Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

«Είναι η χαρά του αθλητή αυτά τα ματς»

Ο Κώστας Χαραλαμπίδης δεν περιμένει να επηρεαστεί ο ΠΑΟΚ από την ατμόσφαιρα στο ντέρμπι με τον Άρη, ενώ τόνισε ότι αυτές οι αναμετρήσεις αποτελούν ευχαρίστηση για τους παίκτες.

«Είναι η χαρά του αθλητή αυτά τα ματς»
Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει το απόγευμα του Σαββάτου (18/10, 17:00) τον Άρη στο «Nick Galis Hall» και ο Κώστας Χαραλαμπίδης άφησε να εννοηθεί ότι η ομάδα του δεν καταλαβαίνει από έδρες. Εξάλλου, ο «δικέφαλος του Βορρά» έφυγε με τη νίκη από τη Σμύρνη στο ματς με την Καρσίγιακα. Ο 38χρονος γκαρντ τόνισε μέσω της Nova ότι αυτά τα παιχνίδια είναι η χαρά του αθλητή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Για τις δώδεκα παρατάσεις στα τελευταία έξι ματς της ομάδας του: «Δεν έχω μετρήσεις πόσες παρατάσεις έχουμε παίξει τελευταία αλλά είναι αλήθεια πως είναι αρκετές. Στα δυο τελευταία (σ.σ. παιχνίδια) έχουμε παίξει σίγουρα τρεις παρατάσεις, το ξέρω. Το παιχνίδι στην Τουρκία ήταν μια επαγγελματική νίκη - θα έλεγα - μέσα σε μια δύσκολη έδρα και κόντρα σε μια ομάδα η οποία έχει μεγάλο κίνητρο κι αντίστοιχα ισχυρές βλέψεις. Τους τελευταίους μήνες έχει κατακτήσει δυο τίτλους στην Τουρκία. Σε πολύ κόσμο μπορεί να μην είναι γνωστή αλλά είναι μεγάλη δύναμη αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και τ’ ότι κερδίσαμε μέσα εκεί, σε μια τόσο δυνατή έδρα, μας κάνει να γεμίζουμε αυτοπεποίθηση και να βλέπουμε πολύ αισιόδοξα το μέλλον μας στη διοργάνωση».

Πώς ήρθε αυτό το αποτέλεσμα;

«Είχαμε ένα αγωνιστικό πλάνο, το οποίο δεν άλλαξε καθόλου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, ούτε όταν βρεθήκαμε πίσω στο σκορ. Νομίζω ότι η προσήλωσή μας σ’ αυτό το πλάνο μας έδωσε τη νίκη. Ήμασταν πολύ προσηλωμένοι στην άμυνα και σε καίρια σημεία του παιχνιδιού που φάνηκε ότι μπορούσε να ξεφύγει η Καρσίγιακα στο σκορ, ακριβώς εκεί δείξαμε χαρακτήρα κι ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις».

Αναφέρθηκες ήδη στο κέρδος της αυτοπεποίθησης και πως μπορεί να επιδρά στην ομάδα ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Πέραν αυτού, ποιά είναι η σημασία αυτής της νίκης;

«Η σημασία μιας νίκης σε οποιαδήποτε διοργάνωση είναι δεδομένη. Δηλαδή . παίζουμε για να κερδίζουμε και τα’ ότι έχουμε ξεκινήσει με νίκες σε κάθε παιχνίδι που έχουμε δώσει σε όλες τις διοργανώσεις, αυτό μας δυναμώνει για τη συνέχεια. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε πως είναι κάτι παραπάνω από μια νίκη. Δεν αεροβατούμε, ούτε πετάμε στα σύννεφα επειδή κάναμε δυο νίκες σε πρωτάθλημα κι Ευρώπη. Συνεχίζουμε, έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, στο τέλος».

Φιλικά, Κύπελλο, Πρωτάθλημα, Ευρώπη και πάλι Πρωτάθλημα. Διαδοχικές αγωνιστικές υποχρεώσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ανησυχείτε για τον παράγοντα κόπωση και δεν το αναφέρω ως άλλοθι.

«Οχι και πιστέψτε με, μέχρι να τελειώσει αυτό το σερί των αγώνων δε θα το επικαλεστούμε ποτέ ως άλλοθι για κάποια μας απόδοση. Είμαστε επαγγελματίες, ξέρουμε ότι αυτή θα είναι η ρουτίνα μας, η καθημερινότητά μας και το πρόγραμμά μας μέχρι - τουλάχιστον - τα Χριστούγεννα κι οφείλουμε ν’ ανταπεξέλθουμε. Θα βρούμε τον τρόπο και τις δυνάμεις».

Η επιστροφή στην ελληνική πραγματικότητα σηματοδοτεί και την επόμενη, αγωνιστική σας υποχρεώση, που είναι ένας μεγάλος αγώνας - ειδικά για την πόλη της Θεσσαλονίκης - Αρης εναντίον ΠΑΟΚ, στην έδρα του πρώτου. Οι σκέψεις σου σχετικά;

«Πήραμε πολύ καλές παραστάσεις από τον αγώνα που παίξαμε, τον ευρωπαϊκό για το τι ατμόσφαιρα περιμένουμε. Είναι δεδομένο ότι αυτά τα παιχνίδια έχουν αντιπαλότητα κι έχουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αλλά για μένα, αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, είναι η ευχαρίστηση κι η χαρά του αθλητή το να παίζεις σε τέτοιους αγώνες και σε τέτοια γήπεδα. Παίζουμε για να μας βλέπει ο κόσμος και ν’ απολαμβάνει. Οπως σου είπα, αν θέλεις την προσωπική μου άποψη, εγώ θα το ευχαριστηθώ και θα το χαρώ. Το τί θα γίνει θα το δούμε».

Φέρεις την ιδιότητα του αρχηγού της ομάδας και φέτος. Μια ιδιότητα που έχει ως βασική προϋπόθεση την εμπειρία. Επικαλούμενος αυτήν λοιπόν θέλω να σε ρωτήσω, πού κρίνονται αγώνες σαν κι αυτόν;

«Κατ'αρχήν να πούμε πως σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι ομάδες, είτε στην αρχή, είτε στο τέλος του πρωταθλήματος, όταν παίζουν μεταξύ τους, αυτές οι δυο οι συγκεκριμένες είναι κάτι το διαφορετικό. Οπότε δε μετράνε ούτε κάποιες νίκες, ούτε κάποιες ήττες όταν πας σ’ ένα τέτοιο ντέρμπι τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Εχουμε να δούμε αρκετά πράγματα όσον αφορά το αγωνιστικό μας πλάνο, δεν έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε αλλά αυτές οι δυο μέρες είναι πολύτιμες για μας και στο βίντεο και στο γήπεδο να δούμε πως θ’ ανταπεξέλθουμε και να δούμε τί ακριβώς πρέπει να κάνουμε. Είμαι σίγουρος πως το τεχνικό επιτελείο δουλεύει αρκετές ημέρες και γι’ αυτό το παιχνίδι».

Η έδρα, ο κόσμος μπορούν να σταθούν ως βασικές αιτίες για ν’ αποδώσει κάποιος τον ρόλο του φαβορί στην ομάδα που αγωνίζεται εντός και στην προκειμένη περίπτωση στον Άρη;

«Οχι, για μένα όλοι αυτοί οι παράγοντες βρίσκονται μέσα στην εξίσωση ενός τέτοιου παιχνιδιού ούτως ή άλλως, οπότε ούτε ο κόσμος, ούτε το περιβάλλον, ούτε τυχόν παρουσίες ή απουσίες μπορούν να κάνουν διαφορές. Είναι άλλα πράγματα και για μένα είναι καθαρα αγωνιστικά αυτά τα κριτήρια».

Πόσο μοναδικός είναι ένας αγώνας Αρη - ΠΑΟΚ ή ΠΑΟΚ - Αρη;

«Ναι, για εμάς που έχουμε ζήσει και τα παιχνίδια πριν πολλά χρόνια ήταν μοναδικός και νομίζω πως εξακολουθεί να είναι, τουλάχιστον για τη Θεσσαλονίκη κι ευρύτερα για το ελληνικό μπάσκετ».

Τ' αποτελέσματα και των δυο ομάδων δείχνουν πως βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που προϊδεάζει γι’ ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι μια άποψη η οποία σε βρίσκει σύμφωνο;

«Δεν μπορώ να ενστερνιστώ μια άποψη που έχει να κάνει με τα’ ότι είμαστε σε καλή κατάσταση γιατί για μένα είναι μια καθημερινή τριβή όλο αυτό. Δηλαδή, το να βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση έχει να κάνει με τη διάρκεια. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πως έχουμε φτάσει σ' αυτό το επίπεδο γιατί νομίζω πως η ομάδα αυτή, μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, έχει χτιστεί για ν' ανταπεξέλθει και για να μπορεί να είναι ικανή σε βάθος χρόνου σε όλα τα παιχνίδια. Είμαστε σε καλό . momentum, μπορώ να το πω αυτό κι αυτό μας κάνει να πιστεύουμε πως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και μπορούμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε όλα αυτά που προσπαθούμε και που έχουμε στο μυαλό μας».

Σ' αυτήν τη συγκεκριμένη αναμέτρηση δημιουργήθηκε ένας αστάθμητος παράγοντας για τους γηπεδούχους. Ο τραυματισμός του Τόμας, προκάλεσε την αντικατάστασή του από άλλον παίκτη. Από την εμπειρία σου, θυμάσαι ανάλογες περιπτώσεις ενός ανθρώπου που να ήρθε ξαφνικά σχεδόν από το . πουθενά και να είχε ρόλο ρυθμιστή σε μια τέτοια αναμέτρηση;

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μεν αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο σε απουσίες και σίγουρα - σ’ ότι αφορά τουλάχιστον τη δική μου ομάδα - δε θα εφησυχαστούμε για κάποια πράγματα. Σου είπα και πριν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες - κι είναι πάρα πολλοί - που μπαίνουν στην εξίσωση ενός τέτοιου παιχνιδιού, οπότε δεν μπορούμε να σταθούμε ούτε σε απουσίες ούτε σε παρουσίες. Εμείς έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και να διαμορφώσουμε σ’ ότι αφορά την ομάδα μας οπότε αυτά είναι θέματα του Αρη που θα πρέπει να τα δει».

Ολοκληρώνοντας, άλλες ομάδες την περσινή σεζόν άλλες στη φετινή. Για τον ΠΑΟΚ, κοινός παρονομαστής αναμφίβολα είναι ο προπονητής του. Υπάρχει όμως κάτι, έστω και σε επίπεδο νοοτροπίας, που θα μπορούσατε να επιστρατεύσετε από την περυσινή αντίστοιχη δοκιμασία σας, που είχε συνοδευτεί από θετικό αποτέλεσμα;

«Κατ' αρχάς τα δυο τελευταία χρόνια που είμαι εγώ στην ομάδα, δεν έχουμε χάσει από τον Αρη σε κανέναν αγώνα πρωταθλήματος, ούτε εντός, ουτε εκτός. Ο προπονητής, όπως είπες, είναι ο ίδιος συνεπώς η αγωνιστική φιλοσοφία και το προφίλ της ομάδας διαμορφώνονται από τον κόουτς. Υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα, ο κόουτς έχει μια απίστευτη ικανότητα να .. φτιάχνει τα παιχνίδια έτσι με τον τρόπο που θέλει κι ανάλογα με τον κάθε αντίπαλο που έχουμε και νομίζω ότι όπως προετοιμαζόμαστε για όλα τα παιχνίδια έτσι θα προετοιμαστούμε και γι' αυτό κατάλληλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: