Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Θρήνος για Αλκέτα Παναγούλια!

"Σκυλίσια Μέρα" με την τεράστια απώλεια του Αλκέτα Παναγούλια, του προπονητή που πήγε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε Γιούρο και Μουντιάλ.
Ήταν 18 Ιουνίου 2012 όταν ο Αλκέτας Παναγούλιας έφευγε από τη ζωή στα 78 του χρόνια. Γεννημένος στις 30 Μαϊου 1934 στη Θεσσαλονίκη είχε μεγάλη προσφορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με κορυφαίες του στιγμές τα εισιτήρια για το Γιούρο του 1980 και το Μουντιάλ του 1994. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα πήγε στις δυο διοργανώσεις.
Ο Παναγούλιας καταξιώθηκε σαν ποδοσφαιριστής στον Άρη όπου αγωνίστηκε για 11 χρόνια. Σαν προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του το 1967 από τον Ελληνοαμερικανικό της Νέας Υόρκης (τρία Κύπελλα), ενώ στη συνέχεια έγινε βοηθός στην Εθνική και πρώτος προπονητής από το 1973. Το 1980 οδήγησε την Εθνική στο Γιούρο της Ιταλίας.
Στη συνέχεια έκατσε στους πάγκους του Ολυμπιακού (κατακτώντας πρωταθλήματα), της εθνικής ΗΠΑ, του Άρη, του Λεβαδειακού και του Ηρακλή.
Το 1992 ανέλαβε εκ νέου προπονητής της Εθνικής Ελλάδας για να την πάει με πανηγυρικό τρόπο στο Μουντιάλ του 1994, κάτι που επίσης συνέβη για πρώτη φορά. Και ήταν τεράστια επιτυχία, πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα, έστω κι αν σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα γνώρισε βαριές ήττες. 
Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: