Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«Ο ΠΑΟΚ θέλει συνδυασμό στη ρύθμιση των χρεών»

Ο πρώην Υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός μίλησε στο «Sport 103 FM» για το νόμο που είχε βγάλει το 2007 με ρυθμίσεις για τα χρέη προς το δημόσιο που ισχύει μέχρι σήμερα. Ο ΠΑΟΚ πάντως είναι προφανές ότι προσπαθεί να βρει μία λύση πιο ευνοϊκή από την υπαγωγή του στη ρύθμιση του νόμου Ορφανού που ισχύει ακόμη...
«Ο ΠΑΟΚ θέλει συνδυασμό στη ρύθμιση των χρεών»
«Η ρύθμιση έγινε το 2007 και έδινε τη δυνατότητα σε όλες τις ομάδες και τα ερασιτεχνικά σωματεία να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Εκεί προβλέπονταν ότι από το βασικό κεφάλαιο δε χαρίζονταν τίποτα, αλλά πληρώνονταν μόνο 20% των προσαυξήσεων και των τόκων σε 120 δόσεις.
Αν έμπαινε ο ΠΑΟΚ τότε στο νόμο για όλο το χρέος, θα έδινε 12 εκ. ευρώ από τα 32 εκ. ευρώ των χρεών του προς το Δημόσιο σε 120 δόσεις.
Το πλεονέκτημα ήταν ότι γίνονταν σε 120 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις. Βοηθούσε όλες τις ομάδες.
Ο ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή μπήκε μόνο για 1,9 εκ. ευρώ και τα υπόλοιπα ποσά τα πήγε στα δικαστήρια. Τελειώνει αυτός ο χρόνος. Υπήρχε μέριμνα όταν τελειώσουν οι υποθέσεις να μπορεί να βάλει και τα υπόλοιπα ποσά σε εκείνη τη ρύθμιση. Θα πρέπει όμως πλέον να πληρώσει τις υπόλοιπες δόσεις (από τότε μέχρι σήμερα) για το ποσό που θα βάλει στη ρύθμιση.
Θα ήταν πιο εύκολο να δίνει 100.000 το μήνα από τότε. Τώρα θα πρέπει να δώσει 50 δόσεις μαζεμένες για να μπει στο νόμο. Όπως και να έχει όμως πρόκειται για μία ευνοϊκή ρύθμιση που συνεχίζει να ισχύει και σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια πάντως έγινε προσπάθεια να βρει ο ΠΑΟΚ ένα ολοκληρωμένο ποσό και να γίνει μία ρύθμιση εφάπαξ. Αντί για να δώσει 10 εκ. ευρώ να δώσει για παράδειγμα 7 εκ. ευρώ και να κλείσει το θέμα. Αυτή η ρύθμιση δεν έχει γίνει. Προσπαθεί όμως να πετύχει και κάτι τέτοιο.
Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του ΠΑΟΚ για να μαζευτεί το ποσό που απαιτείται.
Βλέπω όμως ότι αναζητά ο ΠΑΟΚ μία καινούρια ρύθμιση. Αυτό προσπαθούν να πετύχουν οι άνθρωποί του.
Ψάχνουν ένα συνδυασμός της παλαιάς ρύθμισης με κάτι καινούριο. Και βέβαια εκεί θα μπορούν να μπουν όλες οι ομάδες. Σε τέτοιες περιπτώσεις θα ωφεληθούν όλες οι ομάδες και το κράτος που θα πάρει λεφτά.
Ξαναλέω ότι τα χρέη μέχρι το 2007 μπορεί να τα βάλει ο ΠΑΟΚ και αύριο στο νόμο που είχε γίνει επί των ημερών μου. Είναι όμως προφανές ότι διεκδικεί κάτι παραπάνω ο ΠΑΟΚ... Δεν το ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό, αλλά καλά κάνει ο ΠΑΟΚ και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του στις επαφές που κάνει.
Η εισαγωγή στη ρύθμιση πάντως θα ήταν ευεργετική, διότι θα έβαζε τα οικονομικά του ΠΑΟΚ σε μία σειρά...»
Σε ερώτηση για αν θα ήταν δυνατόν να γίνει η αποπληρωμή σε 20 χρόνια αντί για 10 ο Γιώργος Ορφανός είπε;
«Μπορεί και αυτό είναι μία λύση. Θα υπάρξουν έτσι μικρότερες δόσεις. Αλλά αυτό θα πρέπει να περάσει από τη βουλή. Η κυβέρνηση το προτείνει με εισήγηση στη Βουλή, και εκεί λαμβάνεται η απόφαση...
Βλέπω πάντως ότι τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει η τάση να συγκεντρωθούν χρήματα που μένουν λιμνάζοντα. Έτσι έγινε με τα αυθαίρετα, με τους ημιυπαίθριους χώρους κτλ.. Ίσως μία νέα ρύθμιση να είναι ευεργετική για τις ομάδες.
Είναι στη θέση του υπουργού οικονομίας να πάρει κάποιες αποφάσεις...
Αυτό που δεν ξέρω, είναι αν ζητάει ο ΠΑΟΚ να ενταχθούν στη ρύθμιση και κάποια νέα χρέη που έγιναν και μετά από το 2007. Και εκεί χρειάζεται νέα ρύθμιση...
Βλέπετε όμως ότι όλα είναι θέμα επαφών και συζητήσεων. Και η χώρα μας διαπραγματεύεται το χρέος της. Εκεί που είναι το συμφέρον και των δύο πλευρών θα βρεθεί η λύση.
Στην Ελλάδα 14.000 πρόσωπα χρωστάνε 42 δισ. ευρώ και δεν τα εισπράττει κανένας αυτά τα χρήματα.
Πολλές φορές επειδή φοβάσαι μην χάσεις και τα 1.000 που έχεις να παίρνεις, ψάχνεις τρόπο να εξασφαλίσεις ότι περισσότερο μπορείς...
Ο ΠΑΟΚ έχει αποφασίσει να λειτουργήσει επιθετικά και να βάλει το χρέος σε μία ρύθμιση και σε τάξη στον προϋπολογισμό του. Θέλει να τελειώσει γρήγορα για να μπορεί να οργανωθεί καλύτερα.
Άλλωστε θέλει να προλάβει και τις εξελίξεις με την ΟΥΕΦΑ που θα επιβάλει τα επόμενα χρόνια το «Financial Fair Play», οπότε όλες οι ομάδες πρέπει να στέκονται καλύτερα στα οικονομικά τους».
Σε ερώτηση για το αν θα γίνει πιο ισχυρός ο ΠΑΟΚ ρυθμίζοντας τα χρέη του, είπε:
«Ο ΠΑΟΚ είναι από τις λίγες ομάδες που μπορεί να αμφισβητήσει την πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Έχει κόσμο, δικό του γήπεδο και όλο το υπόβαθρο και τις προϋποθέσεις για να δει πολύ καλύτερες μέρες.
Το κακό στο ποδόσφαιρο είναι ότι παρότι αρκετές ομάδες μπήκαν σε ρυθμίσεις για τα χρέη τους, στη συνέχεια δημιούργησαν και νέα χρέη διότι δεν υπάρχει σωστός έλεγχος. Η ΑΕΚ μπήκε στο άρθρο 44, μετά μπήκε στον δικό μου νόμο και τώρα διαβάζω ότι φτάνει ξανά στα 40 εκ. ευρώ χρέη! Δεν υπάρχει έλεγχος... Δεν ξέρω τι έκαναν οι επόμενοι και διογκώθηκαν ξανά τα χρέη. Είναι σαν χιονοστιβάδα... Και αυτό πρέπει να λυθεί...»

Δεν υπάρχουν σχόλια: