Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Το ασχημόπαπο έγινε κύκνος!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για το ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε... Άουγκσμπουργκ και Μπάγερν και την εκπληκτική δουλειά του Μάρκους Βάιντσιρλ. Στην Bundesliga και φέτος αναβιώνουν τα καλύτερα παραμύθια. Έχουμε την «ωραία κοιμωμένη» Ντόρτμουντ, την «Σταχτοπούτα» Πάντερμπορν και τις ομάδες του βορρά (Αμβούργο, Βέρντερ) να πρωταγωνιστούν στο «καθρέφτη, καθραφτάκι μου». Δίπλα τους, πλέον, έχουμε και το «ασχημόπαπο που έγινε κύκνος».
Η Άουγκσμπουργκ έκανε δειλά-δειλά τα πρώτα της βήματα στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 2011-12. Τότε, με τον Γιος Λουχουκάι κατάφερε να σωθεί στο τέλος, όμως ο Ολλανδός αποφάσισε να την αφήσει για λογαριασμό της Χέρτα. Ήταν μία κίνηση που έμοιαζε το «τέλος» των μικρών της Βαυαρίας. Συνήθως όλοι φοβούνται την αλλαγή σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως μάλλον μπορείς να πεις ότι τους βγήκε και σε καλό.

Στη θέση του ήρθε ο Μάρκους Βάιντσιρλ, ο οποίος εξέλιξε μία μικρή επαρχιακή ομάδα, στην πιο συναρπαστική της Bundesliga, για να αναδειχθεί καλύτερος προπονητής από τους αναγνώστες του Kicker για τη σεζόν 2012-13 και καλύτερος με κάθε... επισημότητα την 2013-14! Κάθε λίγο και λιγάκι η Άουγκσμπουργκ σπάσει και από ένα ρεκόρ. Όχι αρνητικό, όπως συνηθίζεται με ομάδες ανάλογης δυναμικότητας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε στην 3η θέση μετά τη νίκη στην Κολωνία (έστω και με δόση τύχης).
Οι Βαυαροί κάνουν το καλύτερο ξεκίνημα στην ιστορία τους στην πρώτη κατηγορία με 24 βαθμούς μετά από 14 ματς, όμως πέρα από τα νούμερα και τα στατιστικά εκείνο που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η πρόοδός τους. Στην πρώτη σεζόν του Βάιντσιρλ τα πράγματα ήταν δύσκολα. Πολύ δύσκολα. Η διοίκηση, όμως, αποφάσισε να τον στηρίξει μετά τους μόλις 9 βαθμούς στο τέλος του πρώτου γύρου. Στο δεύτερο μισό οι βαθμοί έγιναν ξαφνικά 24. Άλλοι τόσοι ήρθαν στο πρώτο μισό της σεζόν 2013-14 και άλλοι 28 στο δεύτερο! Και τώρα, 3 αγωνιστικές πριν το τέλος του πρώτου μισού είναι ήδη 24.
Η 4 νίκη στη σειρά είναι νέο ρεκόρ (μόνο η Μπάγερν τρέχει καλύτερο σερί με 5 αυτή τη στιγμή), ενώ εντός έδρας, όπου και θα υποδεχθεί τους πρωταθλητές, το σερί έχει φτάσει στα 5 σερί τρίποντα και φυσικά είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία της στην Bundesliga. Μετά το πρώτο αναπάντεχο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα στην Πάντερμπορν και στην Μπάγερν, έχουμε και 2ο λίγο πριν τη διακοπή. Δαυίδ εναντίον Γολιάθ Vol. 2... «Η Άουγκσμπουργκ με σθένος απέναντι στους γίγαντες», έγραψε το επίσημο site της Bundesliga
«Αν κερδίσουμε την Μπάγερν στο επόμενο ματς εντός έδρας, είμαστε πρωταθλητές!», είχε πει αστειευόμενος ο γεμάτος ευφορία Χαλίλ Αλτίντοπ μετά τη νίκη επί του Αμβούργου. Και αυτή η ώρα έφτασε. «Πρέπει να βγάλω το καπέλο στην ομάδα. Εντυπωσιάστηκα», δήλωσε ο Βάιντσιρλ μετά από εκείνο το παιχνίδι. Από τη σεζόν 2011-12 όλες κι όλες 3 ομάδες έχουν κερδίσει την Μπάγερν εντός συνόρων. Η Ντόρτμουντ, η Λεβερκούζεν και μαντέψτε. Η Άουγκσμπουργκ.

Η ομάδα του πιο νεαρού τεχνικού στην Bundesliga (39 ετών) έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των 53 αγώνων των μεγάλων της Βαυαρίας. Το τελικό 1-0 στην SGL Arena απλά αύξησε τον θαυμασμό όλων για μία ομάδα με πολύ περιορισμένους πόρους. «Ακόμα έχουμε το δεύτερο μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία. Μόνο η Πάντερμπορν είναι πιο κάτω από εμάς», θύμισε πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος Μπιρκς. Τα μπάτζετ τους είναι στα 19 και στα 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Όσα περίπου παίρνουν Ρόμπεν και Ριμπερί μαζί...
«Bayern-Bezwinger», «Φονιά της Μπάγερν», την είχε χαρακτηρίσει τότε το site της Bundesliga και μένει να δούμε αν ο όρος θα παραμείνει... ζωντανός. «Ξέρουμε πώς να τους κερδίσουμε. Όμως, θα πρέπει εκείνοι να βρεθούν σε κακή μέρα και εμείς στην καλύτερη», σχολίασε ο Βάιντσιρλ. «Το φυσιολογικό είναι να κερδίσει η Μπάγερν. Τι είναι, όμως, φέτος φυσιολογικό στο πρωτάθλημα;», ολοκλήρωσε.
«Ο προπονητής μου είπε ότι η περσινή μας νίκη δεν ήταν τυχαία. Κάτι θα σκαρφιστούμε και για την επόμενη εβδομάδα», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής Στέφαν Ρόιτερ, που έχει κάνει... θαυματουργό δίδυμο με τον 39χρονο τεχνικό, στο Sport1 την περασμένη Κυριακή (07/12).
Τις δύο πόλεις χωρίζουν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα και για ακόμη μία φορά όλα τα φώτα έχουν πέσει πάνω στους μικρούς της Βαυαρίας. Από πέρυσι όλοι έχουν τα κεφάλια κάτω. Πρώτα η σωτηρία και βλέπουμε. Το βλέπεις όχι μόνο στις δηλώσεις τους, αλλά και στη συμπεριφορά τους. Πάντα απαράβατος κανόνας. «Δεν πρέπει να ονειρευόμαστε κάτι, καθώς θα είναι θέμα χρόνου να τιμωρηθούμε γι' αυτό», είπε ο Ρόιτερ.
Ο τελευταίος βλέπει ήδη και τα προβλήματα σε ενδεχόμενη έξοδο στην Ευρώπη. «Έχουμε διαφορετικό ρυθμό και το ταβάνι σε τέτοια περίπτωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Το ρόστερ δε φτάνει. Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι θα ήταν σέξι», τόνισε.

Ο Βάιντσιρλ έδωσε ρεπό στους παίκτες του την επομένη του ματς με την Κολωνία, όμως όταν την περασμένη Δευτέρα (08/12) επέστρεψαν για δουλειά, κάτι είχε αλλάξει. Στην προπόνηση υπήρχαν 4 κάμερες πάνω τους. Ο Μπάιερ δέχθηκε να μιλήσει και ξαφνικά δεν μπορούσε να πιστέψει ότι γύρω του υπήρχαν 4 μικρόφωνα. «Μοιάζει σαν να έχουν έρθει τα πάνω κάτω», σχολίασε, πριν προσθέσει: «Ακόμη και απέναντι στην καλύτερη ομάδα στον κόσμο, θα κάνουμε τα πάντα για να κερδίσουμε».
Μπορεί οι δηλώσεις να μοιάζουν αναμενόμενες, όμως όταν κάποιος στο Άουγκσμπουργκ μιλάει για πάθος, τότε όλοι πρέπει να τον παίρνουν στα σοβαρά, καθώς οι Βαυαροί έχουν τις περισσότερες κερδισμένες μονομαχίες στην κατηγορία. «Υπάρχουν λίγοι σύλλογοι στον κόσμο που η αλληλοεκτίμηση είναι σε τέτοια επίπεδα», αποκάλυψε ο Βέρνερ, που πλέον είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην Bundesliga, για το μυστικό της επιτυχίας. «Άουγκσμπουργκ χωρίς όριο;», είχε αναρωτηθεί πριν από λίγες ημέρες ο ραδιοφωνικός σταθμός ο Bayern 1. Στην ψηφοφορία το 50,8% των αναγνωστών θεώρησε μεγάλη επιτυχία ακόμη και τον τερματισμό στη μέση της βαθμολογίας, ενώ το 31,1% ότι οι Βαυαροί μπορούν ακόμη περισσότερα.
Το πως αντιμετωπίζουν το ματς στην Άουγκσμπουργκ είναι όπως θα αντιμετώπιζε κάθε ομάδα χωρίς άγχος την Μπάγερν. Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό και το tweet του συλλόγου. «Η Μπάγερν έχει τους Robbery, εμείς έχουμε τον BoBa (Μπομπαντίγια) και τον Μπάμπα (εξαιρετική καλοκαιρινή μεταγραφή από την Γκρόιτερ Φιρτ) ή τους BABO?». Γιατί να μην το απολαύσεις την προσμονή του «μεγαλύτερου ματς στην ιστορία» σου, όπως το περιέγραψε η Augsburger Allgemeine;
Το σύνθημα «Zweite Liga, nie mehr, nie mehr», «Δεύτερη κατηγορία ποτέ ξανά, ποτέ ξανά» ακούστηκε τόσο το καλοκαίρι του 2012, όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2013-14. Πλέον στις εξέδρες επικρατεί μόνο το μότο του συλλόγου. «Nur gemeinsam sind wir stark», «Μαζί είμαστε δυνατοί». Και κανένας δεν σταματάει να ονειρεύεται...
*Πηγή:gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: