Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Το άγνωστο πλάνο του Σάκοτα για την επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη!!

Ο Ντράγκαν Σάκοτα είναι ένας προπονητής που διαθέτει πλούσια θετικά στοιχεία αλλά έχει και ένα κακό: Δεν κάνει …θόρυβο. Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης.

Το άγνωστο πλάνο του Σάκοτα για την επιστροφή της ΑΕΚ στην Ευρώπη!
Άλλοι τεχνικοί στο …βασικό εξοπλισμό τους διαθέτουν …εξατμίσεις θορύβου, προκειμένου να στρέφεται το ενδιαφέρον όλων προς το μέρος τους και εν τέλει, να βρίσκουν δουλειά.
Τεχνηέντως διαταράσσουν το κλίμα στο χώρο του μπάσκετ με εκκωφαντικές ενέργειες ή και δηλώσεις. Αντιθέτως, ο Ντράγκαν Σάκοτα ουδέποτε έχει προκαλέσει «φασαρία» με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος από πλευράς προέδρων των συλλόγων.
Για το λόγο αυτό δεν παρέμεινε στην Ελλάδα, αλλά υποχρεώθηκε να μετακομίσει στα βάθη της Τουρκίας, παρ’ ότι νοιώθει και είναι – κατά το ήμισυ – Έλληνας. Κι όμως, η δουλειά που έχει πραγματοποιήσει είναι άκρως πετυχημένη σε ομαδικό αλλά και ατομικό επίπεδο (καλαθοσφαιριστές, προπονητές) και αναντίρρητα θα τη ζήλευαν πολλοί κόουτς.
Σε καμία περίπτωση δεν θα γράψουμε την «αγιογραφία» του ελληνοποιημένου τεχνικού, την οποία δεν έχει ανάγκη αφού οι επιτυχίες μιλούν από μόνες τους, όμως, θα σας παραθέσουμε μόνο γεγονότα. Δεν θα αποκαλύπταμε τι σκεφτόταν και τι έπραξε πριν από περίπου τέσσερα – πέντε χρόνια, αν ο ίδιος δεν άνοιγε επιδερμικά την κουβέντα στην τηλεοπτική εκπομπή για το μπάσκετ της ΝΕΡΙΤ. «Κατέθεσα το 2010 πρόταση στον κ. Φιλίππου αναφορικά με την αναγέννηση της ΑΕΚ, αλλά δυστυχώς έφυγα τότε για την Τουρκία…» αποκάλυψε ο Σάκοτα και εμείς πλέον, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε το γεγονός. Το γνωρίζαμε από τότε με κάθε λεπτομέρεια.
Ο Ντράγκαν Σάκοτα, ως άνθρωπος που διαθέτει μπασκετική κουλτούρα κι όλα γι’ αυτόν περιστρέφονται γύρω από το άθλημα δεδομένου ότι και τα παιδιά του ασχολούνται ενεργά, σκέφθηκε να παραδώσει προσωπικά στα χέρια του πρώην ιδιοκτήτη την ΚΑΕ ΑΕΚ Γιάννη Φιλίππου μια πρόταση για το μέλλον του συλλόγου. Η ομάδα παρέπαιε και θεώρησε ως ελάχιστη προσφορά στην Ένωση και στους ανθρώπους αυτής, με τους οποίους «δέθηκε» και …αγαπήθηκε παράφορα, την κατάθεση ενός πλάνου, διοικητικού και αγωνιστικού, προσαρμοσμένο στην οικονομική πραγματικότητα για τη χώρα μας. Στόχος του ήταν η επιστροφή της Ένωσης στην Ευρώπη. Αργά μεν, αλλά σταθερά δε…
Οι βασικοί πυλώνες του πλάνου εστιάζονταν στο διοικητικό, το αγωνιστικό και την ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής. Δεν έκανε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από το να μεταφέρει και εν προκειμένω να προσαρμόσει, την κατάσταση που επικρατούσε στη Σερβία στα ελληνικά δεδομένα. Ο Ντράγκαν Σάκοτα, άλλωστε ενεργεί – σχεδόν πάντα – με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, ενώ πρόκειται για ένα δάσκαλο της ζωής και του μπάσκετ και μάλιστα ακομπλεξάριστο. Γι’ αυτό και έχει δεχθεί κατά το παρελθόν να βοηθήσει σε καταλυτικό βαθμό και βέβαια αφιλοκερδώς, πρώην συνεργάτες του ή ανθρώπους που τους πιστεύει πραγματικά. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση του Βαγγέλη Ζιάγκου, ο οποίος όμως δεν ζήτησε ποτέ τη βοήθειά του…
Αλλά ας αποκαλύψουμε τέσσερα χρόνια αργότερα αυτό το πλάνο. Η λογική του ήταν να καταβληθούν ελάχιστα χρήματα για να στηθεί και να «τρέξει» το εγχείρημα, το οποίο θα βασίζονταν σε έναν μετρίου, οικονομικά, αναστήματος επιχειρηματία, ο οποίος όμως θα πίστευε το ολοκληρωμένο πρόγραμμα και θα το επικοινωνούσε με επιχειρήσεις. Θα βασίζονταν σε μια ομάδα ταλαντούχων προπονητών, επί παραδείγματι του Άγγελου Κορωνιού, ο οποίος αποτελεί «ακατέργαστο διαμάντι» για το ελληνικό μπάσκετ. Οι γνώσεις του είναι υψηλές, όμως, έχει κι αυτός κάποια προβλήματα: Δεν κάνει …θόρυβο αλλά και θέλει να λαμβάνει εξ ολοκλήρου τις αποφάσεις για τη δημιουργία του ρόστερ… Ο Ντράγκαν Σάκοτα, λοιπόν, θα έφερνε στην ομάδα παίκτες με ταλέντο και χωρίς μεγάλη εμπειρία, ενώ σκοπός του ήταν να «σκανάρει» όλα τα γήπεδα της Ελλάδας παρακολουθώντας συνεχώς αθλητές από αντρικά αλλά και παιδικο-εφηβικά τμήματα. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν το ιδιόκτητο κλειστό γυμναστήριο για τη στέγαση των τμημάτων υποδομής, που η ΑΕΚ δεν διαθέτει μετά την κατεδάφιση του «Γ. Μόσχος», εν τούτοις, ο ελληνοποιημένος τεχνικός είχε τη λύση. Θα κατασκευάζονταν ανοικτά γήπεδα, στα οποία θα προσαρμοζόντουσαν φουσκωτές οροφές!!! Στη Σερβία, άλλωστε, είναι της μόδας καθ’ ότι σημαντικοί καλαθοσφαιριστές διαθέτουν τέτοια γήπεδα για τα «schools basket», που διεξάγονται όλο το χρόνο. Με ισχυρά κλιματιστικά η θερμοκρασία θα έφθανε στο κατάλληλο επίπεδο χειμώνα – καλοκαίρι.
Όπως καταλάβατε, ο ελληνοποιημένος τεχνικός θα ήταν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα «κιτρινόμαυρα» γήπεδα, διότι το μπάσκετ είναι η ζωή του. Όπως άλλωστε και των συνεργατών του. Ο Σάκοτα ήθελε να θέσει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας ισχυρής ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα.
Το όνειρό του «έσβησε» μετά την πρόταση των Τούρκων και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας αρχικά του Τραμπζονσπόρ και στη συνέχεια της Αντάλια. Η επιστροφή του στον «δικέφαλο αετό» αναζωπύρωσε τα σχέδια του, όμως, στα αρχικά του πλάνα παρατηρείται μια σημαντική διαφορά: Ο Μάκης Αγγελόπουλος δεν είναι ένας επιχειρηματίας «μετρίου αναστήματος», όπως υπολόγιζε πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, αλλά υψηλού – υψηλότατου οικονομικά αναστήματος, ο οποίος δείχνει να εμπιστεύεται «τυφλά» τον έμπειρο τεχνικό. Και πολύ καλά κάνει…

Πηγή:  www.superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: