Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σκίμπε: Ο νέος... Ρεχάγκελ ή ο μετρ των απολύσεων;

Ο Δήμος Μπουλούκος αναρωτιέται τι βρήκε η ΕΠΟ στο βιογραφικό του Σκίμπε των επτά απολύσεων και τον προσέλαβε στην Εθνική ομάδα.
Οταν κυκλοφόρησε η είδηση ότι ο Μίκαελ Σκίμπε είναι το φαβορί για την τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας, αμέσως αναζήτησα το βιογραφικό του. Θυμόμουν την Λεβερκούζεν και το γεγονός ότι υπήρξε βοηθός προπονητής με τον Φέλερ στην Εθνική Γερμανίας, αλλά μέχρι εκεί, καθώς τα τελευταία χρόνια είχα χάσει τα ίχνη του.
ADVERTISEMENT
Οταν το διάβασα λοιπόν την πρώτη φορά, πίστεψα ότι έκανα λάθος. Ξανακοίταξα τη δημοσίευση για να δω ότι έχω βρει το κατάλληλο άτομο και δεν με έχει οδηγήσει πουθενά αλλού ο απίστευτος λαβύρινθος του διαδικτύου. Από την αρχή λοιπόν η ανάγνωση κι όταν έφτασα στο τέλος, σήκωσα τα χέρια ψηλά. Αυτή η ΕΠΟ δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει...
Προσέλαβε λοιπόν έναν προπονητή χωρίς κανένα τίτλο στην καριέρα του (εκτός εάν θεωρείται τίτλος το... Σούπερ Καπ της Τουρκίας) και με συνεχείς απολύσεις από το 2000 και μετά. Για να μην νομίσετε ότι σας κοροϊδεύω ας πιάσουμε την καριέρα του από την αρχή σε επίπεδο ανδρικών ομάδων...
Το 1998 ανέλαβε τη Μπορούσια Ντόρτμουντ και έγινε ο νεότερος προπονητής που δουλεύει στη Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 32 ετών. Και μπορεί να ήταν φέρελπις, αλλά τον Μάιο του 2000 απολύεται από τους Βεστφαλούς! Απόλυση νο 1...
Το 2000 πάει στην Εθνική Γερμανίας στο πλευρό του Ρούντι Φέλερ και μετά τον ταπεινωτικό αποκλεισμό στην πρώτη φάση του Euro 2004, oι δύο προπονητές παραιτούνται. Ακολουθεί στις 8 Οκτωβρίου 2005 η συνεργασία του με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν όπου τον πήρε ο Φέλερ. Μετά από δύο νορμάλ χρονιές με την ομάδα να τερματίζει στην 5η θέση της βαθμολογίας, το 2008 η Μπάγερ δεν καταφέρνει να βγει στην Ευρώπη. Στις 18 Μαϊου 2008 του δείχνουν την πόρτα της εξόδου, απόλυση νο 2!
Toν επόμενο μήνα πάει στη Γαλατασαράι και τον Αύγουστο κατακτά το Σούπερ Καπ Τουρκίας, το μοναδικό... τίτλο της καριέρας του. Παρότι ήταν η πρωταθλήτρια ομάδας της Τουρκίας δεν κατάφερε να την βάλει στους ομίλους του Champions League και τον Φεβρουάριο μετά από μία πεντάρα, απολύεται. Η νο 3 της καριέρας του.
Τον Ιούνιο του 2009 δίνει τα χέρια με την Αίντραχτ Φρανκφούρτης αλλά στις 22 Μαρτίου του 2011 απολύθηκε (νο 4 απόλυση) με την ομάδα να είναι συνεχώς στη ζώνη του υποβιβασμού και το καλοκαίρι να πέφτει στη δεύτερη κατηγορία.
Στην επόμενη ομάδα, την Εσκίσεχίρσπορ έγραψε ιστορία καθώς για πρώτη φορά δεν απολύθηκε. Εμεινε, όμως, μόνο πέντε μήνες καθώς τον Δεκέμβριο του 2011 έλυσε το συμβόλαιο του με αμοιβαία θέληση για να συνεχίσει στην Χέρτα. Τι το ήθελε, όμως, καθώς χάνοντας πέντε φορές σε ισάριθμα ματς, απολύθηκε 1,5 μήνα αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Απόλυση νο 5... Η Bild αποκάλυψε τότε ότι το διαζύγιο κόστισε στη Χέρτα 750.000 ευρώ σε μισθούς και αποζημίωση, δηλαδή 15.000 ευρώ για κάθε μεροκάματο, ενώ κατέχει το ρεκόρ του πιο βραχύβιου κανονικού προπονητή στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα.
Επόμενος σταθμός ξανά η Τουρκία και η Καραμπούσπορ, όπου βλέπει και πάλι την πόρτα της εξόδου μετά από 5,5 μήνες το Νοέμβριο του 2012 με μόλις εννέα βαθμούς σε 10 αγώνες. Απόλυση νο 6. Ακολουθεί για 1,5 χρόνο η Γκρασχόπερ και τον περασμένο Ιανουάριο λύνεται το συμβόλαιο του κοινή συνεναίσει, αν και η ομάδα ήθελε να τον ξεφορτωθεί έχοντας μείνει 25 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Βασιλεία. Ωστόσο αυτό δεν το θεωρούμε απόλυση...
Για να φτάσουμε στη δεύτερη θητεία του στην Εσκισεχίρ, με την οποία υπέγραψε τον Ιανουάριο του 2015, αμέσως μετά την Ελβετία. Ωστόσο η κακή πορεία της ομάδας του στοίχισε τη θέση του και πριν από λίγες ημέρες ο Σκίμπε απολύθηκε από την τουρκική ομάδα, απόλυση νο. 7!
Και δεν είναι μόνο οι απολύσεις, αλλά και το ποσοστό νικών που έχει ο Γερμανός τεχνικός, καθώς όπως ανέλυσε ο Νίκος Ρόλλας εδώ στο gazzetta.gr , μόλις σε δύο ομάδες κατάφερε ο Σκίμπε να ξεπεράσει το 50% Στις υπόλοιπες οι νίκες ήταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα...
Αυτό το «πλούσιο» βιογραφικό είδαν λοιπόν στην ΕΠΟ και αποφάσισαν να τον προσλάβουν. Είναι σίγουρο ότι στην επιλογή τους μέτρησε το γεγονός ότι είναι Γερμανός και κάποιοι ίσως να ονειρεύτηκαν ένα νέο Ρεχάγκελ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Σκίμπε δεν ζήτησε υπέρογκα ποσά και έβαλε την υπογραφή του σε συμβόλαιο 600.000 ευρώ το χρόνο.
Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής λοιπόν θα κριθεί στο γήπεδο. Το ζητούμενο είναι να ξανακάνει την Εθνική, κανονική ομάδα και να την επαναφέρει στο δρόμο των επιτυχιών. Αν είναι ο κατάλληλος θα φανεί, παρότι η ως τώρα πορεία μόνο αισιοδοξία δεν με γεμίζει... Μακάρι να διαψευστώ, επειδή η Εθνική ομάδα είναι υπεράνω όλων και κανείς δεν θέλει να την βλέπει να βολοδέρνει, όπως κάνει εδώ και ενάμιση χρόνο και να τρώει σφαλιάρες ακόμα και από τα Νησιά Φερόες.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: