Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Του ντραφτ του '86 τα εννιάμερα...!!

Στα εννιάμερα του Ρόι Τάρπλεϊ, ο Βασίλης Σκουντής γυρίζει τον χρόνο πίσω και ανατρέχει στην εκατόμβη του καταραμένου ντραφτ του 1986.
Ακόμη κι αν δεν είχε αποδημήσει εις Κύριον ο Ρόι Τάρπλεϊ, ακόμη κι αν (στο «Pick N' Roll» της προηγούμενης Τρίτης στον ΟΤΕ ΤV) ο σεσημασμένος για τον κυνισμό του Παναγιώτης Φασούλας δεν γύριζε να μου πει «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτε», αυτή η ιστορία θα βρίσκεται πάντοτε στο προσκήνιο για να υπογραμμίζει τη ματαιότητα των πραγμάτων και να υπενθυμίζει τον αναλώσιμο και εφήμερο χαρακτήρα της δόξας...
Είναι όντως μια δραματική και μακάβρια ιστορία αυτή που ενώνει σαν κρίκους μιας σπασμένης αλυσίδας τους παίκτες οι οποίοι επιλέχθηκαν στο ντραφτ του ΝΒΑ το 1986 (17 Ιουνίου) και πολλοί από δαύτους είδαν όχι απλώς την πολλά υποσχόμενη καριέρα τους, αλλά τη ζωή τους ολόκληρη να παίρνει στραβό δρόμο ή να χάνεται εντελώς...
Μια τρομακτική σύμπτωση άραγε; Η μήπως μια φοβερή κατάρα; Ουδείς προφανώς μπορεί να ερμηνεύσει το αίτιο, αλλά όλοι ανατριχιάζουν με το αιτιατό, καθώς ο κύκλος του θανάτου μεγαλώνει διαρκώς: το προπερασμένο Σάββατο, ο Ρόι έγινε ο τέταρτος παίκτης που επιλέχθηκε σε εκείνο το ντραφτ και πέταξε στον ουρανό, ενώ κάμποσοι άλλοι από εκείνη τη συντροφιά έχουν υποφέρει των παθών τους τον τάραχον, βασανίστηκαν από αναποδιές στη ζωή τους, δεν έδρεψαν το ταλέντο τους και μετά από 29 χρόνια αισθάνονται καταδικασμένοι να ξορκίζουν το κακό και να διώχνουν από πάνω τους δαίμονες!
Η υπόθεση άρχισε να...βρομάει, προτού καν προλάβει ο Ντέηβιντ Στερν να βγει από το Felt Forum της Νέας Υόρκης!  Τη μεθεπόμενη κιόλας μέρα βρέθηκε νεκρός από καρδιακή αρρυθμία (εξαιτίας υπερβολικής δόσης κοκαίνης) ο σταρ του Μέριλαντ Λεν Μπάιας, τον οποίο είχαν επιλέξει στο Νο 2 οι πρωταθλητές Σέλτικς που έμελλε να ξανακτυπηθούν από την κακοδαιμονία στις 27 Ιουλίου του 1993, όταν έφυγε από τη ζωή, ο Ρέτζι Λούις.
Ο αδόκητος θάνατος του Μπάιας θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα ατυχές, αλλά... τυχαίο περιστατικό, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου, αποδείχθηκε πώς εκείνο το βράδυ απλώς άνοιξε ένας κύκλος, που κανείς δεν ξέρει πότε και εάν θα κλείσει ποτέ...
Μολονότι το ντραφτ του '86 δημιούργησε ένα ρεκόρ που κρατά ακόμη, με 66 παίκτες οι οποίοι αγωνίστηκαν στο ΝΒΑ, όλα όσα συνέβησαν από εκεί και πέρα το καθιστούν συνώνυμο της κακοτυχίας. Συν τοις άλλοις και με τη λογική ότι σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση, αυτή η κακοτυχία εξελίχθηκε σε μια στοιχειωμένη ιστορία, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τη γκαντεμιά!
Επτά χρόνια μετά τον Μπάιας, στις 7 Ιουνίου του 1993, έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα ο Ντράζεν Πέτροβιτς, που είχε επιλεγεί στο Νο 60 από τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς. Το επόμενο θύμα της κατάρας υπήρξε ο Κέβιν Ντάκγουερθ (Νο 33, Σαν Αντόνιο Σπερς) που πέθανε στις 25 Αυγούστου του 2008 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ το κουαρτέτο συμπλήρωσε  στις 9 Ιανουαρίου του 2015 ο Ρόι Τάρπλεϊ (Νο 7, Ντάλας Μάβερικς).
Σαν να μην έφταναν αυτοί οι τέσσερις θάνατοι, πολλοί από τους παίκτες οι οποίοι επιλέχθηκαν σε εκείνο το ντραφτ αντιμετώπισαν διάφορα προβλήματα είτε λόγω τραυματισμών, είτε εξαιτίας των παρανομιών τους, που μάλιστα κάποιους τους οδήγησαν και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής..
Ο συμπαίκτης του Φασούλα στο Νορθ Καρολάινα Στέιτ, Κρις Γουόσμπερν, που επιλέχθηκε στο Νο 3 από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, είχε αρχίσει να διάγει έκλυτο βίο ως κολεγιόπαις και εντέλει κατέστρεψε μια πολλά υποσχόμενη καριέρα και αποκλείσθηκε δια βίου από το ΝΒΑ, λόγω των ναρκωτικών. Παρόμοια μπλεξίματα είχε και ο εξαρτημένος από τη μαριχουάνα, Γουίλιαμ Μπέντφορντ (Νο 6, Φοίνιξ Σανς), ο οποίος μετά την απόσυρση του μπαινοβγαίνει στη φυλακή.
Αλλοι παίκτες από εκείνο το ντραφτ στάθηκαν λιγότερο άτυχοι, άρα θα πρέπει να φτύνουν τον κόρφο τους, που τη σκαπουλάρησαν!
Ανάμεσα τους ο Αρβιντας Σαμπόνις (Νο 24, Πόρτλαντ) είδε τον αχίλλειο τένοντα του να γίνεται σμπαράλια, έμεινε έξω από το μπάσκετ για 18 μήνες, αλλά επέστρεψε με θριαμβευτικό τρόπο, ενώ ο Παναγιώτης Φασούλας ο οποίος επιλέχθηκε επίσης από τους Μπλέιζερς στο Νο 37 πέρασε μετά από χρόνια μια μεγάλη οικογενειακή περιπέτεια με τη λευχαιμία του γιου του, Γιάννη, που ευτυχώς αποθεραπεύθηκε και έχει μια φυσιολογική ζωή...
Εκτός από καταραμένο και γρουσούζικο, το ντραφτ του 1986, (στο Νο 1 του οποίου επιλέχθηκε από τους Κλίβελαντ Καβαλίερς ο σέντερ του Νορθ Καρολάινα, Μπραντ Ντόχερτι) είναι μακράν και το πιο ελληνικό όλων των εποχών! Πέραν του Παναγιώτη Φασούλα, ανέδειξε (στους πρώτους δυο γύρους) άλλους 13 ξένους παίκτες οι οποίοι πέρασαν από τα μέρη μας: τον μακαρίτη Ρόι Τάρπλεϊ, τον Τζον Σάλεϊ, τον Μπακ Τζόνσον, τον Σκοτ Σκάιλς, τον Κεν Μπάρλοου, τον Τζόνι Ρότζερς, τον Λέμον Λάμπλεϊ, τον Ράφαελ Αντισον, τον Τζον Σάσκι, τον Αντονι Μπούι, τον Ρον Ρόουαν, τον Κόνερ Χένρι και τον Αλεξάντερ Βολκόφ!
·       ΥΓ: Ας κάνουμε τον σταυρό μας ή (όπως συνηθίζουν οι Αμερικανοί) «cross one's fingers», ώστε αυτός ο τρομακτικός κύκλος του θανάτου να έκλεισε οριστικώς και αμετακλήτως το προπερασμένο Σάββατο στο Αρλινγκτον του Τέξας και να τον πήρε μαζί του στον τάφο ο Ρόι...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: