Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Τι ακολουθεί για τον Ομπαμεγιάνγκ;

Ο Έλιοτ Ρόθγουελ γράφει για την πορεία του killer της Ντόρτμουντ προς την κορυφή και αναζητά τον επόμενο προορισμό του, καθώς η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ και η Μπαρτσελόνα έχουν συνδεθεί με το όνομά του...
«Κάθε κομμάτι μου θέλει να είναι εδώ». Ο Πιέρ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ χαμογέλασε. Ήταν το καλοκαίρι του 2015 και μόλις είχε επεκτείνει το συμβόλαιό του με την Μπορούσια Ντόρτμουντ μέχρι το 2020. «Είμαι πολύ χαρούμενος σε αυτόν τον σύλλογο, αυτή την ομάδα, αυτή την πόλη», είπε ο 26χρονος, ικανοποιημένος από τη δεύτερη, βελτιωμένη σεζόν του στη Γερμανία, στην οποία σημείωσε 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις και πήρε το βραβείο το παίκτη της χρονιάς για την Ντόρτμουντ.
Η προηγούμενη σεζόν ήταν ταραχώδης για το κλαμπ, που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος στο λάθος μισό του βαθμολογικού πίνακα και... γκάζωσε στο τέλος για να εξασφαλίσει μια θέση στο Europa League. Ο Γίργκεν Κλοπ, παρά τον μεγάλο δεσμό του με την πόλη και την ομάδα, ανακοίνωσε την φυγή του, προκαλώντας ένα κύμα θλίψης. Αλλά η πρόσληψη του Τόμας Τούχελ λειτούργησε καταλυτικά στην αναγέννηση στο Westfalenstadion. Έχοντας μπροστά της μόνο τη Μπάγερν Μονάχου, η Ντόρτμουντ έχει ανέβει ξανά και ο Ομπαμεγιάνγκ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ζωής του.

Το άγγιγμα του Τούχελ

Ο Γκαμπονέζος διεθνής είναι σούπερ όλη τη χρονιά αλλά τα χατ-τρικ προκαλούν έναν ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Με τα δύο που κατάφερε απέναντι σε Καμπάλα και Άουγκσμπουργκ, ο Ομπαμεγιάνγκ βρίσκεται στο ραντάρ σχεδόν όλων των μεγάλων συλλόγων. Οι τριπλέτες δείχνουν την επάρκειά του σε κάθε τομέα του παιχνιδιού. Ένα εκπληκτικό φαλτσαριστό στην πάνω γωνία απέναντι στην Καμπάλα ακολουθήθηκε από κινήσεις φορ από την περιοχή με την Άουγκσμπουργκ.
Τα γκολ απέναντι στην τελευταία, συγκεκριμένα, δείχνουν έναν ποδοσφαιριστή που έχει προσαρμοστεί στην τακτική της Ντόρτμουντ και έχει εξελιχθεί στην αναδόμηση υπό τις οδηγίες του Τούχελ. Στην τελευταία σεζόν του Κλοπ η ομάδα έδειχνε να ξεμένει από ιδέες απέναντι σε ομάδες που έστηναν διπλές ζώνες άμυνας και άφηναν στους Βεστφαλούς την κατοχή, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο του gegenpressing.

Όμως κάνοντας προετοιμασία με τον δυναμικό Τούχελ, η Ντόρτμουντ βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει τις γραμμές άμυνας και ο Ομπαμεγιάνγκ -πάντα εκρηκτικός- εξέλιξε την ικανότητά του μέσα στην περιοχή, με την γρήγορη κίνηση και την αντίληψή του να είναι υπεύθυνες για τα τρία γκολ με την Άουγκσμπουργκ. Ο Λεβαντόφσκι είναι αυτή τη στιγμή ο ορισμός του πλήρους επιθετικού, με τον Ομπαμεγιάνγκ πολύ κοντά του.

Στην κορυφή

Ο Λεβαντόφσκι είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει συνδεθεί με την πρόοδο του Γκαμπονέζου στη Ντόρτμουντ. Όταν ο Ομπαμεγιάνγκ υπέγραψε από την Σεντ Ετιέν το 2013, ο Κλοπ συχνά τον έβαζε στη δεξιά πτέρυγα της επίθεσης, με τον Λεβαντόφσκι σε ρόλο κεντρικού επιθετικού. Πριν υπογράψει, ο Ομπαμεγιάνγκ έλεγε ότι το στιλ του ταίριαζε πλήρως στο στιλ ποδοσφαίρου του Κλοπ, αλλά την πρώτη του χρονιά έβαλε μόνο 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, τρία εκ των οποίων στο ντεμπούτο του στη Bundesliga με την Άουγκσμπουργκ. Ο Γερμανός τεχνικός σκέφτηκε να τον πουλήσει, αλλά ο CEO Χανς-Γιοακίμ Βάτσκε και ο αθλητικός διευθυντής Μίκαελ Ζορκ τον έπεισαν για το αντίθετο.

Όταν ο Λεβαντόφσκι πήγε στη Μπάγερν, ο Ομπαμεγιάνγκ πήρε τον ρόλο του κεντρικού επιθετικού και από τότε δεν κοίταξε πίσω. Νωρίτερα στη σεζόν παραδέχθηκε ότι ωφελήθηκε παίζοντας στην αγαπημένη του θέση και αυτό δεν είναι δύσκολο να το εντοπίσει κανείς. Και οι δύο strikers βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 13 γκολ σε 10 ματς.



Στην ήττα της Ντόρτμουντ με 5-1 από τη Μπάγερν Μονάχου έγινε ο μοναδικός παίκτης που σκόραρε στα οκτώ πρώτα ματς της Bundesliga και έπιασε το ρεκόρ του Κλάοyς Άλοφς, που είχε σκοράρει σε 10 σερί παιχνίδια φορώντας τη φανέλα της Κολωνίας το 1984. Δείγμα του χαρακτήρα του είναι ότι στο ένατο ματς της Ντόρτμουντ στο πρωτάθλημα με τη Μπάγερν δεν έκανε καμία κίνηση όταν ο βασικός εκτελεστής πέναλτι Μάρκο Ρόις πήρε φόρα και αστόχησε. Αντίθετα, δημιούργησε και τα δύο γκολ στο 2-0, με τον Ρόις να είναι από τους ευνοημένους του.

Όλα τα μάτια στον «Όμπα»

Όπως γίνεται όμως πάντα με τη Ντόρτμουντ (νωπές ακόμα οι μνήμες από τις απώλειες του Λεβαντόφσκι και του Γκέτσε), υπάρχει ο φόβος ότι η εκπληκτική του φόρμα ίσως προσελκύσει προτάσεις που δεν γίνεται να απορριφθούν, από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Ο Ζορκ προσπάθησε να δώσει τέλος στις φημολογίες, δηλώνοντας στη Bild ότι δεν υπάρχουν σχέδια για να πωληθεί, μετά τo σενάριο για ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα, αλλά ο επιθετικός έριξε λάδι στη φωτιά τονίζοντας ότι το να παίξει στην Ισπανία είναι ένα από τα όνειρά του.

Σε συνέντευξη με το BBC World Service, ο Ομπαμεγιάνγκ ξεκαθάρισε ότι είναι 100% συγκεντρωμένος στον σκοπό της Ντόρτμουντ, αλλά έδωσε μια προφητεία την οποία ο σύλλογος φοβάται: «Μια μέρα θα φύγω για άλλο πρωτάθλημα», παραδέχθηκε: «Πολλοί θεωρούν την Premier League ως στόχο μου, αλλά η μητέρα μου είναι Ισπανίδα και έχω όνειρο να αγωνιστώ εκεί».
Αν η Μπαρτσελόνα ενδιαφέρεται για τον παίκτη όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, τα λόγια του Ομπαμεγιάνγκ είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο υπάρχουν κι άλλοι που παρακολουθούν. Ίσως τυπικά λόγω της προηγούμενης σχέσης του με τον Κλοπ έχει συνδεθεί με τη Λίβερπουλ αν αποφασίσει να φύγει πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιό του. Κάποια δημοσιεύματα έχουν λανθασμένα αναφέρει ότι μπορεί να πάει στο Άνφιλντ τον Ιανουάριο, αλλά θα χρειαζόταν μια πρόταση που μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης μπορεί να καταθέσει για να πείσει την Ντόρτμουντ να τον αφήσει.

Η «πειθώ» της Premier League

Υπάρχουν επίσης αρκετές αμφιβολίες για το αν ο Ομπαμεγιάνγκ θα συμφωνήσει για μεταγραφή σε ομάδα που δεν θα παίζει σταθερά στο Champions League. Όπως φαίνεται, είναι γραφτό η επόμενη κίνησή του να είναι στην ελίτ της Ευρώπης και με δεδομένο ότι η Premier League δεν είναι στις άμεσες επιθυμίες του, η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη φαντάζουν ως οι πιο πιθανοί προορισμοί.
Η Αγγλία, ωστόσο, σίγουρα έχει τα προνόμιά της. Η δυνατότητα να εξελιχθεί σε έναν υψηλής αξίας και πρώτης επιλογής επιθετικό είναι ένα από αυτά. Όχι μόνο επειδή μιλάει ήδη καλά αγγλικά, αλλά ο Ομπαμεγιάνγκ δείχνει ιδανικός για να ταιριάξει στην Άρσεναλ του Βενγκέρ, έχοντας αποδείξει την αξία του ως μοναδικός επιθετικός της Ντόρτμουντ. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Βενγκέρ δεν θα ενδιαφερόταν. Για να μην αναφερθούμε στην Τσέλσι, η οποία είναι τρομερά εξαρτημένη στο να μείνει ο Ντιέγκο Κόστα υγιής και μακριά από τις κόκκινες κάρτες. Στα 26 του, ο Ομπαμεγιάνγκ φτάνει στο πικ του και οι δύο σύλλογοι θα μπορούσαν να τον πληρώσουν.

Προς το παρόν, η Ντόρτμουντ απολαμβάνει την παρουσία ενός επιθετικού που είναι πιο γρήγορος από τον Μπολτ στα πρώτα 30 μέτρα! Η εκπληκτική του συνεργασία με τον Ρόις είναι στο επίκεντρο της επιστροφής της Ντόρτμουντ στα υψηλά σκαλοπάτια της Bundesliga, όπου και ανήκει.
«Είναι αναντικατάστατος για εμάς όταν βρίσκεται σε αυτή τη φόρμα», είπε ο Τούχελ μετά το χατ-τρικ απέναντι στην Καμπάλα. Η Ντόρτμουντ ελπίζει ο αναντικατάστατος επιθετικός της να μην την αφήσει στα κρύα του λουτρού...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: