχτηκαν με έκρηξη θυμού, που τον έκανε να δακρύσει.

inner

«Θα έδινα τα πάντα για να με συγχωρήσουν» είπε μετά το ματς και ξέσπασε. Θεώρησε υπεύθυνη τη FIFA και το «σπρώξιμο» σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. «Αν ήμουν απ’ την Αργεντινή ή την Ουρουγουάη δεν θα μου επέβαλαν ποτέ δια βίου αποκλεισμό» ανέφερε, χωρίς να αναγνωρίσει το λάθος του.

«Έκοψα το πρόσωπό μου από υπερηφάνεια και ακεραιότητα εκείνο το βράδυ. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι κατέστρεψα το όνειρο μιας ολόκληρης χώρας και τους έκλεψα την ευκαιρία να δουν τη Χιλή δυνατή στο Παγκόσμια των ΗΠΑ». Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: