Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Η Τουρκία ρίχνει 1 δισ. για να πάρει το Euro 2016

http://www.contra.gr/images/m/turkey_m.jpgΔυναμικό μπάσιμο έκανε η Τουρκία για να αναλάβει το Euro 2016 και, μάλιστα, σ' αυτήν την προσπάθεια που έλαβε την τελική μορφή της στη συνάντηση με την UEFA, πρωταγωνιστούν τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και... ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Οι Τούρκοι έχουν να ανταγωνιστούν τη Γαλλία και την Ιταλία, ασφαλώς δύο από τις πιο παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Ευρώπης, αλλά έχουν και δυνατά επιχειρήματα. «Η Τουρκία καταθέτει υποψηφιότητα για τρίτη φορά κι αυτό είναι το καλύτερο σημάδι της αποφασιστικότητάς μας. Είμαστε έτοιμοι για να παραθέσουμε το καλύτερο περιβάλλον στις καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο. Ο Ερντογάν ανέφερε κι ένα παράδειγμα για να δώσει το στίγμα της χώρας του, η οποία δεν έχει διοργανώσει καμία μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση: «Πολλοί θεωρούν ότι ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη το 2005, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Μίλαν, ήταν ο καλύτερος όλων, κι αυτό μου δίνει την πεποίθηση να σας πω ότι θα φιλοξενήσουμε το καλύτερο Euro της Ιστορίας».

Ο φάκελος των γειτόνων αναφέρει πως θα οικοδομηθούν έξι νέα γήπεδα, στις πόλεις Άγκυρα, Σμύρνη, Προύσα, Κόνια, Αντάλια και Εσκισεχίρ, ενώ θα εκσυγχρονιστεί το γήπεδο στην Καισάρια. Το ίδιο θα συμβεί με το Ολυμπιακό στάδιο της Κωνσταντινούπολης, ενώ θα χρησιμοποιηθεί και το νέο, σύγχρονο και υπό κατασκευή γήπεδο της Γαλατασαράι. «Εγώ, ως πρωθυπουργός, σας παρουσίασα έγγραφο με το οποίο εγγυόμαστε για 920 εκατομμύρια ευρώ», ανέφερε ο Ερντογάν το έξτρα επιχείρημα που μπορεί να σταθεί πειστικό. Ήδη, άλλωστε, η Σουηδία και η Νορβηγία απέσυραν τις υποψηφιότητές τους λόγω οικονομικών δυσκολιών.

Η UEFA έχει θέσει μια λίστα άνω των 100 κριτηρίων και η τελική της απόφαση θα ανακοινωθεί στις 28 Μαΐου. Το Euro 2016 θα είναι το πρώτο τουρνουά που θα διεξαχθεί με 24 ομάδες, καθώς το 2012 θα αγωνιστούν 16 εθνικά συγκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: