Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Παπακώστας: "Να δώσουμε τέλος στην αγωνία"


Ο τεχνικός της ΑΕΛ, Γιάννης Παπακώστας... Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Πέμπτη ο προπονητής της Λάρισας, Γιάννης Παπακώστας. Φυσικά αναφέρθηκε στο παιχνίδι της Κυριακής με αντίπαλο τον Πανιώνιο, όπου ζητούμενο από την ομάδα του είναι ο ένας βαθμός, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

Προετοιμαζόμαστε πάρα πολύ σοβαρά για το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Η ομάδα έχει δείξει ότι έχει νοοτροπία νικητή. Ερχόμενος εδώ είχα πει ότι θέλω οι ποδοσφαιριστές να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιχνίδι, ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και ότι έχω πίστη στη δυναμική της ομάδας. Εχω δικαιωθεί απόλυτα και βάσει αποτελεσμάτων και βάσει εμφανίσεων. Το θέμα είναι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καθοριστική στιγμή και πρέπει πάρα πολύ σκληρά να δουλέψουμε στο επόμενο παιχνίδι, να προσπαθήσουμε πάρα πολύ για να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το ερωτηματικό της παραμονής και της αγωνίας, ώστε να μπορέσει η ομάδα να βγει από αυτή την περιπέτεια και να κοιτάξει το μέλλον της διαφορετικά. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών αυτές τις δύο εβδομάδες, είναι όλοι πολύ σοβαροί και συγκεντρωμένοι, είναι καλοί επαγγελματίες και πιστεύω ότι θα τελειώσουμε την Κυριακή την υπόθεση παραμονή.

Απέναντί μας έχουμε έναν αντίπαλο ο οποίος είναι μεν αδιάφορος βαθμολογικά, αλλά φέτος έκανε καλές εμφανίσεις κατά διαστήματα. Είχε μεν κάποια σκαμπανεβάσματα, αλλά παραμένει μια ιστορική ομάδα η οποία έχει παρά πολύ καλούς παίκτες και διαθέτει αξιόλογο σύνολο. Από την πλευρά μας έχουμε αρκετές απουσίες. Καταρχάς, λόγω καρτών δεν παίζουν οι Νταμπίζας, Κατσιαρός και Μπλάζεκ. Υπάρχει επίσης ο τραυματισμός του Βελάσκο και δυο μικροπροβλήματα με τον Ααράμπ στη μέση και τον Μπουκουβάλα, ο οποίος ταλαιπωρείται λόγω ίωσης. Επανήλθαν στις προπονήσεις ο Σίμιτς πριν από δύο εβδομάδες και προχθές ο Ιγκλέσιας με τον Αμπουχατζίρα. Θα δούμε τις κατάστασή τους στις επόμενες δυο προπονήσεις. Πάντως όλοι έχουν ζήλο και θέληση. Δεν θα πω ότι έχουμε προβλήματα απουσιών, γιατί έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους ποδοσφαιριστές και πιστεύω ότι για άλλη μια φορά από όποιον ζητηθεί, θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δυσκολίες και τις απαιτήσεις ενός τόσο σημαντικού αγώνα.

-Σας προβληματίζει το γεγονός ότι θα αναγκαστείτε να αντικαταστήσετε τα τρία τέταρτα της άμυνας σε συνδυασμό και με το ματς της Καβάλας, όπου η απουσία του Νταμπίζα κατέδειξε έναν μικρό πανικό;

Φυσικά και με προβληματίζει ότι θα λείπουν οι τρεις στους τέσσερις. Βλέπουμε ότι πλέον οι ομάδες έχουν έναν βασικό κορμό και οι προπονητές κάνουν συνήθως μια-δυο προσθαφαιρέσεις. Ομως, επαναλαμβάνω ότι έχω εμπιστοσύνη σε όλους τους ποδοσφαιριστές. Οσο για το ματς της Καβάλας το έχουμε ξαναπεί. Οι φάσεις δεν προήλθαν από κακή αμυντική λειτουργία, αλλά από έλλειψη συγκέντρωσης ολόκληρης της ομάδας. Δεν μας έκαναν ευκαιρίες για να πω ότι δεν λειτούργησε καλά ο τάδε παίκτης ή ότι ο αδύναμος κρίκος ήταν αυτός. Δεν θεωρώ ότι η αμυντική λειτουργία όλης της ομάδας ήταν κακή, ήταν όμως κάποιες χρονικές στιγμές με έλλειψη συγκέντρωσης και σοβαρότητας που μας στοίχισαν. Κι ο Νταμπίζας να ήταν στο τείχος θα καθόταν, ή θα είχε πιάσει έναν παίκτη και πάλι αυτός που μας έκανε το γκολ θα ήταν ελεύθερος. Αυτό θα προσπαθήσουμε να μην το παρουσιάσουμε ξανά. Αλλά για ακόμη μία φορά θα πω ότι έχω εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές, είναι ικανοί και έτοιμοι να αποδείξουν ότι συμμετέχουν στην τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η ομάδα για την παραμονή.

-Ο Πανιώνιος είναι βαθμολογικά αδιάφορος, η ΑΕΛ χρειάζεται τον βαθμό για σωθεί και μαθηματικά. Πιστεύετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το κίνητρο υπερκαλύπτει τις όποιες απουσίες μπορεί να έχει μια ομάδα;

Φυσικά και το κίνητρο παίζει τεράστιο ρόλο. Αλλά εμείς πρέπει να αποφύγουμε το άγχος. Το άγχος το καταστροφικό. Να έχουμε άγχος, αλλά παραγωγικό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια ομάδα που ναι μεν δεν έχει βαθμολογικό κίνητρο, αλλά από την άλλη θα έχει στη σύνθεσή της παίκτες που θα θέλουν να αποδείξουν ότι κακώς δεν έπαιζαν όλη τη χρονιά. Και μια ομάδα που είναι απαλλαγμένη από το άγχος μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα, μπορεί να της βγουν πιο εύκολα όσα θέλει να κάνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Εμείς ναι μεν έχουμε το κίνητρο, αλλά δεν πρέπει να μας καταβάλλει ο πανικός και το καταστροφικό άγχος. Όχι άγχος ότι πρέπει να πάρω τους βαθμούς για να σωθώ, αλλά άγχος ότι είμαι καλύτερος και ότι πρέπει να μου βγει μέσα στο γήπεδο.

-Είχατε πει ότι αν η ομάδα έχει εξασφαλίσει την παραμονή της στα δύο τελευταία παιχνίδια θα δώσετε ευκαιρίες σε παίκτες που δεν είχαν παίξει πολύ μέχρι σήμερα>
Αυτή τη στιγμή μαθηματικά η ομάδα δεν έχει σωθεί. Είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι για να τελειώσουμε το θέμα της παραμονής. Στα τέσσερα από τα ματς που δώσαμε όσο είμαι εδώ, αντιμετωπίσαμε ομάδες της πρώτης εξάδας, οι παίκτες κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και παρά το γεγονός ότι μαζέψαμε τόσους βαθμούς, βλέπετε ότι μαθηματικά ακόμη δεν έχουμε σωθεί. Συνεπώς, δεν μπορώ να κάνω κανένα άλλο βήμα, παρά να κρατάω τους ποδοσφαιριστές προσγειωμένους και σοβαρούς, να κάνουμε μια πάρα πολύ καλή εμφάνιση και να πάρουμε ένα θετικό αποτέλεσμα για να ξεφύγουμε. Αν ξεφύγουμε θα κοιτάξουμε την επόμενη μέρα με άλλα δεδομένα.

-Εχει γίνει κάποια πρώτη επαφή με τη διοίκηση για την ανανέωση της συνεργασίας;

Δεν ξεφεύγουμε από τον στόχο μας. Η ομάδα έκανε τεράστια βήματα προς τον στόχο κι έχει φτάσει πολύ κοντά στο να τον πετύχει. Μαθηματικά χρειάζεται ακόμη ένας πόντος. Και γιατί αφού κάναμε πειστικές εμφανίσεις και πήραμε καλά αποτελέσματα, δεν βρίσκω τον λόγο η ομάδα να μη συνεχίσει και στα δύο επόμενα παιχνίδια να δείχνει πραγματικά ότι είναι μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Όσον αφορά στον θέμα της συνεργασίας, φυσικά έχω άριστες σχέσεις με τον κύριο Πηλαδάκη παρότι δεν τον γνώριζα από πριν, υπάρχει θετική διάθεση και από την πλευρά του και από την πλευρά μου, ένα καλό κλίμα, αλλά ξέρετε πολύ καλά πως αν δεν ολοκληρωθεί ο στόχος που υπηρετούμε όλοι αυτή τη στιγμή να σωθεί η ομάδα δεν μπορούμε να κουβεντιάσουμε αναλυτικά. Φυσικά και για μένα θα ήταν τιμή να μείνω στη Λάρισα. Ο κ. Πηλαδάκης είπε ότι τους καλούς προπονητές η ΑΕΛ τους αναγνωρίζει, που σημαίνει ότι το κλίμα είναι θετικό. Ομως, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να προσανατολιστούμε σε τίποτε άλλο εκτός από την παραμονή της ομάδας. Να τελειώσει αυτό και βλέπουμε.

-Μιλήσατε στην εισαγωγή σας για νοοτροπία νικητή. Επρεπε να φτάσουμε σε αυτή τη δύσκολη θέση για να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές αυτόν τον χαρακτήρα στο γήπεδο ή οι τελευταίες νίκες είναι απόρροια των πρώτων θετικών αποτελεσμάτων;

Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι από την πρώτη μέρα αυτό ζήτησα από τους ποδοσφαιριστές να έχουν ενεργητικό ρόλο στον αγωνιστικό χώρο. Οταν έχεις ενεργητικό ρόλο μέσα στο παιχνίδι και πιέζεις, δείχνεις αυτομάτως ότι θέλεις τη νίκη. Με τον ΠΑΟΚ κάποια διαστήματα ήμασταν καλοί, κάποια χαθήκαμε, αλλά μόλις ισοφαριστήκαμε κάναμε τρία κόρνερ, δύο φάσεις, δείξαμε ότι πιστεύουμε πως μπορούμε να κερδίσουμε και τελικά δικαιωθήκαμε έστω και στο τελευταίο λεπτό. Αυτό το έχουν οι ποδοσφαιριστές, έχουν παραστάσεις, είναι έμπειροι ποδοσφαιριστές, θέλουν να κερδίζουν, η φιλοσοφία της ομάδας είναι αυτή, να μπαίνει μέσα στο γήπεδο για να κερδίζει. Το θέμα είναι ότι μπορεί να μην κερδίζεις πάντα, αλλά σημασία έχει να αγωνιστείς με στόχο να κερδίσεις και αυτή η ομάδα παλεύει όλα τα παιχνίδια. Αυτό είναι που εκτιμάει και ο κόσμος.

-Ιγκλέσιας και Αμπουχατζίρα ενσωματώθηκαν στο κανονικό πρόγραμμα της ομάδας. Υπολογίζονται για το ματς της Κυριακής;

Σήμερα και αύριο έχουμε δυο σημαντικές προπονήσεις από τις οποίες περιμένουμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές, αλλά και για άλλους που προέρχονται από αποχή.

-Εφόσον παραμείνετε, έχετε αποκρυσταλλωμένη εικόνα για το τι μπορεί να χρειαστεί η ομάδα στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού;

Δεν έχει ξεφύγει το μυαλό μου ούτε ένα λεπτό από τον στόχο της παραμονής. Σας μιλάω ειλικρινά. Είναι λάθος να μπω σε διαδικασία για το ποιος είναι καλός και ποιος όχι. Εγώ έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ποδοσφαιριστές και αυτή τη στιγμή με έχουν δικαιώσει. Αν επιτευχθεί ο στόχος της παραμονής, μετά ακολουθεί μια πιο εύκολη μέρα.

-Ενα από τα πράγματα που έχετε αλλάξει αναλαμβάνοντας την ομάδα είναι ότι εμπιστευτήκατε Έλληνες ποδοσφαιριστές. Σε περίπτωση παραμονής σας, θα στηριχθείτε στο ελληνικό στοιχείο για τη δημιουργία της ΑΕΛ της νέας χρονιάς;

"Οταν είσαι σε μια ομάδα και είσαι Ελληνας προπονητής δεν είναι κακό να είσαι και λίγο... τοπικιστής. Είσαι στην ΑΕΛ και το ιδανικό θα ήταν να είχες έντεκα Λαρισαίους. Με την παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, όμως, αυτό δεν είναι εύκολο. Να έχεις έντεκα Ελληνες και πάλι είναι δύσκολο. Εμάς μας ενδιαφέρει να βασιζόμαστε σε Ελληνες μεν, αλλά οι ξένοι που θα έρθουν να κάνουν τη διαφορά. Να είναι το επίπεδό τους πιο ψηλά από το αντίστοιχο των Ελλήνων. Παράλληλα είναι επίσης δύσκολο να βρεις διαθέσιμους Ελληνες ποδοσφαιριστές. Αρα θα πρέπει και να προσπαθήσεις να αναδείξεις νέους Ελληνες και ταυτόχρονα αυτούς που θα βγουν στην αγορά και σε καλύπτουν αγωνιστικά, να τους αποκτήσεις. Αλλά αυτά είναι θέματα που ελπίζω ότι θα μας απασχολήσουν από Δευτέρα".

-Μαγικό ραβδάκι έχετε;

"Οχι. Οποιος βλέπει την προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, όποιος βλέπει τη δυναμική της ομάδας και την προσέλευση του κόσμου στους αγώνες διαπιστώνει ότι μιλάμε για μια απόλυτα συλλογική προσπάθεια".

-Οταν αναλάβατε την ΑΕΛ πιστεύατε ότι θα φτάναμε δυο αγωνιστικές πριν από το τέλος και η ομάδα θα χρειαζόταν έναν βαθμό σε δύο ματς για να σωθεί ή υπολογίζατε ότι θα χρειαζόταν και το τελευταίο παιχνίδι;

"Εκείνη τη χρονική στιγμή, όπως ήταν διαμορφωμένη η κατάσταση, λέγαμε ότι μας χρειάζεται το τελευταίο παιχνίδι και τώρα έχουμε όπως θα λέγανε παραφρασμένα και στο τένις όχι δυο ματς-μπολ, αλλά δύο... γκέιμ-μπολ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: