Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Τι θα γίνει στο ντέρμπι; ΑΥΤΟΙ ξέρουν! (part 2)


Τι θα γίνει στο ντέρμπι; ΑΥΤΟΙ ξέρουν! (part 2)

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός στη Λεωφόρο και το sport-fm.gr ζήτησε από τους σχολιαστές του ΣΠΟΡ-FM 94,6 να κάνουν την ανάλυση του ντέρμπι πριν το ντέρμπι. Αυτό είναι το δεύτερο μέρος.

Τι κάνεις όταν φεύγεις από το γήπεδο ή από την καφετέρια όπου παρακολούθησες την αγαπημένη σου ομάδα; Μπαίνεις στο αμάξι και βάζεις ραδιόφωνο για να ακούσεις τα σχόλια και την ανάλυση των αγώνων που κάνουν οι εμπειρότεροι δημοσιογράφοι του ΣΠΟΡ-FM 94,6.


Σήμερα έρχεται το δεύτερο μέρος της πρόκλησης με τους Αντώνη Καρπετόπουλο, Αντώνη Πανούτσο, Κώστα Νικολακόπουλο, Τάσο Νικολογιάννη, Μιχάλη Λεάνη, Νικόλα Βασιλαρά, Γιώργο Νοικοκύρη και ο Σωτήρη Κωσταβάρα να παίρνουν θέση.

Τους ακούτε λοιπόν μετά από κάθε αγωνιστική της Super League και φυσικά μετά από κάθε μεγάλο παιχνίδι, να προσπαθούν να εξηγήσουν την τακτική που ακολούθησε ο τάδε και ο δείνα προπονητής. Ενίοτε μπορείτε να τους αποκαλέσετε μετά Χριστόν προφήτες…

Στο ανανεωμένο sport-fm.gr αποφασίσαμε να τους αναγκάσουμε να μας μιλήσουν πριν το μεγάλο παιχνίδι της Λεωφόρου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Διαβάστε λοιπόν πως βλέπουν και που πιστεύουν ότι θα κριθεί το σαββατιάτικο παιχνίδι, όλοι οι σχολιαστές του ΣΠΟΡ-FM 94,6 . Όλα αυτά πριν το ντέρμπι! Το πόσο μέσα έπεσαν θα το μάθετε αμέσως μετά το ελληνικό «κλάσικο» στον ραδιοφωνικό αέρα του ΣΠΟΡ- FM 94,6! Συντονιστείτε!

Αντώνης Καρπετόπουλος: Το κίνητρο καθορίζει το νικητή

Εδώ και μερικά χρόνια που οι Ερυθρόλευκοι κερδίζουν το πρωτάθλημα συνήθως πολύ πριν αυτό τελειώσει δημιουργώντας τεράστιες διαφορές από τους διώκτες τους, τα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός έχουν πάψει να μοιάζουν με τα παλιότερα. Κομβικό υπήρξε εκείνο που κέρδισε ο ΠΑΟ στο Καραϊσκάκη με 3-0 προ τριετίας. Οι παίκτες του ΠΑΟ κατάλαβαν εκείνο το βράδυ πως κερδίζοντας ένα ντέρμπι όλα συγχωρούνται.

Οι πανηγυρισμοί που ακολούθησαν την νίκη εκείνη στο Καραϊσκάκη και η αποθέωση της ομάδας πριν ακόμα κερδίσει το κύπελλο, μόνο και μόνο γιατί κέρδισε τον Ολυμπιακό, είμαι σχεδόν βέβαιος ότι έχουν δημιουργήσει στους παίκτες του ΠΑΟ τη σιγουριά ότι η νίκη στο ματς αυτό σβήνει κάθε προηγούμενο λάθος και συγχωρεί κάθε επόμενο.

Δεν ισχύει το ίδιο για τον Ολυμπιακό: το 2009-10 κέρδισε τον ΠΑΟ δυο φορές, αλλά η απώλεια του πρωταθλήματος δεν συγχωρήθηκε στην ομάδα και προκάλεσε τεράστιες αλλαγές.

Οι δυο ομάδες έχουν άλλους στόχους και άλλες προτεραιότητες. Το ντέρμπι ήταν και είναι πάντα ένα ματς παικτών: το ότι οι παίκτες του ΠΑΟ έχουν μια χρυσή ευκαιρία να το κερδίσουν και να σώσουν τη σεζόν τους αποτελεί τεράστιο κίνητρο. Και το κίνητρο συνήθως καθορίζει το νικητή: μπάλα της προκοπής είναι αδύνατο να παιχτεί στις δεδομένες συνθήκες.


Αντώνης Πανούτσος: Που θα κριθεί; Μα εκεί που κρίνονται όλα τα παιχνίδια… στο ποιος θα βάλει περισσότερα γκολ!

Κώστας Νικολακόπουλος: Τον πρώτο λόγο η ισοπαλία, η θέληση και ποιος θα ανοίξει το σκορ

Σε (σχεδόν) όλα τα ντέρμπι τον πρώτο λόγο έχει η ισοπαλία. Το ίδιο και σε αυτό! Σε (σχεδόν) όλα τα ντέρμπι τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα που το θέλει περισσότερο. Το ίδιο και σε αυτό! Σε (σχεδόν) όλα τα ντέρμπι τον πρώτο λόγο έχει η ομάδα που θα ανοίξει πρώτη το σκορ. Το ίδιο και σε αυτό!

Πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού; Είχε λίγους διεθνείς απόντες στην προετοιμασία του, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Κι ασφαλώς δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του πλην του Ολυμπιακού, που τρεις ημέρες μετά πάει στο σπίτι της Μπάγερν...
Πλεονέκτημα του Ολυμπιακού; Είναι καλύτερος! Δεν φτάνει αυτό. Αλλά αν συνδυαστεί με τη θέληση για το διπλό και λίγη τύχη, περισσεύει…

Τάσος Νικολογιάννης: Do or Die για τον Παναθηναϊκό

Είναι ένα παιχνίδι του do or die μόνο για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» μετά τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και το -8 από τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα έχουν ρίξει όλο το βάρος σε αυτό το παιχνίδι.

Κερδίζουν , συνεχίζουν και αναπνέουν και ανεβαίνουν και ψυχολογικά. Χάνουν, τέλος η χρονιά με όλα τα παρεπόμενα της ήττας στο ντέρμπι. Πιστεύω ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά τους παίκτες, που θα μπουν πολύ συγκεντρωμένοι στο γήπεδο. Από την άλλη ο Ολυμπιακό είναι καλύτερος σαν ομάδα από πέρυσι, όταν έχασε εύκολα στην Λεωφόρο με 2-1, αλλά ίσως τον επηρεάσουν δύο πράγματα. Πρώτον η διακοπή του πρωταθλήματος, αφού είχε συνεχόμενες νίκες και δεύτερον το γεγονός, ότι οι παίκτες του γνωρίζουν ότι και να χάσουν δεν χάνονται.

Εύχομαι και ελπίζω να μην ασχοληθούμε με τον διαιτητή και τους βοηθούς την Κυριακή. Διότι κάθε χρόνο βάζουν το στίγμα τους στα ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού με ευνοούμενο ποιον άλλον; Τον Ολυμπιακό. Μην πιάσουμε όλες τις φάσεις . Θα μας πάρει δύο ημέρες …

Μιχάλης Λεάνης: Παρά τη διαφορά ποιότητας, κίνητρο και θέληση τα κριτήρια

Από άποψη ποιότητας δεν μπορούν να συγκριθούν τα ρόστερ των δύο ομάδων. Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος που ο Ολυμπιακός έχει διακρίσεις και προχωράει στην Ευρώπη και είναι και πρώτος στη βαθμολογία. Δεύτερους και τρίτους λόγους μπορεί ο καθένας να ψάξει και να βρει όποιους θέλει...

Από την άλλη η ιστορία των ντέρμπι παγκοσμίως δείχνει ότι δεν κερδίζει πάντα αυτός που έχει το καλύτερο ρόστερ αλλά αυτός που έχει το μεγαλύτερο πάθος, θέληση και κίνητρο για τη νίκη. Γιατί τα ντέρμπι εκτός από στρατηγική είναι και θέμα ψυχολογίας και θέλησης. Αν ο Ολυμπιακός συνδυάσει τα στοιχεία με την ποιότητα του δεν γίνεται να χάσει, αν ο ΠΑΟ με τη θέληση του καταργήσει τα ποιοτικά δεδομένα μπορεί να πάρει τη νίκη.

Νικόλας Βασιλαράς: Αν φύγει από το Χ μάλλον πάει στον άσσο

Θα... πρωτοτυπήσω λέγοντας ότι σε ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού σχεδόν ποτέ δεν παίζει ρόλο η αγωνιστική κατάσταση της κάθε ομάδας και πως είναι ανοιχτό σε όλα τα αποτελέσματα…

Πέραν της πλάκας αυτή είναι και η αλήθεια, αυτή είναι και η πραγματικότητα αναφορικά με το ντέρμπι της Λεωφόρου.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερο φεγγάρι, να έχει το μαξιλαράκι του +8 ίσως και οτιδήποτε «άλλο» χρειαστεί ωστόσο από την άλλη ο Παναθηναϊκός τα τελευταία χρόνια έχει βρει τον τρόπο να παίρνει αυτό που θέλει από τον αιώνιο αντίπαλό του. Σε συνδυασμό με την έδρα της Λεωφόρου, που είναι ο ορισμός του καυτού γηπέδου, το ματς ξεκινάει από την ισοπαλία και αν φύγει από αυτή για μένα είναι περισσότερες οι πιθανότητες να πάει στον άσο παρά στο διπλό. Ο Παναθηναϊκός μοιάζει να θέλει πιο πολύ το ματς, να έχει την ανάγκη για αποδείξεις, ενώ ακόμη και η αλλαγή προπονητή, συνήθως στο ξεκίνημα σε καλό βγαίνει.

Βασικά εύχομαι μετά το τέλος του ντέρμπι να μιλάμε για τα αγωνιστικά και όχι για τους γνωστούς – άγνωστους.

Γιώργος Νοικοκύρης : Το πάνω χέρι ο Ολυμπιακός
Με τον αέρα της καλύτερης ομάδας, «όπλα» τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του και την δυναμική που βγάζουν οι παίκτες του σε συνδυασμό με την άψογη προετοιμασία και κοουτσάρισα του Μάρκο Σίλβα ο Ολυμπιακός θα παίξει στη Λεωφόρο για το μεγάλο διπλό που θα «κλειδώσει» από τον Νοέμβριο κιόλας το πρωτάθλημα.

Προφανώς η διακοπή και η ταλαιπωρία των διεθνών του δεν ήταν ότι το καλύτερο για τους «ερυθρόλευκους» που όμως έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν την φρενήρη πορεία τους στηριζόμενη στο εξαιρετικό σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Σίλβα. Η παρουσία των «ερυθρολεύκων» στην μεσαία γραμμή αλλά και ο έλεγχος του ρυθμού σε συνδυασμό με την δουλειά που θα βγει από τα άκρα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία του ντέρμπι.

Ο Ολυμπιακός αγωνιστικά είναι πολύ καλύτερος από τον ΠΑΟ και αν πιάσει την απόδοση του έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι για την νίκη. Σε ένα ντέρμπι βεβαίως τα προγνωστικά μπορεί να «πάνε περίπατο» όμως ο Ολυμπιακός έχει περάσει με άριστα φέτος όλες τις «εξετάσεις» και μπορεί να το κάνει και στη Λεωφόρο. Θα είναι από την πλευρά του Ολυμπιακού ένα παιχνίδι υπομονής, καλής στρατηγικής και αξιοποίηση του δυνατού συνόλου που διαθέτει αλλά και ατομικά της ποιότητας των παικτών που υπερτερεί κατά πολύ των «πρασίνων».

Σωτήρης Κωσταβάρας: Ο έλεγχος του άξονα θα αποτελέσει «κλειδί».

Είναι ένα ντέρμπι με πολλές ιδιαιτερότητες. Νέος προπονητής στον Παναθηναϊκό, πρωτάρηδες σε «μάχη» αιωνίων» και αυτός και ο Σίλβα, αλλά και αρκετοί παίκτες των δύο «μονομάχων», ελλείψεις διεθνών κατά την διάρκεια της εβδομάδας, αλλά και ευρωπαϊκή υποχρέωση που έπεται για τους ερυθρόλευκους.

Η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων είναι δεδομένη. Ο Ολυμπιακός διαθέτει ένα αρκετά ισορροπημένο ρόστερ με ορισμένους ποδοσφαιριστές που στη μέρα τους μπορούν να κρίνουν μόνοι τους ένα ματς. Ρίχνοντας κανείς μια ματιά… απέναντι, θα συναντήσει ένα έμψυχο δυναμικό με πολλές ελλείψεις και αν ψάξει για μονάδες που μπορούν να κάνουν την διαφορά θα βρει, με χαρακτηριστική… ευκολία, τον Μάρκους Μπεργκ και μόνο!

Αυτό το χάσμα όμως ανάμεσα στις δύο ομάδες, έχω την αίσθηση, πως μπορεί να γεφυρωθεί από την δύναμη της έδρας, τον ενθουσιασμό και την αλλαγή ψυχολογίας με αφορμή την απομάκρυνση του Γιάννη Αναστασίου και την «πρώτη» του Αντρέα Στραματσόνι.

Η επιλογή συστήματος βέβαια από τον Ιταλό (σ.σ. 4-4-2) εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, αλλά μοιάζει και μονόδρομος με βάση τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών που έχει στην διάθεση του (σ.σ. έλλειψη πλάγιων μεσοεπιθετικών), αλλά και αυτών που θα βρει απέναντι του. Ο έλεγχος του άξονα της μεσαίας γραμμής θα αποτελέσει «κλειδί». Αν ο Ολυμπιακός κυριαρχήσει εκεί, όπου θεωρητικά βάση διατάξεων έχει και αριθμητικό πλεονέκτημα (σ.σ. 3 vs 2), θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα πολύ καλά άκρα του και θα πάρει το ματς, ενδεχομένως και εύκολα. Αν όχι και σε συνδυασμό με ένα προβάδισμα στο σκορ του Παναθηναϊκού, τότε η ταχύτητα του Καρέλη σε συνδυασμό με την οξυδέρκεια του Μπέργκ σε ανοιχτό γήπεδο και απέναντι στα βαριά στόπερ του Ολυμπιακούς είναι στοιχεία ικανά να του χαρίσουν τη νίκη.

Υ.Γ. Αν προηγηθεί στο σκορ ο Ολυμπιακός δεν βλέπω πως θα καταφέρει να γυρίσει το ματς ο Παναθηναϊκός…
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: