Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Ο ΠΑΟΚ κόντρα στους Ιταλούς!!

Έντεκα φορές ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει ιταλικές ομάδες στο παρελθόν, έχοντας πάρει μόνο μία φορά την πρόκριση στην επόμενη φάση κάποιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο ΠΑΟΚ κόντρα στους Ιταλούς
Μόλις μία νίκη μετράει ο ΠΑΟΚ στους έντεκα αγώνες που έχει αντιμετωπίσιε ιταλικό σύλλογο στην Ευρώπη, έχοντας παράλληλα επτά ήττες και τρεις ισοπαλίες ως απολογισμό.

Οι μάχες αυτές είναι γεμάτες ένταση, εμποτισμένες με την αίγλη ονομάτων, όπως Μαραντόνα, Τζιάνι Ριβέρα, Καρέκα, Μπιγκόν.

Απέναντι σε «ιερά τέρατα» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και σε εποχές που η ψαλίδα ήταν πραγματικά ανοιχτή, ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήρε συγχαρητήρια και επαίνους, πήρε αποτελέσματα, όμως μια μόνο πρόκριση στην αυγή της τρέχουσας χιλιετίας…

Δείτε το εκλειπτικό αφιέρωμα που έφτιαξε η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ

Κύπελλο Κυπελλούχων 1973-1974

Μίλαν-ΠΑΟΚ 3-0 13/03/1974

inner

Μετά από επικές προκρίσεις επί της Λέγκια Βαρσοβίας και της Λυών, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων, απέναντι στην κάτοχο του τίτλου (στον τελικό του 1973 στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη Λιντς), στην επική Μίλαν της εποχής, του σούπερσταρ Τζιάνι Ριβέρα. Τα προγνωστικά κάνουν λόγο για εύκολη πρόκριση των Μιλανέζων, όμως ο Κούδας, ο Σαράφης, ο Ιωσηφίδης και η παρέα τους έχουν διαφορετική άποψη… Στο κατάμεστο Σαν Σίρο η Μίλαν κερδίζει 3-0, όμως ούτε ο Ριβέρα, ούτε ο Μπιγκόν, ούτε ο Μπενέτι ήταν οι σταρ της… Ο Μαλτέζος διαιτητής Μπονέτ ακυρώνει γκολ του Σαράφη, δείχνει σέντρα αντί επιθετικού φάουλ στο 3ο γκολ της Μίλαν και γενικά ο Τύπος της εποχής κάνει λόγο για διαιτησία…100-0 υπέρ των Ιταλών.

Οι συνθέσεις:

Μίλαν: Βέκι, Ανγκουϊλέτι, Σαμπατίνι, Μπιάζολο, Σνέλινγκερ, Μαλντέρα, Τρεζόλντι (71’ Τουρίνι), Μπενέτι, Μπιγκόν, Ριβέρα, Κιαρούτζι
ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Φουντουκίδης, Τερζανίδης (40΄Λάζος), Παρίδης (76’ Κερμανίδης), Σαράφης, Παπαδόπουλος, Κούδας, Ασλανίδης.

ΠΑΟΚ-Μίλαν 2-2 20/03/1974

inner

Το σκορ του πρώτου ματς δεν αφήνει ρεαλιστικά πολλές πιθανότητες στην ομάδα του Λες Σάνον να το ανατρέψει στην Τούμπα, ωστόσο η ευρωπαϊκή φόρα που είχε πάρει ο ΠΑΟΚ έκανε 43.882 ΠΑΟΚτσήδες να κόψουν εισιτήριο, να γεμίσουν ασφυκτικά την Τούμπα και να συμβάλλουν σε κάτι που έμοιαζε με θαύμα. Κι ο ΠΑΟΚ φροντίζει να τους αποζημιώσει. Στο 29ο λεπτό η σέντρα του Ιωσηφίδη βρίσκει το κεφάλι του Σαράφη που ανοίγει το σκορ μέσα σε πανζουρλισμό! Ο διαιτητής αρνείται πέναλτι σε ανατροπή του Κούδα στο 50΄ κι ο Ανγκουιλέτι σώζει πάνω στη γραμμή σουτ του Μεγαλέξανδρου ένα λεπτό πριν ο Μπιγκόν σουτάρει, η μπάλα παίξει περίεργο παιχνίδι στον τερματοφύλακα Χατζηιωάννου αναπηδώντας στο στήθος του πριν καταλήξει στα δίχτυα για το 1-1. Κι ενώ η πρόκριση φαίνεται να έχει χαθεί οριστικά, ο ΠΑΟΚ πιέζει ασφυκτικά για μια μεγαλειώδη νίκη και ο «Καίσαρας» διπλασιάζει τα τέρματά της ομάδας του στο 72ο. Ο κόσμος παραληρεί! Με άγνοια κινδύνου και ενθουσιασμό ο ΠΑΟΚ κυνηγάει κι άλλο γκολ, κυνηγάει τις ελπίδες του, όμως 5 λεπτά αργότερα η Μίλαν ισοφαρίζει και σφραγίζει με το τελικό 2-2 την πρόκριση.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Χατζηαντωνίου, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τσιλιγκιρίδης, Τερζανίδης, Σαράφης, Παρίδης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (66’ Κερμανίδης)
Μίλαν: Βέκι, Σαμπατίνι, Τζινιόλι, Ανγκουιλέτι, Σνέλινγκερ, Μαλντέρα, Μπεργκαμάσκι (75’ Τρεζόλντι), Μπιοζόλο, Μπιγκόν, Ριβέρα, Καρούτζι

Κύπελλο Πρωταθλητριών 1985-1986

Βερόνα-ΠΑΟΚ 3-1 18/09/1985

Ως πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την Ελλάς Βερόνα που επίσης είχε αφήσει «άγαλμα» την Ιταλία, παρακάμπτοντας παραδοσιακές δυνάμεις και κατακτώντας την προηγούμενη άνοιξη το Σκουντέτο. Μπροστά σε 40.000 θεατές η Βερόνα κερδίζει 3-1, με δυο γκολ του μεγάλου Δανού επιθετικού της Πρέμπεν Έλκιερ-Λάρσεν. Εκείνος ανοίγει το σκορ στο 13ο λεπτό και παρότι ο ΠΑΟΚ ισοφαρίζει με τον Σκαρτάδο στο 75ο, ο ίδιος δίνει προβάδισμα στην ομάδα του στο 85ο, ενώ στο 88ο ο Βολπάτι δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα για την πρόκριση.

Οι συνθέσεις:

Βερόνα: Τζιουλιάνι, Φερόνι, Φοντολάν, Τριτσέλα, Μπρίγκελ (89’ Γκαλπατζίνι), Μπρούνι, Ντι Τζενάρο, Βέρτσα (68’ Βινιόλα), Βολπάτι, Έλκιερ, Γκαλντερίσι.
ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Αλαβάντας, Μπανιώτης, Γιούρισιτς, Τσουρέλας, Πήττας, Σίγγας, Σκαρτάδος, Βασιλάκος (75΄Αλεξανδρίδης), Όρφανός, Πάπριτσα

ΠΑΟΚ-Βερόνα 1-2 02/10/1985

Η Τούμπα υποδέχεται την Ελλάς Βερόνα με στόχο μια μεγάλη ανατροπή και όλα δείχνουν να ξεκινούν ιδανικά. Πριν τη συμπλήρωση του 5λεπτου στο ματς ο Βασιλάκος κάνει το 1-0 και αναπτερώνει τις ελπίδες πρόκρισης. Αυτές έρχεται να ψαλιδίσει (ποιός άλλος;) ο Έλκιερ στο 29ο λεπτό και να δώσει τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του στο 72 λεπτό. Αναμφίβολα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σειράς αποδεικνύεται ο δεινός Δανός σκόρερ…

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Πήττας, Σκαρτάδος, Βασιλάκος, Κωστίκος, Ορφανός (45’ Καρασαββίδης), Πάπριτσα, Σίγγας, Τσουρέλας
Βερόνα: Τζιουλιάνι, Μπρίγκελ, Φερόνι (19’ Γκαλμπατζίνι), Τριτσέλα, Βολπάτι, Ντι Τζενάρο, Φοντολάν, Έλκιερ, Σακέτι, Βέρτσα, Γκαλντερίζι (77’ Τουρτσέτα)

Κύπελλο UEFA 1988-1989

Νάπολι-ΠΑΟΚ 1-0 07/09/1988

inner

Η Νάπολι του Μαραντόνα, του Καρέκα, του Αλεμάο, του Φεράρα, του Μπιάνκι και τόσων άλλων αστέρων της εποχής βρίσκεται στο δρόμο του ΠΑΟΚ και όλοι βιάζονται να θεωρήσουν τον Δικέφαλο καταδικασμένο σε διασυρμό. Όπως τόσες άλλες φορές στην ιστορία του, ο ΠΑΟΚ τους διαψεύδει. Με 8.000 κόσμου του να αφήνει άφωνο το Σαν Πάολο, η ομάδα του Ρίνους Ίσραελ πατάει καλά στο γήπεδο, απεκδύεται το μανδύα του Δαυίδ και κοιτάζει στα μάτια τον φημισμένο αντίπαλο. Λυγίζει με ένα πέναλτι του Μαραντόνα στο 59ο λεπτό, αλλά κρατάει ζωντανές –κυρίως λόγω της εμφάνισής του- τις ελπίδες του για τον επαναληπτικό.

Οι συνθέσεις:

Νάπολι: Τζιουλιάνι, Φεράρα, Καρανάντε, Φούζι, Κοραντίνι, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι, Καρέκα, Ρομάνο (78’ Τζιακέτα)
ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγονίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ (59΄Καρασαββίδης), Φερνάντο (72’ Λεοντιάδης), Αλεξανδρίδης.

ΠΑΟΚ-Νάπολι 1-1 09/10/1985

inner

Ο επαναληπτικός στην κατάμεστη και φλογισμένη Τούμπα είναι το ματς της δεκαετίας, συν τοις άλλοις και λόγω της επίσκεψης του «ημίθεου» Μαραντόνα σ’ αυτήν. Οι ΠΑΟΚτσήδες δεν του χαρίζονται και μέχρι κι εκείνος ο ατάραχος σταρ σαστίζει όταν στο ζέσταμα όλο το γήπεδο τον αποδοκιμάζει, προσπαθώντας να του χαλάσει την ψυχολογία. Κι εκείνος φροντίζει να το ανταποδώσει. Μόλις στο 17ο λεπτό βγάζει μια καταπληκτική μπαλιά στον Καρέκα για το 0-1… Ο ΠΑΟΚ που πιέζει μπροστά σε 45.000 κόσμου για τη νίκη, κερδίζει 16 κόρνερ, χάνει ευκαιρίες να ισοφαρίσει και το καταφέρνει στο 74ο με κεφαλιά του Σκαρτάδου για το τελικό 1-1 και τον αποκλεισμό από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γκιτσιούδης, Καραγεωργίου, Μαυρέας, Μήτογλου, Μαλιούφας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Σμολ, Φερνάντο, Αλεξανδρίδης
Νάπολι: Τζουλιάνι, Φεράρα, Καρανάντε, Φούζι, Κοραντίνι, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι, Καρέκα, Μαραντόνα, Ρομάνο.

Κύπελλο UEFA 2000-2001

Ουντινέζε-ΠΑΟΚ 1-0 24/10/2000

inner

Δώδεκα χρόνια περνούν για να ξαναβρεθεί αντιμέτωπος ο ΠΑΟΚ με ιταλική ομάδα και στο δρόμο της ομάδας του Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται η Ουντινέζε, ανερχόμενη δύναμη του Καμπιονάτο τότε, με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο Φρίουλι. Ο ΠΑΟΚ με τις μωβ εμφανίσεις ήταν το ξεκάθαρο αουτσάιντερ, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται στο γήπεδο. Χάνει ευκαιρίες, αμύνεται καλά και στις καθυστερήσεις του ματς παραλίγο να γκρεμίσει ό,τι έχτιζε, αφού δέχεται το γκολ του Μπαρτζιότα και οι Ιταλοί παίρνουν ένα σκορ που ξέρουν να διαχειρίζονται άψογα. Άδικο σκορ, ωστόσο εκείνος ο ΠΑΟΚ έχει αυτοπεποίθηση για τον επαναληπτικό της Τούμπας.

Οι συνθέσεις:

Ουντινέζε: Τούρτσι, Μπερτότο, Σοτίλ, Γκάργκο, Σόσα, Φιόρε (12’ Πίντσι), Μούτσι, Ελγκέρα (80’ Μπαρτζιότα), Γιόργκενσεν, Μπίσγκααρντ (64’ Αλμπέρτο), Ντίαζ.
ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Κατσαμπής, Βενετίδης, Μπράτιτς (88’ Χασιώτης), Καμπς (69’ Καφές), Κωνσταντινίδης, Αμπονσά, Ναλιτζής (90’ Οκκάς), Ουντέζε, Τετράτζε.

ΠΑΟΚ-Ουντινέζε 3-0 09/11/2000

inner

Μπροστά στην ευκαιρία να προκριθεί για πρώτη φορά επί ιταλικής ομάδας, ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός δείχνει και αυτοπεποίθηση με το 1-0 του πρώτου αγώνα να θεωρείται σκορ που μπορεί ν’ ανατραπεί. Πρόσωπο του αγώνα αναδεικνύεται ο Πατρίτσιο Καμπς, ο διεθνής Αργεντινός μέσος που είχε έρθει ως μεγάλο όνομα το καλοκαίρι και τελικά έμεινε έξι μήνες χωρίς γενικά να προσφέρει τα αναμενόμενα. Εκείνο το βράδυ, πάντως, δικαιολογεί απόλυτα το ντόρο γύρω από το όνομά του και παίρνει από το χέρι τον ΠΑΟΚ. Μπαίνει στο ματς στο 65’ και στο 72΄ φέρνει τη σειρά στα ίσια με κεφαλιά…Το ματς πηγαίνει στην παράταση και εκεί ο Καμπς είναι αυτός που δίνει σκορ πρόκρισης, πάλι με κεφαλιά! Και το κερασάκι στην τούρτα το βάζει ο Νίκος Φρούσος με καταπληκτικό γκολ μέσα από την περιοχή, με σουτ μετά από περιστροφή του σώματος. Το 3-0 δίνει την πρώτη (και μοναδική μέχρι στιγμής) πρόκριση επί ιταλικής ομάδας και πανηγυρίζεται δεόντως στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Μπράτιτς (65’ Καμπς), Ουντέζε, Τετράτζε, Κουλακιώτης, Κωνσταντινίδης, Χασιώτης, Ναλιτζής (119’ Καφές), Οκκάς (74’ Φρούσος)
Ουντινέζε: Τούρτσι, Μπερτότο, Σοτίλ, Ζαμπόνι, Ντίαζ (104΄ Εσπόζιτο), Φιόρε, Πίντσι, Τζιανικέντα (71’ Μαρτζιότα), Γιόργκενσεν, Βαλεντίμ (77΄Ελγκέρα), Σόσα.

Europa League 2011-2012

Ουντινέζε-ΠΑΟΚ 0-0 16/02/2012

inner

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και στο δρόμο του ΠΑΟΚ βρίσκεται πάλι η Ουντινέζε. Ο ΠΑΟΚ του Μπόλονι έχει μόλις περάσει αήττητος από τον όμιλο με Τότεναμ, Ρουμπίν Καζάν και Σάμροκ Ρόβερς, με εμφατικό «διπλό» στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν. Η εκτός έδρας απόδοσή του και η αυτοπεποίθηση που χτίζεται μέσα από τα αποτελέσματα, δίνουν την αίσθηση ότι πρόκειται για αναμετρήσεις στα μέτρα του. Το πρώτο ματς στην Ιταλία λήγει 0-0, παρά το δοκάρι των Ιταλών κι αυτό ενισχύει την άποψη ότι ο ΠΑΟΚ σε καμία περίπτωση δεν έχει λιγότερες πιθανότητες πρόκρισης από την Ουντινέζε, που έχει το μεγάλο της αστέρι, τον Ντι Νατάλε, εκτός μάχης με τραυματισμό.

Οι συνθέσεις:

Ουντινέζε: Χαντάνοβιτς, Μπενάτια, Ντανίλο, Ντομίτσι, Μπάστα, Πασκουάλε, Αμπντί, Παζιέντσια, Πίντσι (57’ Φαμπρίνι), Αρμέρο, Φλόρο Φλόρες
ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Σνάουτσνερ, Σταφυλίδης, Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Λάζαρ, Φωτάκης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης (76’ Γιάννου), Γεωργιάδης (84’ Λίνο)

ΠΑΟΚ-Ουντινέζε 0-3 23/02/2012

inner

Με οδηγό την πρόκριση του 2000 ο ΠΑΟΚ υποδέχεται την Ουντινέζε με φιλοδοξία να προχωρήσει στους 16 και κάποιοι στην κερκίδα συζητούν αν η Αλκμάαρ, ή η Άντερλεχτ είναι προτιμότερη αντίπαλος. Εκείνοι δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν πως ο ΠΑΟΚ βρίσκεται να χάνει 0-2 στο 14’ και πως η εντυπωσιακή του ευρωπαϊκή πορεία λαμβάνει τέλος. Ο Ντανίλο με κεφαλιά στο 6’ δίνει προβάδισμα στους Ιταλούς και στο 14’ ο Φλόρο Φλόρες διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του. Ο Τσιρίλο σημαδεύει το δοκάρι μετά από κόρνερ του Γκαρσία και στο δεύτερο ημίχρονο η Ουντινέζε «κλειδώνει» το ματς στο 51’, με σκόρερ τον Ντομίτσι από το σημείο του πέναλτι. Το 0-3 αφήνει μια πικρή γεύση, αλλά στο τέλος η ομάδα χειροκροτείται για τη συνολική ευρωπαϊκή της πορεία εκείνη τη σεζόν.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Κρέσιτς, Σνάουτσνερ (53’ Αποστολόπουλος), Σταφυλίδης (31’ Γεωργιάδης), Τσιρίλο, Μαλεζάς, Γκαρσία, Λάζαρ, Σαλπιγγίδης, Λίνο, Γιάννου (64’ Νιμανί), Αθανασιάδης
Ουντινέζε: Χαντάνοβιτς, Παζιέντσια, Ντανίλο, Ντομίτσι, Μπάστα, Μπενάτια (86’ Φερονέτι), Ασαμόα, Αμπντί (46’ Μπατότσιο), Πασκουάλε, Φαμπρίνι (69’ Αρμέρο), Φλόρο Φλόρες

ΠΑΟΚ-Φιορεντίνα 0-1 23/10/2014

inner

Η φετινή κλήρωση του Europa League έφερε την ομάδα μας αντιμέτωπη με μία ακόμα μεγάλη δύναμη του Ιταλικού ποδοσφαίρου. Η Φιορεντίνα θα ερχόταν να αντιμετωπίσει την ομάδα μας στην Τούμπα. Όλοι γνωρίζαν ότι θα είναι ένα δύσκολο ματς. Τίποτα όμως δεν πτόησε τους φιλάθλους της ομάδας μας να στήσουν το δικό τους πάρτι. Η Τούμπα γεμάτη, το πάθος να ξεχειλίζει και μία άκρατη αισιοδοξία στην ατμόσφαιρα για ένα θετικό αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν ήρθε ποτέ. Το μουδιασμένο ξεκίνημα και η αστάθεια της άμυνας επέτρεψαν στους Ιταλούς να προηγηθούν στο 38? με τον Βάργκας. Η παλικαρίσια εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου δεν απέδωσε καρπούς κι έτσι οι Βιόλα απέδρασαν με το διπλό. Ο λαός της ομάδας αγκάλιασε την προσπάθεια και παρέμεινε για πάνω από μισή ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης συνεχίζοντας να τραγουδά για την ομάδα του.

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ: Γλύκος, Σκόνδρας (Κίτσιου 10?), Βίτορ, Κατσικάς, Ρατς, Τζιόλης, Κάτσε, Περέιρα (Γκολάσα 54?), Σαλπιγγίδης (Παπαδόπουλος 81?), Τζανδάρης, Αθανασιάδης
Φιορεντίνα: Ταταρουσάνου, Ρίτσαρντς, Μπασάντα, Πασκουάλ, Τόμοβιτς, Μπάντελι, Βάργκας, Κούρτιτς, Μπόρχα Βαλέρο (Λαζάρι 66?), Ίλισιτς (Μαρίν 78?), Μπερναντέσκι (Κουδράδο 57?) *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: