Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Το αμυντικό τρανζίσιον ο Νέτο και ο... Κάμπελ!!

Ο Ολυμπιακός του Περέιρα δείχνει πιο... τακτοποιημένος στο γήπεδο και προσέχει πολύ το τρανζίσιον, φουλάροντας πλέον για την ενίσχυσή του. Γράφει ο Διονύσης Δελλής.
Δεν είναι από εκείνες τις ιστορίες που τις εκτιμά κανείς σε... κοινή θέα. Όσοι πλήρωσαν εισιτήριο για να πάνε στο γήπεδο, ή όσοι επένδυσαν το απόγευμα της Κυριακής για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναιτωλικό. Πήρε το τρίποντο ο πρωταθλητής με αρκετό κόπο, έβαλε το... κερασάκι και ο Μανιάτης στο 90΄+ (στην πρώτη αξιομνημόνευτη «ποδοσφαιρική» ενέργεια του Τζίμι Ντουρμάζ με την Ερυθρόλευκη) κράτησαν και οι Πειραιώτες την κορυφή έχοντας το +2 από τον ΠΑΟΚ και θεωρητικά αυτό είναι όλο. Ματς που ήδη το... ξέχασαν. Και οι νικητές και οι ηττημένοι. 
Οι περισσότεροι λοιπόν έμειναν με την εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός συνέχισε τις εντός έδρας πτήσεις (έπειτα από τα ματς με ΠΑΟΚ, ΠΑΣ, Πανιώνιο, Πλατανιά) και το επιχείρημα ότι το σκορ άνοιξε στο 69΄σε μια φάση όπου ο Ντοσεβί βρέθηκε με... ασίστ από καραμπόλα, λέει πολλά. Δεν είδαν όμως αυτό το ματς οι δύο προπονητές. Και δεν είναι τυχαίο ότι συμφώνησαν σε μια λεπτομέρεια που ομολογουμένως αποτελεί δεύτερη διαδοχική «ένδειξη» για τον τρόπο που ο Περέιρα προσπαθεί να παρέμβει στην εικόνα των Ερυθρόλευκων. Το σημειώσαμε και μετά το ματς με τη Ξάνθη. Το είπαν οι δύο κόουτς και χθες. Ο Ολυμπιακός καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει τον τρόπο που αμύνεται. Για να μειώσει το «νούμερο ένα» φετινό πρόβλημα του στη Σούπερ Λιγκ. Την ανύπαρκτη εφαρμογή του αμυντικού τρανζίσιον. Την ευκολία με την οποία προέκυπταν φάσεις απέναντι στον Ρομπέρτο, ακόμη και κόντρα στη ροή του εκάστοτε ματς.
«Αυτό που μου άρεσε ήταν το πως δεν επιτρέψαμε στον αντίπαλο να μας απειλήσει. Είναι ένας αντίπαλος με ποιοτικούς παίκτες που κάνει αντεπιθέσεις και δημιουργεί προβλήματα. Εμείς δεν τον αφήσαμε» υποστήριξε ο Βίτορ Περέιρα. Και ακόμη πιο παραστατικά το έθεσε ο Μάκης Χάβος «Πίεζε ο Ολυμπιακός εκεί που χανόταν η μπάλα, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε τις κόντρα επιθέσεις. Βλέπω ότι προσπαθεί να επιτεθεί με περισσότερους παίκτες, αλλά δίνει μεγάλη προσοχή στο αμυντικό τρανζίσιον που είναι σημαντικό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο».
Τα ίδια... ακριβώς είπε και η στατιστική του ματς. Μόλις 3 τελικές δέχτηκε ο Ολυμπιακός από τον Παναιτωλικό που για την ιστορία είχε να ηττηθεί εκτός έδρας στο φετινό πρωτάθλημα από τις 23 Αυγούστου (ΟΦΗ-Παναιτωλικός 1-0). Τρεις τελικές και ενώ το γκολ δεν έρχονταν απέναντι. Και ενώ ο χρόνος περνούσε, και όπως είναι λογικό οι Ερυθρόλευκοι και αγχώνονταν και μεγαλύτερα «ρίσκα» πήραν στο σχεδιασμό τους στο χορτάρι (4-4-2 με Ντοσεβί-Ντουρμάζ στα άκρα και Μήτρογλου-Μπενίτες από το 64΄).
Τι συνέβαινε ως εδώ σε αντίστοιχες ιστορίες; Όσο πιο ψηλά ανέβαιναν οι Πειραιώτες για να πιέσουν για το γκολ, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος προέκυπτε ανασταλτικά στην «κόντρα μπάλα». Πόσες φορές δεν έγινε φέτος; Μόνο στο ματς με τον Πλατανιά (11-11 οι τελικές) οι Χανιώτες βγήκαν σε τέσσερα κλασικά τετ α τετ. Και στο 0-0, και στο 1-0 και στο 1-1. Στο ακριβώς προηγούμενο εντός έδρας ματς του Ολυμπιακού...
Είναι καλύτερα τακτοποιημένοι οι Ερυθρόλευκοι στο χορτάρι σε αυτά τα δύο 90άλεπτα με τον Περέιρα. Άλλαξε τη διάταξη ο Πορτογάλος (σε 4-2-3-1) αλλάζει όμως και τη λογική. Κάνει άμυνα με περισσότερους ποδοσφαιριστές πίσω από τη μπάλα. Με τον Κασάμι να δείχνει πολύ καλή προσαρμογή στο νέο του ρόλο (δίπλα στον Μανιάτη), τον Ελαμπντελαουί να λειτουργεί περισσότερο σαν ανασταλτικός μπακ αφήνοντας τα... σολαρίσματα για τον Μαζουακού απέναντι. Αλλά και με τους Αφελάι και Ντοσεβί να βρίσκονται πίσω από τη σέντρα στις φάσεις που ο αντίπαλος ξεκινά οργανωμένη επίθεση.
Είναι ένα μοτίβο ποδοσφαίρου που θυμίζει περισσότερο Ζαρντίμ. Περισσότερο Πορτογάλο προπονητή. Όσο για το δια ταύτα: «Όταν κάτι αλλάζει και προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο δουλειάς μας, είναι σημαντικό να συνδυάζεται με νίκες. Όταν προσπαθείς κάτι καινούριο η νίκη σου δίνει την αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό στα επόμενα παιχνίδια να έρχονται οι νίκες γιατί αυτές θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να δουλεύουμε» είπε ο Περέιρα. Και νομίζουμε ότι έχει απόλυτο δίκιο. Αυτό είναι το μυστικό στην αφετηρία της δικής του εποχής στο μεγάλο λιμάνι. Νίκες που θα κρατήσουν τον Ολυμπιακό στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, όσο ο ίδιος θα επιχειρεί να αλλάξει την εικόνα της ομάδας...
Και μιλώντας για αλλαγές; Μπαίνουμε πλέον στην ευθεία της μεταγραφικής περιόδου. Ουσιαστικά μιάμιση εβδομάδα έμεινε. Και οι Πειραιώτες έχουν δημιουργήσει ανάγκες για 2+1 κινήσεις. Στόπερ, εξτρέμ και ίσως ένας ακόμη δημιουργικός χαφ. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα Δευτέρα, υπάρχει μια νέα συνάντηση ανάμεσα σε προπονητή και διοίκηση για το θέμα αυτό. Και δεν αποκλείεται το αργότερο ως την Τρίτη να γίνει ένα ταξίδι με θέα στην πρώτη μεταγραφή του 2015. Την απόκτηση στόπερ. Όλα δείχνουν τον Λουίς Νέτο ως το μεγάλο φαβορί. Όπως νούμερο ένα μεταγραφικός στόχος για τα «άκρα» παραμένει ο δανεισμός του Τζόελ Κάμπελ που ολοένα και δίνει την αίσθηση ότι αυξάνει τις πιθανότητες του. Ένα σενάριο που κρατά μήνες, που έδειξε κάποια στιγμή ανέφικτο αλλά που σε αυτό το τελευταίο κομμάτι του Γενάρη είναι πραγματικά υπαρκτό.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: