Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Και τα σκυλιά δεμένα!

O Nίκος Παπαδογιάννης επισημαίνει τα δείγματα προόδου που παρουσίασε ο Ολυμπιακός στο Μιλάνο και σπεύδει να προλάβει τους βιαστικούς. 
H εύκολη ανάγνωση του αγώνα με την Αρμάνι είναι αυτή του αλεξιπτωτιστή και του περαστικού. Ο Ολυμπιακός νίκησε στο Μιλάνο μία ομάδα ανερμάτιστη, την οποία θα έπρεπε να συντρίψει με 20 πόντους. Αν δεν προχωρήσει σε βελτιωτικά έργα, δεν πρόκειται να πάει μπροστά.
ADVERTISEMENT
Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε.
Εγώ ο πτωχός τω πνεύματι πιστεύω ότι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πήγε χαρούμενος στα αποδυτήρια. Για πρώτη ίσως φορά από το ξεκίνημα της περιόδου, η ομάδα του έδειξε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο. Ορισμένα από τα στοιχεία που παρουσίασε στο παρκέ του παλαιικού «Φόρουμ» είναι ακρογωνιαίοι λίθοι του φετινού σχεδίου.
Η δε αντίδρασή της μπροστά στο φάσμα της ήττας θύμισε τον παλιό, καλό Ολυμπιακό που επί 2-3 χρόνια τρομοκρατούσε την Ευρώπη. «Ό,τι κι αν κάνετε, στο τέλος θα χάσετε», ήταν το μήνυμα. Το σκορ των τελευταίων 7 λεπτών ήταν 15-6 και τα σκυλιά δεμένα.
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά, ο Ολυμπιακός τροφοδότησε επίμονα τους ψηλούς του και μετουσίωσε αυτή τη μεθοδικότητα σε αίσθηση υπεροχής. Οι Γιανγκ-Πρίντεζης πέτυχαν τους πρώτους 9 πόντους του και το αξιόλογο κουαρτέτο ΜακΛέιν-Μάτσβαν-Λαουάλ-Μπάρατς σιγά σιγά εξαϋλώθηκε.
Οι τέσσερις ψηλοί της Αρμάνι έβαλαν όλοι μαζί 15 ψωροποντάκια, ενώ οι δύο σέντερ του Ολυμπιακού πέτυχαν 22 και οι δύο πάουερ-φόργουορντ άλλους 20. Σε αγώνα που κρίνεται κάτω από το 70, αυτοί οι αριθμοί αποτελούν εχέγγυο επιτυχίας.
Ο Ολυμπιακός έψαξε σε κάθε ευκαιρία τον αιφνιδιασμό και τελείωσε αρκετές φάσεις στο ανοιχτό γήπεδο, ιδίως στο πρώτο ημίχρονο. Όταν οι Ιταλοί κατόρθωσαν να τον εγκλωβίσουν στο πέντε-εναντίον-πέντε, τουμπάρισαν το παιχνίδι και πήραν προβάδισμα, χωρίς όμως να λογαριάζουν τους αραγμένους στον πάγκο ξενοδόχους.
Όταν ο Σφαιρόπουλος απέσυρε την κάπως «πέτρινη» αμυντική του πεντάδα και έριξε στο παιχνίδι φρέσκους τους βασικούς, το γήπεδο έγειρε. Ο Πρίντεζης, ο Σπανούλης και ο Γιανγκ πέτυχαν όλους τους πόντους του Ολυμπιακού στην δ’ περίοδο. Όλους ανεξαιρέτως: 8+7+4.
Ήταν όμως η αθόρυβη δουλειά του Βαγγέλη Μάντζαρη στα μετόπισθεν αυτή που έκοψε τα ποδάρια των Ιταλών. Πότε τον έβρισκες στην περιφέρεια να μπλέκει στα πόδια του ζεστού Τζεντίλε, πότε στο «ποστ» να μπλοκάρει τη δράση του Σίμον.
Ποιος, ο Μάντζαρης, που σούταρε 0/6 τρίποντα και έμεινε μ’ένα στρογγυλό κουλουράκι δίπλα στη στατιστική του! Άτιμο πράγμα το μπάσκετ, για όποιον κοιτάζει μόνο τους πόντους…
Ο παίκτης-κλειδί στα πρώτα 30 λεπτά ήταν ο Ντάνιελ Χάκετ, άσχετα αν η κόπωση τον οδήγησε σε 4 φτηνά λάθη στην γ’ περίοδο. Πρώτος αυτός έβαλε φρένο στον Τζεντίλε, μόνος αυτός έδωσε λύσεις με 7 συνεχόμενους πόντους όταν η ομάδα βραχυκύκλωσε στην επίθεση.
Βεβαίως, η εξίσωση διαβάζεται και ανάποδα. Σε μία βραδιά όπου έπαιξαν πολύ καλά σχεδόν όλοι οι σημαντικοί παίκτες του (και κυρίως ο Σπανούλης), ο Ολυμπιακός έμεινε κάτω από τους 70 πόντους, με 62% στα δίποντα. Τι θα γίνει όταν κάποιοι ξαποστάσουν;
Θα γίνει Βιτόρια και ΟΑΚΑ, αυτό θα γίνει. Το «66» της Αρμάνι είναι  το καλύτερο επιχείρημα για το αύριο του Ολυμπιακού, αλλά τα στοιχήματα που θα κρίνουν την πορεία του θα αργήσουν να τελεσιδικήσουν.    
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: