Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το deja vu που... δεν θέλει η Μπόκα να ζήσει!! (pics)

Το φινάλε του πρωταθλήματος Αργεντινής επανέφερε άσχημες μνήμες στην Μπόκα Τζούνιορς και ο Θοδωρής Βασίλης θυμάται την λεγόμενη «Λαβολπεάδα» που κόστισε τον τίτλο στους «χενέιζες». 
Διανύουμε τις τελευταίες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα της Αργεντινής με τις Μπόκα Τζούνιορς και Ροζάριο Σεντράλ να είναι οι δύο ομάδες που παλεύουν για το τρόπαιο. Δύο αγωνιστικές πριν πέσει η αυλαία, η Μπόκα έχει προβάδισμα πέντε βαθμών από την αντίπαλό της. Η ομάδα του Ροδόλφο Αρουαμπαρένα έχει την ευκαιρία να πάρει τον τίτλο το βράδυ της Κυριακής αν επικρατήσει της Τίγκρε στο «Μπομπονέρα» αφού σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να τα παίξει όλα για όλα στην έδρα της Ροζάριο την τελευταία αγωνιστική.
Το σκηνικό αυτό επανέφερε στην Αργεντινή μνήμες από το 2006 όταν η Μπόκα σε ανάλογη περίπτωση είχε χάσει τον τίτλο μέσα από τα χέρια της από την Εστουδιάντες. Ο τρόπος που είχε χαθεί το πρωτάθλημα (Απερτούρα 2006) είχε χαρακτηριστεί από τον Τύπο της Αργεντινής ως Λαβολπεάδα από τον τότε προπονητή της Μπόκα Τζούνιορς Ρικάρντο Λα Βόλπε.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η Μπόκα Τζούνιορς με τον Ρικάρντο Λα Βόλπε στον πάγκο και παίκτες όπως οι θρύλοι Μάρτιν Παλέρμο, Γκιγιέρμο Μπάρος Σελότο, Ούγκο Ιμπάρα, Ροντρίγκο Παλάσιο (τώρα στην Ίντερ), Φερνάντο Γκάγο, αλλά και οι γνωστοί μας Χεσούς Ντάτολο (Ολυμπιακό) και Φαμπιάν Βάργκας (ΑΕΚ) είχε κάνει εντυπωσιακό τουρνουά έχοντας ξεκινήσει με μόλις μια ισοπαλία στις επτά πρώτες αγωνιστικές-0-0 με την Γοδόι Κρουζ στο Μπομπονέρα-δείχνοντας από νωρίς ότι θα είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος Απερτούρα.
Την ίδια ώρα η Εστουδιάντες του Τσόλο Σιμεόνε μπορεί να μην είχε τα μεγάλα αστέρια-με εξαίρεση τον τεράστιο Χουάν Σεμπάστιαν Βερόν-αλλά είχε μια ομάδα σήμα κατατεθέν του Σιμεόνε. Ο νυν τεχνικός της Ατλέτικο Μαδρίτης στηριζόμενος στους Αντούχαρ (μετέπειτα παίκτης της Νάπολι), Ανχελέρι (Σάντερλαν και Μάλαγα), Σόσα (με καριέρα στην Μπάγερν Μονάχου και τώρα στην Μπεσίκτας) και Παβόνε είχε δημιουργήσει ένα καλοδουλεμένο σύνολο που έπρεπε να φτύσεις αίμα για να το νικήσεις.
Και όμως το ξεκίνημα των «φοιτητών» στο πρωτάθλημα δεν ήταν καθόλου καλό. την ώρα που η Μπόκα είχε 19 βαθμούς μετά το πέρας των επτά πρώτων αγωνιστικών, η Εστουδιάντες είχε συγκεντρώσει εννιά λιγότερους έχοντας ηττηθεί παράλληλα καθαρά με 2-0 από τους «χενέιζες». Κάπου εκεί η Εστουδιάντες χτίζει ένα τρομερό νικηφόρο σερί δέκα αγωνιστικών συγκεντρώνοντας το απόλυτο των βαθμών.
Από την πλευρά της η Μπόκα έχει να αντιμετωπίσει και την πίεση της Ρίβερ Πλέιτ, και οι απώλειες βαθμών στα δύο κλάσικο του Μπουένος Άιρες απέναντι σε Ρίβερ και Ράσινγκ μειώνουν την διαφορά από την κορυφή. Έτσι, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος τις δύο ομάδες τις χωρίζουν τέσσερις βαθμοί διαφορά με τους «χενέιζες» να κρατάνε την τύχη στα χέρια τους αφού είχαν δύο ματς με βατούς αντιπάλους, την Μπελγράνο εκτός και την Λανούς εντός έδρας. Το μόνο που χρειαζόταν η ομάδα του Λα Βόλπε ήταν να πάρει μια νίκη για να αναδειχτεί πρωταθλήτρια.
Το κλίμα όμως στην ομάδα δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό με τον Λα Βόλπε να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις με ορισμένα από τα αστέρια της ομάδας και κάτω από την πίεση την κατάκτησης του πρωταθλήματος η ομάδα λύγισε. Αρχικά με την Μπελγράνο όπου χάνει 1-0 με την Εστουδιάντες να μένει στην ισοπαλία 2-2 με την Αρχεντίνος Τζούνιορς και την διαφορά να πέφτει στους τρεις βαθμούς.
Πλέον όλα θα κρίνονταν την τελευταία αγωνιστική με την Μπόκα να χρειαζόταν ένα βαθμό κόντρα στην Λανούς. Όλα πηγαίνουν ιδανικά και ο Παλέρμο με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι ανοίγει το σκορ. Η παρέα των Λέτο, Πελετιέρι και Αρτσούμπι όμως έχουν άλλη άποψη και χαλάνε το πάρτι που έχει στηθεί από τους οπαδούς της Μπόκα. Αρχικά ο Γκραφ με την λήξη του ημιχρόνου ισοφαρίζει γεμίζοντας με άγχος τους παίκτες του Λα Βόλπε, οι οποίοι βλέπουν τον Αρτσούμπι στο 57' να κάνει το 1-2.

Στο «Μπομπονέρα» επικρατεί νεκρική σιγή, το 2-1 δεν αλλάζει μέχρι το τέλος με την Εστουδιάντες την ίδια ώρα να λέει ευχαριστώ στο δώρο επικρατώντας της Άρσεναλ Σαραντί με 2-0. Μπόκα και Εστουδιάντες ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 44 βαθμούς και ο αγώνας μπαράζ μεταξύ τους θα κρίνει τον νέο πρωταθλητή.
Πλέον η ψυχολογία είχε αλλάξει άρδην κάτι που φάνηκε και στο Χοσέ Αμαλφιτάνι. Η Μπόκα προηγείται με τον Παλέρμο, αλλά η Εστουδιάντες-όπως και η Λανούς κάνει την ανατροπή με τους Σόσα και Παβόνε φτάνοντας στο 2-1 κατακτώντας τον τέταρτο και πιο επικό πρωτάθλημα της ιστορίας της. Την ίδια ώρα στην Μπόκα Τζούνιορς είχαν μείνει με αποσβολωμένα μάτια να παρακολουθούν το πως κατάφεραν να αυτοκτονήσουν και να χάσουν το πιο σίγουρο πρωτάθλημα στην ιστορία τους. 

Πλέον, εννιά χρόνια μετά η Μπόκα περιμένει το βράδυ της Κυριακής την Τίγκρε και με οδηγό το Απερτούρα του 2006 ελπίζει να μην ξαναζήσει deja vu.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: