Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Βασιλακόπουλος: «ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ θα κληθούν στο Champions League»!


Βασιλακόπουλος: «ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ θα κληθούν στο Champions League»

Την πρόθεση της FIBA να προσκαλέσει ΑΕΚ, Άρη και ΠΑΟΚ να λάβουν μέρος στο Champions League της FIBA έκανε γνωστή ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος. Αιχμές για την Ευρωλίγκα.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν υπογράψει δεκατή συμβόλαια με την Ευρωλίγκα και φαίνεται πως ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ θα βρουν στέγη στο Champions League της FIBA. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, προανήγγειλε μέσω του Yellow News την πρόσκληση των τριών ομάδων στη νέα διοργάνωση.

«Το Champions League θα έχει 32 ομάδες και από αυτές οι τρεις θα είναι ελληνικές. Στις 8/2 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αρκετών από τις ομάδες που θέλουμε να συμμετάσχουν. Από ελληνικής πλευράς θα κληθούν ο Αρης, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΚ, ενώ για τη δομή της νέας διοργάνωσης είπε: «Θα ξεκινήσουν 32 ομάδες, σε 4 ομίλους των 8, με 14 αγωνιστικές. Στη συνέχεια θα υπάρχει το TOP 16, με νοκ άουτ παιχνίδια. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη στις πόσες νίκες θα προκρίνονται οι ομάδες. Θα ακολουθήσει η φάση των “8” και το final four».

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το νέο εγχείρημα αφήνοντας αιχμές για την Ευρωλίγκα. «Η FIBA είναι ο θεσμικός φορέας του μπάσκετ., Θεωρούμε ότι οι ομάδες που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν θα απαντήσουν θετικά. Η διοργάνωση που σχεδιάζουμε θα είναι αναπτυξιακή και θα βοηθήσει τις ομάδες να ανεβάσουν περισσότερο το επίπεδό τους. Ηδη βλέπουμε ότι η Ευρωλίγκα φθίνει. Η προσέλευση του κόσμου είναι μειωμένη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Οπως και η ποιότητα των αγώνων, αλλά και των ίδιων των ομάδων. Τα αστέρια του αθληματος προτιμούν το ΝΒΑ παρά τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Εμείς σκοπεύουμε να δώσουμε νέα πνοή και νέα κατεύθυνση με το Champions League. Και θα δείτε ότι σε 2-3 χρόνια θα φτάσουμε σε καλύτερο επίπεδο από την Ευρωλίγκα, γιατί οι ομάδες θα ανεβάζουν χρόνο με το χρόνο επίπεδο».

Τα οικονομικά δεδομένα δεν θα είναι σε πρώτη φάση αντίστοιχα με εκείνα της Ευρωλίγκας. «Στην αρχική μας τοποθέτηση για τη διοργάνωση του Champions League, προσβλέπαμε στη συμμετοχή όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων ώστε να υφίσταται μια κορυφαία διοργάνωση. Υπό αυτές τις συνθήκες βρήκαμε επενδυτή που εγγυήθηκε 30 εκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς, από τη νέα χρονιά θα έχουμε δύο διοργανώσεις στο κορυφαίο επίπεδο. Οπότε τα χρήματα θα είναι λιγότερα από 30 εκατομμύρια για τις ομάδες που θα συμμετέχουν στη διοργάνωση της FIBA. Απλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ακριβές ποσό».

Όσο για το πώς απαντά η FIBA στα δεκαετή συμβόλαια που προσφέρει η Ευρωλίγκα; «Τα δεκαετή συμβόλαια σε συνδυασμό με τις 30 αγωνιστικές που προβλέπει η Ευρωλίγκα για την πρώτη φάση, θα ζημιώσουν τα εθνικά πρωταθλήματα, καθώς οι ομάδες της Ευρωλίγκας δε θα πιέζονται να καταλάβουν κάποια συγκεκριμένη θέση στο πρωτάθλημά τους, οπότε μπορεί να μειώσουν το ενδιαφέρον τους για τις εγχώριες διοργανώσεις και να αφοσιωθούν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Η FIBA θα εγγυηθεί τριετή συμμετοχή για τις ομάδες που θα παίξουν στο Champions League, αλλά από εκεί και πέρα θα παίξει ρόλο η βαθμολογική τους θέση στο πρωτάθλημα».

Ερωτηθείς αν φοβάται το ενδεχόμενο οι ομάδες που θα προσκληθούν να προτιμήσουν τελικά να μείνουν στο Eurocup απάντησε: «Όχι, δε φοβάμαι κάτι τέτοιο. Το Champions League που ετοιμάζουμε θα είναι υψηλού επιπέδου και το συμφέρον των ομάδων επιβάλει τη συμμετοχή τους σε αυτό».

Τέλος, για το αν τίθεται ζήτημα ποινών για τις ομάδες που θα επιλέξουν την Ευρωλίγκα, είπε: «Παρά το γεγονός ότι το έχουν ζητήσει αρκετές χώρες, δεν είναι προς συζήτηση αυτή τη στιγμή».
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: