Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Ο «εργάτης» της Βραζιλίας!!

Ο Πολ Γουάιλκς γράφει για τον Λουίζ Γκουστάβο, τον… ταπεινό εργάτη της Βραζιλίας στο Μουντιάλ.
Όταν σκέφτεσαι το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο, οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό είναι πιθανότατα εκείνες του Πελέ, του Ρονάλντο, του Ροναλντίνιο και του Νεϊμάρ. Φαντεζί παικτών, που εξάπτουν την φαντασία και ξεσηκώνουν τα πλήθη. Παρόλα αυτά, κάθε ομάδα της Βραζιλίας είχε έναν αμυντικό μέσο, που κρατούσε τα πράγματα απλά. Παίκτες όπως ο Ντούνγκα, ο Μάουρο Σίλβα και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έκαναν τέλεια τη δουλειά τους, προκειμένου να δώσουν μεγαλύτερη ελευθερία στους μεσοεπιθετικούς.
Η Premier League έχει προσελκύσει τους περισσότερους μέσους του… είδους. Ο Φερναντίνιο παίζει στην Μάντσεστερ Σίτι, ο Λούκας στη Λίβερπουλ, ο Ραμίρες στην Τσέλσι και ο Σάντρο στην Τότεναμ. Η Βραζιλία του Σκολάρι θυμίζει τις ομάδες των προηγούμενων Μουντιάλ.
Έχει, όμως, περισσότερα μεγάλα αστέρια σε αμυντικογενείς θέσεις παρά στην επίθεση και η πρεμιέρα με την Κροατία έδειξε μία ανθεκτικότητα, που σπάνια βλέπαμε στην πρώτη θητεία του Σκολάρι στον πάγκο. Οι δύο σκόρερς, ο Νεϊμάρ και ο Όσκαρ, φυσιολογικά τράβηξαν όλα τα βλέμματα πάνω τους, όμως ήταν η εξαιρετική εμφάνιση του Λουίζ Γκουστάβο, που επέτρεψε στην Βραζιλία να επιτεθεί με επιτυχία. Αυτό φάνηκε ακόμη περισσότερο, καθώς οι Κροάτες είχαν στη μεσαία γραμμή τρία εκπληκτικά 10άρια, φυσικά με διαφορετικό ρόλο ο καθένας.
Ο Γκουστάβο ήταν μπροστά από την αμυντική τετράδα και δεν άφησε χώρο στους Κόβατσιτς, Μόντριτς και Ράκιτιτς να βγάλουν γρήγορες αντεπιθέσεις. Αυτό οδήγησε τους Κροάτες να παίξουν από τα άκρα και κυρίως από τη πλευρά του Ντάνι Άλβες.

Ο συναγωνισμός για μία θέση στον άξονα της μεσαίας γραμμής στην Βραζιλία του Σκολάρι είναι τεράστιος και η απόφαση του Γκουστάβο να αφήσει την Μπάγερν του Γκουαρδιόλα το προηγούμενο καλοκαίρι, τον δικαιώνει απόλυτα.
Μπορεί ο προορισμός του να εξέπληξε πολλούς, όμως αποφάσισε να υπογράψει στην Βόλφσμπουργκ και όχι στην Άρσεναλ, που μέχρι ένα σημείο ήταν το μεγάλο φαβορί. Οι Λύκοι, φυσικά, μπορούσαν να του προσφέρουν μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής.

Ο Γκουστάβο υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με την Βόλφσμπουργκ και βοήθησε τη νέα του ομάδα να βγει στην Ευρώπη. Η κύρια δουλειά του είναι να μην αφήνει τους αντιπάλους να βγουν γρήγορα στην αντεπίθεση και να δίνει με σιγουριά την μπάλα στους συμπαίκτες του. Ο Γκουστάβο, όμως, προσφέρει πολλά περισσότερα από έναν τυπικό «καταστροφέα» παιχνιδιού. Δεν τελείωσε τη σεζόν στην Bundesliga μόνο στο top 10 στα τάκλιν, αλλά ήταν και στην κορυφαία 20άδα στα κοψίματα και στο ποσοστό επιτυχίας στις πάσες. Στο ματς με την Κροατία κανένας συμπαίκτης δεν κατάφερε να τον ξεπεράσει στο τελευταίο.

Οι παραπάνω ικανότητές του ήταν εμφανείς στην πρεμιέρα. Μπορεί οι πάσες του να είναι «σίγουρες», όμως είναι αποτελεσματικές. Το κοψίματα και οι κερδισμένες μπάλες ήταν επίσης τα περισσότερα στο ματς.

Όταν οι Βραζιλιάνοι έχουν την κατοχή, ο Μαρσέλο με τον Ντάνι Άλβες ανεβαίνουν, κάτι που σημαίνει ότι οι Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ μένουν χωρίς κάλυψη στην άμυνα. Σε αυτή την περίπτωση η δουλειά του Γκουστάβο είναι να παίρνει θέση στο κέντρο της άμυνας ανάμεσά τους.
Η πειθαρχία του είναι εκπληκτική, όμως δεν μπορεί κανείς να πει το ίδιο για το ταμπεραμέντο του. Είναι φυσιολογικό ένας παίκτης με τα δικά του χαρακτηριστικά να κάνει πολλά φάουλ και να δέχεται πολλές κάρτες, όμως οι τρεις κόκκινες την περασμένη σεζόν στην Bundesliga δεν ήταν κάτι το φυσιολογικό.
Όσο προχωράμε στη διοργάνωση ο κίνδυνος ο Γκουστάβο να μαζέψει πολλές κάρτες είναι ορατός και μαζί το ρίσκο να χάσει ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι. Για να κερδίσει η Βραζιλία το Μουντιάλ σπίτι της, θα πρέπει ο μέσος της Βόλφσμπουργκ να κρατήσει την ψυχραιμία του μέχρι το τέλος.

Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: