Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

American Outlaws: Οι «ανυπότακτοι» του ποδοσφαίρου!

Διαβάστε στο FourFourTwo του gazzetta.gr για τους Outlaws, το γκρουπ των Αμερικάνων οπαδών που κάνει θραύση!
Η σημαία με τις λευκές και κόκκινες ρίγες σηκώνεται και μαζί με τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ όλοι τους ενώνουν τις φωνές τους. Τα χέρια στο στήθος, ολοκληρώνοντας «και η χώρα των γενναίων!». Το FFT είχε μία ζεστή συνάντηση στα μέσα Νοεμβρίου, που θα μπορούσε να συμβεί σε κάθε pub στις ΗΠΑ σε βραδιά NFL.
ADVERTISEMENT
Μόνο που δεν ήταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Ήταν στην Αγγλία. Στο Φούλαμ, την περιοχή του δυτικού Λονδίνου με το εξαιρετικό χούμους και τους γευστικότατους λάτε. Μαζευτήκαμε στην The Temperance pub, που είναι λίγα μέτρα μακριά από το Craven Cottage, για να συναντήσουμε μία ομάδα Αμερικάνων οπαδών με όνομα «American Outlaws», που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τρομερή άνοδο και έχει ήδη φτάσει τα 35.000 μέλη.
Κανονικά, ταξιδεύουν σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, ακολουθώντας παντού την εθνική ομάδα, όμως αυτή τη φορά ταξίδεψαν μέχρι το Λονδίνο, για να δουν το ματς με την Κολομβία. Ο Μπράιαν Χέξελ είναι ο πρόεδρος του γκρουπ και ταξιδιωτικός πράκτορας. Δεν έχει χάσει ούτε ένα ματς – εκτός και εντός – από το Μουντιάλ του 2010 μέχρι και σήμερα. «Συνηθίζαμε να είμαστε μόνο 4 στην αρχή. Τώρα, μαζευόμαστε περισσότεροι από 500. Υπό φυσιολογικές συνθήκες γυρίζουμε όλη την πόλη, στην οποία ταξιδεύουμε, όμως αυτή τη φορά αναγκαστήκαμε να το κάνουμε μόνο σε ένα μπαρ και πρέπει να αυτοσχεδιάσουμε», μας εκμυστηρεύτηκε.
Με μεγάλα καπέλα με την αμερικάνικη σημαία και διακριτικά, το πάρτι έχει ξεκινήσει. Δεν είναι παράξενο ότι αυτό το γκρουπ οπαδών έχει συγκεντρώσει τόση δημοσιότητα όση και η ίδια η ομάδα του Γίργκεν Κλίνσμαν. Πάντα οι Αμερικάνοι ήταν κάτι σαν… περίγελος για τους Ευρωπαίους οπαδούς. Οι Outlaws βοηθούν στο να αλλάξουν τα στερεότυπα. Μόλις τελειώσει ο εθνικός ύμνος, ένα γνωστό τραγούδι για τους Άγγλους ξεκινάει.
«It’s coming home, it’s coming home, it’s coming, soccer’s coming home!». Είναι στιγμή καλού χιούμορ. «Πηγαίναμε ως ουδέτεροι στο ματς, όμως μας τράβηξαν την προσοχή», μας είπε ο Τζο Γουάιτλι. «Δεν μοιάζει με τίποτα που να έχω δει στην Αγγλία ξανά. Ήταν όμορφα, όμως νομίζω ότι θα πρέπει να εξασκήσουν περισσότερο το Three Lions!».
Οι Outlaws μοιάζουν με καλοκουρδισμένη μηχανή. «Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ απλά χρειάζονται καθοδήγηση. Θέλουν να υπάρχει ένα πλάνο, ένα σχέδιο. Να υπάρχει ένα event, για να ακολουθήσουν την ομάδα. Τους αρέσει να είναι πλήρως ενημερωμένοι εκ των προτέρων. Οι Αμερικάνοι το λατρεύουν», σχολίασε ο Χέξελ.

Όντως, 2.777 άνθρωποι έκαναν το ταξίδι μέχρι το Λονδίνο, πριν ταξιδέψουν και στο Δουβλίνο για την αναμέτρηση των ΗΠΑ με την Ιρλανδία λίγες ημέρες αργότερα. Ο Ντέιβιντ και ο Μάικλ Γουόλσκι είναι αδέρφια από την Αγία Πετρούπολη της Φλόριδα και ταξίδεψαν πρώτη φορά στο εξωτερικό με τους Outlaws, για να δουν την εθνική τους ομάδα να αγωνίζεται.
Σε μία περίοδο που ο Ρόι Χότζον πιστεύει ότι τα διεθνή φιλικά δεν έχουν και πολύ νόημα, λέει πολλά για το επίπεδο αφοσίωσης, έχοντας πληρώσει πάνω από 2.000 ευρώ έκαστος, για να κάνουν το ταξίδι. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που θα δούμε την εθνική μακριά από την Φλόριδα», μας λέει ο Ντέιβιντ. «Ανήκουμε στην κατηγορία των βαρετών οπαδών και έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε, καθώς έχουμε συγγενείς στην Αγγλία. Για τους υπόλοιπους, με τα ξενοδοχεία και τα σχετικά, μπορώ να φανταστώ ότι έχουν πληρώσει πάρα πολλά χρήματα».
Η σέντρα πλησιάζει και οι Outlaws με τα εισιτήρια στα χέρια πίνουν την τελευταία τους μπύρα και αρχίζουν να προετοιμάζονται. Σημαίες, τραγούδια και όλα τα σχετικά. «USA!, USA!, USA!» όσο πλησιάζουν στο Craven Cottage. Η πορεία μοιάζει… αμερικάνικη. «Στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχαμε 3.000 οπαδούς σε ένα ματς», μας λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας Νταν Βιρσέμα.
«Είναι έντονο. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτό. Το να φοράς τα χρώματα των ΗΠΑ και να περπατάς στους δρόμους μαζί με τους συνοδοιπόρους σου είναι φανταστικό. Προχωράμε με περηφάνια από την pub στο γήπεδο. Προσπαθούμε να δείξουμε ποιοι είμαστε και θέλουμε και άλλοι να μας ακολουθήσουν. Θέλουμε πάντα να κάνουμε νέους φίλους και πάντα όσοι μας βλέπουν στον δρόμο είναι περίεργοι. Η πιο συνηθισμένη αντίδραση είναι: αυτοί είναι οπαδοί από τις ΗΠΑ; Ποιος να το φανταζόταν!», προσθέτει.
Πριν το Μουντιάλ οι Outlaws είχαν μόλις ανοίξει το πρώτο κεφάλαιο στα ταξίδια τους. Αυτό στο Λονδίνο ήταν το 150ό. «Έχουμε και μέλη που δεν είναι Αμερικάνοι», μας αποκάλυψε ο Ματ Κολέσκι, πρόεδρος του συνδέσμου στο Λονδίνο. Ένας από αυτούς είναι και ο Χιούγκο Γκρίνχολ, ο οποίος μετά από χρόνια στα οποία ταξίδευε για λογαριασμό της Αγγλίας, αποφάσισε να… αλλάξει!
«Η μητέρα είναι από τις ΗΠΑ και έχω διπλή υπηκοότητα. Μόλις πρόσφατα άρχισα να παρακολουθώ ματς των ΗΠΑ αντί της Αγγλίας και πριν το Μουντιάλ αποφάσισα να υποστηρίξω τους Αμερικάνους. Ακόμα υποστηρίζω την Αγγλία, όμως το να βλέπω τις ΗΠΑ είναι πλέον πιο διασκεδαστικό και απλά λατρεύω το πάθος και την ενέργειά τους. Όλοι τους είναι πολύ φιλικοί και όλοι με ρωτάνε γιατί φοράω τη φανέλα του Φρέντι Άντου!», αποκάλυψε.
Τώρα, όμως, οι Outlaws έχουν ενωθεί με τους χιλιάδες Αμερικάνους στον δρόμο για το γήπεδο. Όλοι τους βγάζουν με ευχαρίστηση φωτογραφίες και συζητούν για το ματς. Μέσα, η ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική. Οι Αμερικάνοι είναι λιγότεροι σε αναλογία 1 προς 4 από τους… τρελούς Κολομβιανούς, όμως οι πρώτοι ξεσηκώνονται όταν ο Άλτιντορ ανοίγει το σκορ μόλις στο 9’.
Με έξι παίκτες με ηλικία 25 ετών και κάτω η «πειραματική» 11άδα του Κλίνσμαν έδειχνε ικανή για τη νίκη, όμως οι Κολομβιανοί κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να φτάσουν στη νίκη με 2-1. Όλοι οι Outlaws, όμως, ένιωθαν περήφανοι για την εικόνα της ομάδας τους. Δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να τραγουδούν και να τους αποθεώνουν.
Οι καιροί όντως έχουν αλλάξει για το ποδόσφαιρο στις ΗΠΑ. Μετά το τελευταίο σφύριγμα το FFT πετυχαίνει τον Νέιθαν Μάρτιν, μέλος των Outlaws, κατά την έξοδο από το γήπεδο. «Δεν χρειάζεται να δηλώσουμε πίστη ή κάτι τέτοιο στον Γίργκεν Κλίνσμαν», μας είπε χαμογελώντας. Πίσω στο μπαρ, λοιπόν, για λίγες μπύρες και οι Outlaws στη συνέχεια αναλύουν το ματς. Τα πιτσιρίκια του Κλίνσμαν και η εκπληκτική δουλειά και διάθεση του Άλτιντορ.
Οι μπύρες αυτή τη φορά δεν είναι πολλές. Αύριο το πάρτι των Outlaws θα πρέπει να συνεχιστεί. Το Δουβλίνο περιμένει…
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: