Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Best of: Chelsea vs. Liverpool!!

Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους καλύτερους αγώνες των Blues με τους Reds τα τελευταία χρόνια.
Από μόνος του ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει μεγάλη… ιστορία κόντρα στην Λίβερπουλ, όμως και οι Μέρσεϊσαϊντερς τον έχουν πληγώσει αρκετές φορές. Αν και τα τελευταία χρόνια οι Reds έχουν χάσει τη δύναμη των τελευταίων 10ετιών, βρίσκουν συχνά τον τρόπο να κάνουν τη ζημιά στο κλαμπ του δυτικού Λονδίνου και η σημερινή μεταξύ τους κόντρα παρυσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. O Special One θα συναντηθεί ξανά με τον Γίργκεν Κλοπ όντες πλέον σε διαφορετικά στρατόπεδα και εμείς πάμε να θυμηθούμε ματς που έχουν μείνει στη μνήνη ως legendary…
2 Φεβρουαρίου 2005 | Τσέλσι - Λίβερπουλ 3-2
Εχοντας κατά την άφιξή του στην Τσέλσι συστηθεί σαν Special One στο αγγλικό ποδόσφαιρο, ο Ζοσέ Μουρίνιο έπρεπε να κάνει κάτι για να το δείξει στην πράξη. Και δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος από έναν τίτλο κόντρα σε μία από τις δυνατές ομάδες του Νησιού. Ο Ρίισε άνοιξε το σκορ στο 1' και ο Τζέραρντ με αυτογκόλ στο 79' έστειλε με το 1-1 το ματς στην παράταση. Εκεί οι Ντιντιέ Ντρογκμπά και Ματέγια Κέζμαν σκόραραν και ο Πορτογάλος έκανε με το δάχτυλο χειρονομία στους οπαδούς των Reds να σωπάσουν μετά το 3-2 και τη νίκη με 3-2 και τον πρώτο τίτλο της πρώτη θητείας του στο Stamford Bridge. Μερικές εβδομάδες μετά, το τρόπαιο της Premier League προστέθηκε στον απολογισμό της σεζόν 2004-05.
3 Μαΐου 2005 | Λίβερπουλ - Τσέλσι 1-0
Ημιτελικά Champions League της σεζόν 2004-05. Μετά το 0-0 του πρώτου αγώνα στο Stamford Bridge, η Λίβερπουλ άνοιξε το σκορ με ένα γκολ που πέρασε στην ιστορία σαν ghost goal. Μόλις στο 4' ο Μπάρος πρόλαβε τον Τσεχ μετά την πάσα του Τζέραρντ και ο Λουίς Γκαρσία την έστειλε προς την εστία. Ο Γκαλάς έκοψε πάνω από τη γραμμή, όμως ο διαιτητής έδειξε σέντρα. Στο υπόλοιπο του ματς οι Μπλε πίεσαν για το γκολ που θα τους χάρισε το εισιτήριο για τον τελικό, όμως οι Reds άντεξαν.
«Ηταν ένα γκολ που ήρθε από το φεγγάρι, από τις εξέδρες του Anfield. Η Λίβερπουλ σκόραρε, αν μπορείς να πεις ότι σκόραρε, επειδή πρέπει να πεις ότι ο βοηθός σκόραρε. Βρίσκονται στον τελικό και από την καρδιά μου εύχομαι να το πάρουν. Η νύχτα ανήκει σε εκείνους και δεν θέλω να τους κριτικάρω». Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ έπαιξε στον τελικό της Κωνσταντινούπολης κόντρα στην Μίλαν και ενώ έχανε 3-0 στο ημίχρονο έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου.
2 Οκτωβρίου 2005 | Λίβερπουλ - Τσέλσι 1-4
Στην 8η αγωνιστική της σεζόν 2005-06 η Τσέλσι έδειξε ότι έχει τη δύναμη να κρατήσει το στέμμα της στην Premier League. Οι Μπλε έφτασαν στο Anfield με 7x7 νίκες και έκαναν ακόμα μία σε βάρος των Reds υποχρεώνοντάς τους στο χειρότερο ξεκίνημα τα τελευταία 13 χρόνια. Ο τρόπος ήταν εντυπωσιακός. Ο Λάμπαρντ μετέτρεψε το πέναλτι που έκανε ο Τραορέ στον Ντρογκμπά στο 27’ και ο Τζέραρντ ισοφάρισε στο 36’. Η συνέχεια ήταν όλη Μπλε, με τον Νταφ να σκοράρει με διαγώνιο πλασέ, τον Τζο Κόουλ από κοντά και τον Γκέρεμι ξανά από κοντά να διαμορφώνουν το τελικό 1-4, μία από τις μεγαλύτερες νίκες της Τσέλσι στο σπίτι της Λίβερπουλ.
1 Μαΐου 2007 | Λίβερπουλ - Τσέλσι 1-0 (4-1 πέναλτι)
Ημιτελικά Champions League του 2007. Η Τσέλσι είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο σκέλος και στον επαναληπτικό η Λίβερπουλ έστειλε το ματς στην παράταση με γκολ του Αγκερ ύστερα από μία εξαιρετική κομπίνα που άφησε καρφωμένη την άμυνα των Μπλε. Αφού τίποτα δεν άλλαξε στο έξτρα 30λεπτο, οι διαφορές των δύο λύθηκαν από τα 11 βήματα. Ο τερματοφύλακας των Reds, Πέπε Ρέινα, απέκρουσε τις εκτελέσεις των Ρόμπεν και Γκέρεμι, ενώ οι Ζέντεν, Τσάμπι Αλόνσο, Τζέραρντ νίκησαν τον Τσεχ πριν ο Κάουτ βάλει το καθοριστικό πέναλτι και χαρίσει στην ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ την τεράστια πρόκριση στον τελικό της Αθήνας.
14 Απριλίου 2009 | Τσέλσι - Λίβερπουλ 4-4
Εναν περίπου χρόνο μετά την ήττα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι στον τελικό της Μόσχας, η Τσέλσι βρήκε ξανά αγγλική ομάδα στο δρόμο της στο Champions League. Και δεν ήταν άλλη από την Λίβερπουλ η οποία την είχε αποκλείσει το 2005 και το 2007. Το πρώτο σκέλος στο Anfield ήταν εκπληκτικό για τους Μπλε του Γκους Χίντινκ αφού μετά το γκολ του Φερνάντο Τόρες, ο Ιβάνοβιτς με δύο κεφαλιές και ο Ντρογκμπά διαμόρφωσαν το τελικό 1-3. Στην ρεβάνς, έχοντας πεντακάθαρο πλεονέκτημα, οι Μπλε μάλλον επαναπεύθυκαν.
Νωρίς-νωρίς στο Stamford Bridge οι Reds προηγήθηκαν 0-2 με φάουλ του Φάμπιο Αουρέλιο και πέναλτι του Τσάμπι Αλόνσο, όμως η Τσέλσι ξύπνησε και γύρισε το ματς με τους Ντρογκμπά, Αλεξ και Λάμπαρντ (3-2). Ο αγώνας ήταν από τους κορυφαίους στην ιστορία της διοργάνωσης έχοντας τρομερό φινάλε με τους Λούκας και Κάουτ να φέρνουν το σκορ στο 3-4 με δέκα λεπτά να απομένουν και ενώ η ομάδα του Μπενίτεθ χρειαζόταν ένα γκολ. Τελικά αυτό το έβαλε το Λάμπαρντ στο 89' με σουτ-προβολή μετά την πάσα του Ανελκά για το τελικό 4-4.
27 Απριλίου 2014 | Λίβερπουλ - Τσέλσι 0-2
Η πιο πρόσφατη legendary ιστορία ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι από τις κορυφαίες. Τον Απρίλιο του 2014 ο Ζοσέ Μουρίνιο υπέστη την πρώτη εντός έδρας ήττα της ιστορίας του στην Premier League από την Σάντερλαντ του Γκους Πογιέτ και τέθηκε εκτός της μάχης του τίτλου. Η Λίβερπουλ χρειαζόταν 7 βαθμούς στα τελευταία 3 ματς για να κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα τα τελευταία 24 χρόνια. Αυτό που ακολούθησε ήταν καταστροφικό για τον Στίβεν Τζέραρντ. Οι γηπεδούχοι ήταν κυρίαρχοι στο ματς κόντρα σε μία Τσέλσι με ελάχιστους βασικούς και τον Σβάρτσερ στο τέρμα, αφού ακολουθούσε ημιτελικός Champions League κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.
Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, ο αρχηγός των Reds γλίστρησε όντας τελευταίος παίκτης, άφησε τη μπάλα να περάσει και έδωσε την ευκαιρία στον Ντεμπά Μπα να φύγει τετ-α-τετ και να νικήσει τον Μινιολέ. Στο Anfield επικράτησε πανικός και παρότι η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς πίεσε για τον βαθμό που θα ήταν υπερπολύτιμος, δεν κατάφερε ποτέ να ισοφαρίσει. Στις καθυστερήσεις ο Τόρες έδωσε σε κενό τέρμα στον Γουίλιαν για το τελικό 0-2. Ο Μουρίνιο αποκάλυψε αργότερα σε συνέντευξη στον Γκάρι Νέβιλ τι είπε στους παίκτες του πριν το ματς. «Θα είμαστε οι κλόουν; Μας θέλουν κλόουν σε αυτό το τσίρκο. Το τσίρκο είναι εκεί έξω...».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: