Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η Ζάλτσμπουργκ έχει φτερά!! (vids)

Οι πρωταθλητές Αυστρίας έστησαν επιθετικό ρεκόρ (21 γκολ) στο Europa League, κάνοντας πράξη το σλόγκαν των αφεντικών της «Red Bull».
Από τον Απρίλιο του 2005, όταν δηλαδή ανέλαβε τα ηνία της η «Red Bull», έγινε το απόλυτο αφεντικό του αυστριακού ποδοσφαίρου. Πλέον η αναμορφωμένη Ζάλτσμπουργκ με το αλλαγμένο όνομα και το διαφορετικό logo, θα πάλευε να σβήσει όλες τις αναμνήσεις που τη συνέδεαν με το παρελθόν της. Σύμφωνα με τη νέα ιδιοκτησία του συλλόγου και όπως αναγράφει επισήμως η ιστοσελίδα του, ως έτος ίδρυσης του θεωρείται το 2005 και όχι το 1933. Και δεν ήταν μονάχα αυτή η ενέργεια, καθώς η εν λόγω εταιρεία άλλαξε τα πάντα, κάνοντας μία νέα αρχή.
Εκτός όμως από το -σχεδόν- μονοπώλιο στους εγχώριους τίτλους, η ομάδα θα αναζητούσε επιτακτικά την έντονη παρουσία της και στην Ευρώπη. Το στοίχημα ήταν και παραμένει η κατάκτηση ενός τίτλου εκτός συνόρων. Τούτο θα έχει διττή σημασία, μιας και θα σβηστεί ακόμα μία έντονη ανάμνηση, εκείνη του χαμένου τελικού του Κυπέλλου UEFA του 1994, τότε που ως Casino Salzburg με 10 Αυστριακούς και έναν μόνο Βραζιλιάνο στη σύνθεση της, έχασε ο τρόπαιο από την Ιντερ των Ντένις Μπέργκαμπ, Βάλτερ Τζένγκα και Τουζέπε Μπέργκομι.
Τα χρόνια λοιπόν πέρασαν, αλλά η νέα ομάδα που στήθηκε την τελευταία 10ετία, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι σημαντικό στο Champions League. Ωστόσο, αποδείχτηκε ότι η δική της αγαπημένη διοργάνωση θα γινόταν το Europa League, το οποίο αντικατάστησε το UEFA, κάνοντας πρεμιέρα τη σεζόν 2009-'10 (εκείνη τη χρονιά η Ζάλτσμπουργκ είχε κάνει το 6x6 στον όμιλο). Το ότι εκεί αισθάνεται καλύτερα ακόμα και από το να παίζει στο πρωτάθλημα της χώρας της, το επιβεβαίωσε με τη φετινή παρουσία της στους ομίλους. Οι πρωταθλητές Αυστρίας όχι απλά τερμάτισαν 1οι στον 4ο όμιλο, αλλά δημιούργησαν και ένα χορταστικό ρεκόρ.

Αφού άρχισαν άσχημα με το εντός έδρας 2-2 κόντρα στη Σέλτικ, πήραν φόρα και μέτρησαν πέντε διαδοχικές νίκες, σκορπίζοντας στους πέντε ανέμους τους αντιπάλους της. Ξεκίνησαν με 2-1 επί της Αστρα Γκιοργκίου στη Ρουμανία, για να ακολουθήσει το διπλό πάρτι με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ (4-2 εντός και 1-5 στην Κροατία). Σειρά θα έπαιρνε το 1-3 στη Σκωτία επί της Σέλτικ και για κερασάκι το 5-1 εντός με την Αστρα. Το κοντέρ θα σταματούσε τελικά στα 21 υπέρ (8 κατά), νούμερο που δεν είχε υπάρξει άλλη φορά στη σύντομη ιστορία της διοργάνωσης.
Για την ακρίβεια, η Ζάλτσμπουργκ ξεπέρασε την επιθετική επίδοση των 18 γκολ που είχαν πετύχει η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης αμφότερες στην ίδια χρονιά (2010-'11). Μάλιστα εκείνη τη σεζόν οι Αυστριακοί είχαν κάνει αντιθέτως, την χειρότερη εμφάνιση τους στους ομίλους, μένοντας ουραγοί με μόλις δύο βαθμούς και έχοντας σκοράρει δύο φορές! Την αμέσως επόμενη περίοδο ήταν και η Αντερλεχτ που θα έφτανε τα 18 γκολ, νούμερο που πλέον φαίνεται μικρό μπροστά στο ρεκόρ της ομάδας της «Red Bull».
Η σούπερ επιθετική λειτουργία της Ζάλτσμπουργκ δεν είναι κάτι που προκύπτει τυχαία. Πρόκειται για τη βασική φιλοσοφία που θέλει να περάσει η «Red Bull», καθώς αυτό ταιριάζει απόλυτα με το διάσημο σλόγκαν της εταιρείας. Για να έχει άλλωστε κάποιος... φτερά, θα πρέπει και να το αποδεικνύει σκοράροντας. Κάπως έτσι λοιπόν η ομάδα παίζει φουλ μπροστά. Εχει βέβαια και αυτό το εκπληκτικό τρίο που σκοτώνει τις αντίπαλες άμυνες. Ο Βραζιλιάνος Αλαν που είναι και ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης (8 γκολ, 2 ασίστ), ο Ισπανός Τζόναθαν Σοριάνο (5 γκολ, 2 ασίστ) και ο Σλοβένος Κέβιν Καμπλ (4 γκολ, 4 ασίστ) μοιάζουν ασταμάτητοι.

Σοριάνο και Αλαν, τα... πολυβόλα του Europa
Η συνέπεια ήταν η ομάδα τους να γίνει η τρίτη μετά τις Αϊντχόφεν, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας που προκρίνεται για τρίτη φορά στους «32» του θεσμού, κατακτώντας την 1η θέση. Βέβαια το ερώτημα που προκύπτει όσον αφορά την επόμενη φάση αναφορικά με τη Ζάλτσμπουργκ, είναι το που θα μπορέσει να φτάσει και εάν είναι έτοιμη για την υπέρβαση. Αλλωστε και πέρσι σούπερ μπάλα είχε παίξει και είχε βάλει 15 γκολ στον όμιλο, για να αποκλειστεί στους «16» από τη Βασιλεία. Προφανώς το πρόβλημα είναι πως όταν αρχίζουν τα δύσκολα, η λογική της φουλ επίθεσης δεν βοηθάει. Οσον αφορά όμως τους ομίλους, αναμφίβολα... δίνει φτερά!



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: