Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Μουρίνιο vs Λίβερπουλ: Μαζί δεν κάνουν...!!

...και χώρια δεν μπορούν. Με αφορμή το ντέρμπι του Στάμφορντ Μπριτζ, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος κάνει μια αναδρομή στην κόντρα Μουρίνιο-Λίβερπουλ, που ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και αναρωτιέται πως θα ήταν η ποδοσφαιρική ιστορία χωρίς το συγκεκριμένο... μίσος!
Ήταν 3 Οκτωβρίου του 2004, όταν ο «νέος» στην Αγγλία τότε Ζοσέ Μουρίνιο αντιμετώπιζε για πρώτη φορά την ομάδα που έμελλε να εξελισσόταν σε πεπρωμένο του. 8η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και η Τσέλσι νικούσε με γκολ του Τζο Κόουλ την Λίβερπουλ με 1-0. Από τότε, ο Special One αντιμετώπισε άλλες 21 φορές τους «κόκκινους», με συνολικό απολογισμό 11 νίκες, 6 ισοπαλίες και 5 ήττες. Κάποιες από αυτές τις ήττες «πόνεσαν» πολύ τον Μουρίνιο, καμία όμως δε στάθηκε ικανή να τον απομακρύνει από τον πάγκο των «μπλε». Τώρα όμως αν έρθει η έκτη από την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ τι θα γίνει;




Και στις δύο περιόδους της παρουσίας του στον πάγκο της Τσέλσι οι κόντρες του πολλές. Με διαιτητές, ποδοσφαιριστές, την αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και φυσικά προπονητές. Καμία όμως (ούτε καν αυτή με τον Αρσέν Βενγκέρ) δεν ήταν τόσο μεγάλη, όσο αυτή με τη Λίβερπουλ. Μετρ στα mind games ο Μουρίνιο έχει κατηγορηθεί από τους φίλους των «κόκκινων» πως εσκεμμένα δημιούργησε κόντρα ανάμεσα στον ίδιο και την ομάδα τους, προκειμένου να βάλει την Τσέλσι στο ίδιο «κάδρο» με τη Γιουνάιτεντ, τη Λίβερπουλ και την Άρσεναλ, ώστε πάψουν οι «μπλε» να αποκαλούνται «νεόπλουτη Τσέλσκι».
Η «σπίθα» που άναψε τη φωτιά (και δεν έσβησε ποτέ) ήταν την πρώτη κιόλας σεζόν του Μουρίνιο στον πάγκο της Τσέλσι. Το 2004-05 και μετά από τρεις συνεχόμενες νίκες των «μπλε» (δύο στο πρωτάθλημα, μία στον τελικό του Λιγκ Καπ) οι δύο ομάδες τέθηκαν αντιμέτωπες στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Λευκή ισοπαλία στο πρώτο ματς στο Στάμφορντ Μπριτζ, με τον επαναληπτικό να μετατρέπεται σε «κόλαση». Νίκη των «κόκκινων» με 1-0 με ένα γκολ του Λουίς Γκαρσία, που (μάλλον) δεν μπήκε ποτέ. Κάπως έτσι ξεκίνησε το «μένος» του Μουρίνιο εναντίον της Λίβερπουλ.
Ο Μουρίνιο συνέχιζε να νικά την Λίβερπουλ σε αγώνες πρωταθλήματος και ταυτόχρονα οι φίλοι των «κόκκινων» συνέχιζαν να τον χλευάζουν, καθώς – όπως υποστήριζαν – δεν μπορούσε να τους κερδίσει ποτέ στα παιχνίδια must win. Όπως σε έναν ακόμη ημιτελικό Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 2006-07. Ο Μουρίνιο είχε την ευκαιρία για ρεβάνς, όμως και πάλι την έχασε. Μετά τη νίκη της Τσέλσι με 1-0 στο Στάμφορντ Μπριτζ, στον επαναληπτικό του Άνφιλντ η Λίβερπουλ νίκησε με το ίδιο σκορ και οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Στη «ρώσικη ρουλέτα» οι κόκκινοι πήραν την πρόκριση και άφησαν τον Μουρίνιο με την πίκρα πως ούτε τότε θα είχε την ευκαιρία να σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο με τους Λονδρέζους.




Τον Σεπτέμβιο του 2007 ο Μουρίνιο αποχώρησε από την Τσέλσι, όμως ποτέ δε σίγασε το μίσος του για την Λίβερπουλ. Ήθελε κάποια στιγμή να την πονέσει, όπως έκανε εκείνη δύο φορές στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Περίμενε καρτερικά γι’ αυτό και τα κατάφερε στις 27 Απριλίου του 2014. Η Λίβερπουλ οδηγούσε την κούρσα της Πρέμιερ Λιγκ και τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος ήταν στο +3 και κοντά στο πρώτο της πρωτάθλημα από το 1990. Υπολόγιζε όμως χωρίς τον Ζοσέ Μουρίνιο. Η σχετικά αδιάφορη Τσέλσι νικά με 2-0 μέσα στο Άνφιλντ, χαρίζοντας ουσιαστικά τον τίτλο στην Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μουρίνιο ήξερε πως είχε πάρει την εκδίκησή του, προκαλώντας πόνο στην ομάδα που τον είχε πληγώσει στο παρελθόν. Ο τρόπος που πανηγύρισε μετά τη λήξη του αγώνα ήταν ενδεικτικός των συναισθημάτων του.




Θα είχε πάρει πρωτάθλημα η Λίβερπουλ αν ο Μουρίνιο δεν ήταν προπονητής της Τσέλσι; Θα σήκωνε ο ίδιος το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, αν δεν είχε αποκλειστεί δύο φορές στα ημιτελικά από τη Λίβερπουλ; Άραγε πως θα είχε γραφτεί η ποδοσφαιρική ιστορία, αν υπήρχαν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα;

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: