Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Όταν το «φαινόμενο» σόκαρε τον πλανήτη!! (vids)

Με αφορμή το νέο τραυματισμό του Τιάγκο Αλκάνταρα της Μπάγερν, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμίζει τις στιγμές που η ατυχία χτύπησε την πόρτα του Βραζιλιάνου Ρονάλντο.
Για τη γενιά των σημερινών 30αρηδων τα κατορθώματα των Πελέ και Κρόιφ είναι ιστορίες – σαν παραμύθι – από τους παλαιότερους, που στην καλύτερη περίπτωση γίνονται εικόνα από τα διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο ή από τις τηλεοπτικές εκπομπές. Για τους παλαιότερους Ντι Στέφανο και Πούσκας ούτε λόγος.
Ακόμη και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, αυτή η γενιά τον πρόλαβε στα τελειώματά του (στα χειρότερα δηλαδή), αφού τη δεκαετία του ’80, στην οποία μεσουρανούσε ο «Ντιεγκίτο» οι περισσότεροι δεν είχαν πάει καν σχολείο, άρα δεν είχαν πλήρη επίγνωση όσων έβλεπαν στην τηλεόραση μαζί με τον πατέρα, το θείο ή τον αδερφό τους.
Για όσους γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’80 και άρχιζαν να αντιλαμβάνονται από το 1990 και μετά πρόσωπα και καταστάσεις, ποδοσφαιρικός «Θεός» ήταν ο Ρονάλντο. Όχι ο Κριστιάνο, αλλά αυτός που λέμε... ο κανονικός Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος. Ο χοντρός. Το «φαινόμενο». Αυτός που θάμπωσε τον πλανήτη τη σεζόν 1996-97 με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Ποιος δε θυμάται τα γκολ του, στα οποία έπαιρνε την μπάλα πίσω από τη σέντρα, περνούσε όποιον αντίπαλο έβρισκε μπροστά του και έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα;
Η μεταγραφή-ρεκόρ (για την εποχή) στην Ίντερ έναντι 27 εκατομμυρίων δολαρίων και η κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με τους «νερατζούρι» είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Η πρώτη ημερομηνία όμως που σημάδεψε την καριέρα του Ρονάλντο ήταν η 21η Νοεμβρίου του 1999. Και δυστυχώς δεν ήταν η μοναδική «μαύρη» ημερομηνία.
Στον αγώνα πρωταθλήματος απέναντι στη Λέτσε (είχε νωρίτερα σκοράρει και ο ίδιος και ο Γρηγόρης Γεωργάτος) τραυματίζεται στο αριστερό γόνατο. Αρχικά δε φαίνεται κάτι τόσο σοβαρό, όμως ο ίδιος το καταλαβαίνει. Αποχωρεί από τον αγωνιστικό χώρο, με τις εξετάσεις να δείχνουν ολική ρήξη τένοντα. Άμεσα χειρουργείο και έξι μήνες εκτός αγωνιστικής δράσης.
Μετά από ατελείωτες θεραπείες, άπαντες περιμένουν το «φαινόμενο» να επιστρέψει στη δράση. Όπερ και εγένετο στις 12 Απριλίου του 2000. Πρώτος τελικός του κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στη Λάτσιο και ο Ρονάλντο μπαίνει ως αλλαγή στο Ολίμπικο στο 53ο λεπτό. Όλοι θέλουν να τον δουν ξανά να κάνει τις μαγικές του ντρίμπλες. Δεν προλαβαίνει όμως. Στην πρώτη ατομική προσπάθεια, το δεξί του γόνατο «διπλώνει» και ο ίδιος πέφτει στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους. Αυτή η εικόνα σοκάρει τους ποδοσφαιρόφιλους και σε χρόνο μηδέν κάνει το γύρο του κόσμου.
Το «φαινόμενο» μένει εκτός δράσης για όλη την επόμενη σεζόν. Ο Ρονάλντο δε θα είναι ίδιος ποτέ ξανά. Όσο κι αν δεν το έβαλε κάτω, επέστρεψε στην ενεργό δράση, κατέκτησε Παγκόσμιο Κύπελλο σχεδόν μόνος του και αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έγινε ποτέ πάλι ο ποδοσφαιριστής, που θαύμασε ο κόσμος στα 20 του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Τα τραυματισμένα του γόνατα και τα παραπανίσια κιλά του δεν του τα επέτρεψαν.
ADVERTISEMENT
Στο υπόλοιπο της καριέρας του, ο Βραζιλιάνος χτύπησε και για τρίτη φορά στο γόνατο, όμως η ζημιά είχε ήδη γίνει στις δύο πρώτες περιπτώσεις. Τι θα γίνει με τον Τιάγκο Αλκάνταρα της Μπάγερν κανείς δεν ξέρει. Ο ίδιος όμως οφείλει να γίνει... «φαινόμενο», να μην το βάλει κάτω και να προσπαθήσει ξανά. Γιατί στη ζωή επιτρέπεται να πέσεις, όμως επιβάλλεται να σηκωθείς...





*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: