Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Legend stories: The Invincibles!!

Με αφορμή τα 128 χρόνια από το πρώτο ματς της Αρσεναλ, το FourFourTwo του Gazzetta θυμίζει τους Invincibles που κατέκτησαν αήττητο πρωτάθλημα το 2003-04.
ADVERTISEMENT
Σε ένα από τα πιο μυθικά κατορθώματα στην ιστορία του αθλήματος οι Gunners παρουσίασαν την τέλεια εικόνα του beautiful game και κατέκτησαν το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04 αήττητοι. Το ρεκόρ που σήμερα φαντάζει εξωπραγματικό, κράτησε για 49 αγώνες και τελικά έσπασε σε ματς κόντρα στην Γιουνάιτεντ. Η Τσέλσι του Μουρίνιο έφτασε κοντά το 2005, όμως 9 παιχνίδια πριν το ισοφαρίσει ηττήθηκε, ενώ οι Κόκκινοι Διάβολοι του τρεμπλ έμειμαν στους 29. Το ρεκόρ κατείχε η Νότιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ, όμως το σύνολο του Βενγκέρ έκανε καλύτερη επίδοση και πέρασε στα βιβλία της ιστορίας του αγγλικού αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Στην πορεία προς το μύθο ο Αλσατός πρόσθεσε μόνο τον Λέμαν στην ομάδα που έκανε πάρτι στα αγγλικά γήπεδα και χρειάστηκε αρκετές συζητήσεις με τον Λαουρέν για να τον πείσει ότι είναι δεξί μπακ. «Είναι η δουλειά μου να βρίσκω τις θέσεις των παικτών». Ο Βενγκέρ θυμήθηκε πρόσφατα τι υλικό είχε στα χέρια του. «Ηταν πολύ δυνατές προσωπικότητες, έξυπνοι και ώριμοι, ήταν μάλλον εύκολο για μένα. Παίκτες έτοιμοι για μάχη, με σθένος και χάρισμα. Μου έδιναν τη δυνατότητα να σκεφτώ ότι έχω την ποιότητα και το ξέρω. Είχα 16-17 παίκτες πραγματικά πολύ υψηλού επιπέδου».
Με σύστημα 4-4-2 ο Βενγκέρ βασίστηκε στην εξής legend 11άδα. Λέμαν κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ Ασλεϊ Κόουλ, δεξί Λαουρέν, στόπερ Κάμπελ-Κόλο Τουρέ, Βιεϊρά-Ζιλμπέρτο Σίλβα σε holding ρόλο, Πιρές και Λιούνγκμπεργκ στα πλάγια και στην επίθεση το δίδυμο φωτιά Ανρί-Μπέρκαμπ.

Το σερί θα μπορούσε να έχει σπάσει μόλις έξι αγώνες μετά την έναρξή του όμως ενώ η Αρσεναλ έχανε στην Πόρτσμουθ, ο Τιερί Ανρί χρειάστηκε να εκτελέσει δύο φορές το αμφισβητούμενο πέναλτι. «Δεν έκλεψα, δεν είμαι παίκτης που βουτάει» είχε πει ο Πιρές. Οκτώ μέρες αργότερα το τρομερό σύνολο του Βενγκέρ έκανε το ταξίδι στο Μάντσεστερ για να παίξει με την Γιουνάιτεντ σε μία φοβερή κόντρα του Βενγκέρ με τον Φέργκιουσον, του Βιεϊρά με τον Ρόι Κιν, της άμυνας της Αρσεναλ με τον Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.
Ο αγώνας πήγαινε για 0-0 και οι Λονδρέζοι έπαιζαν με δέκα εξαιτίας της αποβολής του Βιεϊρά, ο Μάρτιν Κίον έριξε τον Φαν Νίστελροϊ μέσα στην περιοχή. Ο Ολλανδός έστησε τη μπάλα τη μπάλα στη βούλα και έσπασε το οριζόντιο δοκάρι του Λέμαν, με το σερί να παραμένει. Ολη η άμυνα της Αρσεναλ την 'έπεσε' με μανία στον επιθετικό της Γιουνάιτεντ με συνέπεια πρόστιμα και τιμωρίες.

Η τρελή πορεία των Gunners είχε ξεκινήσει με ένα 6-1 κόντρα στην Σαουθάμπτον στο Highbury με τους Πιρές και Ζερμέν Πέναντ να κάνουν χατ τρικ. Σε αυτό το πραγματικά εκπληκτικό ταξίδι, η Τιερί Ανρί τρομοκράτησε κάθε άμυνα σκοράροντας 38 φορές και δίνοντας 19 ασίστ.
Ακολούθησαν σερί νίκες στο «Ανφιλντ» και επί της Τσέλσι στο «Χάιμπουρι», με τους παίκτες του Βενγκέρ να κάνουν το 2x2 κόντρα στους αντιπάλους τους στη μάχη του τίτλου. Χάρη σε γκολ των Βιεϊρά και Εντού η Αρσεναλ έκανε το +7 στην βαθμολογία, όμως το πρωτάθλημα εξασφαλίστηκε ουσιαστικά τον Φεβρουάριο.
Μετά τους αποκλεισμούς από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο FA Cup και από την Τσέλσι στο Champions League, η Αρσεναλ υποδέχθηκε την Λίβερπουλ. Το όποια όνειρα για τρεμπλ είχαν τελειώσει πριν μερικές μέρες, όπως φαινόταν να χάνεται και η ελπίδα για αήττητο πρωτάθλημα αφού ο Μάικλ Οουεν έβαλε μπροστά με 2-1 τους Reds.
Η ομάδα του Βενγκέρ εκεί έδειξε από τι είναι φτιαγμένη και με μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της πέτυχε τεράστια νίκη. Ο Πιρές ισοφάρισε ύστερα από τέσσερα λεπτά στην επανάληψη και λίγο αργότερα ο Τιερί Ανρί έδωσε το προβάδισμα. Ο Γάλλος έκανε κομμάτια την άμυνα της Λίβερπουλ και νίκησε τον Ντούντεκ μέσα σε εκπληκτικές σκηνές από τους οπαδούς των Gunners και ολοκλήρωσε το χατ τρικ του δώδεκα λεπτά πριν το τέλος (4-2).
«Ενα από τα πράγματα που χρειάζεσαι στη δουλειά μας είναι το σπάνιο ταλέντο. Και το σπάνιο ταλέντο ήταν ο Τιερί Ανρί. Ξαφνικά το ματς έγινε 4-2. Ο Τιερί έκανε τη διαφορά».

Η Αρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος παίρνοντας 2-2 στην έδρα της μισητής, Τότεναμ. «Ο διαιτητής ήταν αυστηρός με τον Λέμαν, έσπρωξε τον Κιν αλλά δεν μπορώ να καταλάβω πως έδωσε πέναλτι. Ημασταν πρωταθλητές, όμως υπήρξε καυγάς ανάμεσα στον Σολ και τον Γενς. Αυτό έδειχνε τη νοοτροπία winner που είχαμε. Τους είπα να ηρεμήσουν στα αποδυτήρια. 'Παιδιά, ελάτε, πήραμε το πρωτάθλημα».
Το φινάλε γράφτηκε με το εντός έδρας 2-1 κόντρα στην Λέστερ, η οποία είχε προηγηθεί στο ημίχρονο. Ο Βενγκέρ έδωσε τότε την τελευταία ομιλία. «Κοιτάξτε, έχουμε πάρει το πρωτάθλημα, τώρα θέλω να γίνετε αθάνατοι».
Η νίκη 3-0 σε βάρος της Μπλάκμπερν την επόμενη σεζόν σήμαινε το 43ο ματς χωρίς ήττα για την ομάδα του Βενγκέρ και το σπάσιμο του ρεκόρ της Φόρεστ του Κλαφ. «Είμαστε ανίκητοι» τραγουδούσαν οι οπαδοί της Αρσεναλ.
Το σερί έφτασε τους 49 αγώνες, μέχρι που η Αρσεναλ πήγε στο «Ολντ Τράφορντ» στις 26 Οκτωβρίου του 2004. Σε μία αμφισβητούμενη απόφαση, ο Ρούνεϊ -ανήμερα των 19ων γενεθλίων του- έπεσε εύκολα σε μαρκάρισμα του Σολ Κάμπελ. Εναν χρόνο μετά ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ πήρε την εκδίκησή του, πριν ο Ρούνεϊ κάνει από κοντά για το 2-0 για τους Κόκκινους Διαβόλους.
«Οταν κοιτάζω πίσω τώρα και βλέπω την ποιότητα του κάθε παίκτη, τότε συνειδητοποιώ πόσο εξαιρετικό ήταν» ήταν πρόσφατα τα λόγια του Βενγκέρ για το ιστορικό επίτευγμα. Σε μία τρελή διαδρομή που κράτησε 77 εβδομάδες, χρησιμοποιήθηκαν 33 παίκτες της Αρσεναλ και συγκέντρωσαν 121 πόντους από τους πιθανούς 147 σε αυτό το διάστημα.
«Forty-nine, 49 undefeated, 49, 49, I say, 49, 49 undefeated, playing football the Arsenal way...».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: