Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Η «φωτιά» που άναψε το ΑΣΕΑΔ και η... λευκή ψήφος του προέδρου!!

Ο Αρης Λαούδης γράφει για το παρασκήνιο της ψηφοφορίας στον ΕΣΑΚΕ και απαντάει σε πέντε εύλογα ερωτήματα για την τύχη του ντέρμπι Αρη - ΠΑΟΚ που θα γίνει από το... 2015 και βλέπουμε. Το ΑΣΕΑΔ έριξε τη «βόμβα» και κινδυνεύει να την... ξαναπάρει πίσω, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ για την επανάληψη από την αρχή του αγώνα Αρη - ΠΑΟΚ.  Το gazzetta.gr έψαξε το παρασκήνιο του διοικητικού συμβουλίου και δίνει απαντήσεις σε πέντε εύλογα ερωτήματα που τίθενται, μετά την ανακοίνωση ότι το ντέρμπι θα επαναληφθεί από το μηδέν, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα όσα έγιναν την 18η Οκτωβρίου.
Το βέβαιο είναι πως η κοινή λογική χάθηκε σ' όλα τα επίπεδα στη συγκεκριμένη υπόθεση και η «πόρτα» που άνοιξε το ΑΣΕΑΔ θα αποτελέσει διέξοδος για πολλές ομάδες που σύντομα - βάσει της παράδοσης - θα βρεθούν στη θέση του Αρη, κινδυνεύοντας να χάσουν ένα παιχνίδι στα χαρτιά.
Ανεξάρτητα του ποιος έχει δίκιο, το βέβαιο είναι ότι για πρώτη φορά αμφισβητείται η κρίση των διαιτητών σε πειθαρχικά παραπτώματα και είναι βέβαιο ότι το λεπτό σημείο που χωρίζει τα «ελαφριά» από τα «βαριά» περιστατικά θα κρίνονται κατά το δοκούν από ΄δω και πέρα και ο καθένας με το δικό του κριτήριο, ανάλογα με το συμφέρον του.
1. Πώς και γιατί ψηφίστηκε η επανάληψη από την αρχή;
Στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου έπεσαν τρεις προτάσεις. Η μία ήταν η επανάληψη του ματς από την αρχή, η δεύτερη να συνεχιστεί από 'κει που διακόπηκε και η τρίτη - από τον ΠΑΟΚ - να αγνοηθεί παντελώς η απόφαση του ΑΣΕΑΔ. 
Ο ΠΑΟΚ κατέθεσε επιστολή στην οποία υποστήριζε πως βάση της προκήρυξης του πρωταθλήματος, οι διαιτητές που ως γνωστόν αποκαλούνται και «άρχοντες ενός αγώνα», είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποφασίσουν για την τύχη ενός παιχνιδιού.
Στην ουσία ο «Δικέφαλος» υποστήριξε πως από την στιγμή που το Δ.Σ. αναιρεί την προκήρυξή του, τότε το ίδιο μπορεί να συμβεί στο μέλλον και σε άλλες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα, η πλευρά του ΠΑΟΚ υποστήριξε πως το ΑΣΕΑΔ στην απόφασή του δεν διατάζει την επανάληψη του αγώνα, απλά ακυρώνει την πρωτόδικη απόφαση του αθλητικού δικαστή, με την όποια ερμηνεία μπορεί να δώσει ο καθένας από 'κει και πέρα.
Επτά από τις ομάδες (έξι κατά άλλους) ψήφισαν υπέρ της επανάληψης του αγώνα σε... λευκό φύλλο αγώνα, δηλαδή με συνθήκες διαφορετικές απ' αυτές της 18ης Οκτωβρίου, όταν το ματς διακόπηκε. Οι εκπρόσωποι των ομάδων υποστήριξαν πως είναι αδύνατον δύο μήνες μετά να επαναληφθεί ένα παιχνίδι με τις ίδιες συνθήκες κι έτσι τάχθηκαν υπέρ της επανάληψης με άλλους διαιτητές και με διαφορετικά ρόστερ.
Αλλοι τέσσερις τάχθηκαν υπέρ του να συνεχιστεί το ματς από το σημείο που διακόπηκε, άλλος ένα ψήφισε υπέρ της πρότασης του ΠΑΟΚ ενώ υπήρχαν και δύο λευκά. Το πιο εντυπωσιακό είναι η ψήφος του προέδρου του ΕΣΑΚΕ Γιώργου Χαλβατζάκη που ψήφισε τελευταίος. Αρχικά είπε... ΑΣΕΑΔ κάνοντας χιούμορ και στη συνέχεια κατέληξε στο λευκό, χωρίς ωστόσο η ψήφος του να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.
Ετσι, αποφασίστηκε η επανάληψη του αγώνα, παρότι στο ξεκίνημα του διοικητικού συμβουλίου όλες σχεδόν οι ομάδες συμφώνησαν πως η απόφαση του ΑΣΕΑΔ βάζει «βόμβα» στο πρωτάθλημα, κυρίως γι αυτά που θα ακολουθήσουν κι ενόψει των τελικών Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού ή Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.
2. Τι σκέφεται να κάνει ο ΠΑΟΚ;
Οποιος πιστεύει ότι η απόφαση πάρθηκε και είναι θέμα χρόνου να εκτελεστεί, πιθανότατα δεν γνωρίζει ότι ο ΠΑΟΚ σκέφτεται σοβαρά να απαντήσει με... νέα προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ! Οπως τουλάχιστον ειπώθηκε στο Δ.Σ. του ΕΣΑΚΕ ο «Δικέφαλος» εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει το... μπαλάκι στο αρμόδιο όργανο, αυτή τη φορά με προσφυγή κατά της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΑΚΕ. Αν η σκέψη γίνει πράξη, τότε αυτομάτως το όλο θέμα θα πάει πίσω και η διοργανώτρια αρχή θα πρέπει να περιμένει την τελεσίδικη απόφαση για να δει πότε θα ορίσει το παιχνίδι.
3. Ο ΕΣΑΚΕ πότε μπορεί να ορίσει το ματς;
Ακόμη κι αν ξεπεραστεί αυτό, ο ΕΣΑΚΕ βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, καθώς είναι υποχρεωμένος να βρει μια ημερομηνία για να ορίσει ένα παιχνίδι από το... πουθενά. Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, δύο λύσεις υπάρχουν:
1. Το ματς θα οριστεί μετά το τέλος του πρώτου γύρου (!) που σημαίνει ότι η κανονική περίοδος θα ολοκληρωθεί με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η οποία μάλιστα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη αν υπάρξουν βουλευτικές εκλογές, ειδικά αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος.
2. Να οριστεί όταν ο ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί από την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι θα βρισκόμαστε στον δεύτερο γύρο της κανονικής περιόδου και ο ΕΣΑΚΕ θα αναγκαστεί να πρωτοτυπήσει παγκοσμίως βάζοντας εμβόλιμα ένα ματς από τον πρώτο γύρο. Με λίγα λόγια οι άνθρωποι του ΕΣΑΚΕ σηκώνουν τα χέρια ψηλά, καθώς πέραν της ανησυχίας τους γι αυτά που θα ακολουθήσουν, εκφράζουν πολλές αμφιβολίες για το αν το πρωτάθλημα θα τελειώσει πριν από τις αρχές... Ιουλίου!
4. Θα ξανασφυρίξει ο Αναστόπουλος;
Αν η πρόταση να συνεχιστεί το ματς από το ίδιο χρονικό σημείο γινόταν αποδεκτή από την πλειοψηφία, τότε το διαιτητικό τρίο που διέκοψε το ματς θα έπρεπε να επιστρέψει στο Αλεξάνδρειο για να ξανασφυρίξει! Για να αποφεύγονταν κάτι τέτοιο, θα έπρεπε είτε η ΚΕΔ να τιμωρήσει τους διαιτητές ή οι ίδιοι να δήλωναν αδυναμία να σφυρίξουν. Ούτε το ένα συνέβαινε, ούτε το άλλο, οπότε η τριάδα θα έπρεπε να επιστρέψει για να ολοκληρώσει το ματς.
Θέμα τιμωρίας ουδέποτε υπήρξε, καθώς τα αρμόδια όργανα της διαιτησίας συνεχίζουν να θεωρούν σωστή την απόφαση που έλαβαν οι Αναστόπουλος, Καρακατσούνης, Παναγιώτου, παρά την αντίθετη απόφαση του ΑΣΕΑΔ. Με λίγα λόγια, είμαστε μπροστά σ' ένα ακόμη παράδοξο: Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο να χαρακτηρίζει επί της ουσίας λανθασμένη την απόφαση των διαιτητών, η ΚΕΔ να τη θεωρεί σωστή και οι διαιτητές να ορίζονται κανονικά σε παιχνίδια της Α1. Ποιος έχει δίκιο; Προφανώς η ΚΕΔ κρίνει με το γράμμα και το πνεύμα έναν διαιτητή, ενώ το ΑΣΕΑΔ αδιαφορεί για τις συνθήκες που επικρατούν και μένει μόνο στον τύπο.
5. Το ΑΣΕΑΔ αποφάσισε σωστά;
Στον ΕΣΑΚΕ λένε πως το «ΑΣΕΑΔ αποφάσισε με το γράμμα κι όχι το πνεύμα του νόμου» υποστηρίζοντας πως αν το διαιτητικό τρίο είχε διακόψει οριστικά το ματς, μετά τα αντικείμενα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία για την εκκένωση του γηπέδου, τώρα η εξέλιξη θα ήταν εντελώς διαφορετική.  Υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση, ανεξάρτητα αν πρόκειται για τον ΠΑΟΚ, τον Αρη ή κάποια άλλη ομάδα, δημιουργεί δεδικασμένο που θα χρησιμοποιηθεί στο άμεσο μέλλον από άλλους.
Στον ΕΣΑΚΕ τρέμουν για το πως θα χειριστούν οι διαιτητές και το ΑΣΕΑΔ πιθανά επεισόδια στα πλέι οφ της Α1, ενώ υπήρξαν κι αυτοί που εξέφραζαν απορία για το πώς ομάδες που στο παρελθόν μηδενίστηκαν δεν αντέδρασαν στο άκουσμα της ακύρωσης της πρωτόδικης απόφασης για το Αρης - ΠΑΟΚ. Το «γιατί σ' αυτούς κι όχι σ' εμάς» δεν ακούστηκε προς το παρόν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακουστεί στο άμεσο μέλλον, όταν μια παρόμοια υπόθεση θα κρίνεται στο ΑΣΕΑΔ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: