Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Η τύχη δεν γίνεται να του γυρίζει συνεχώς την πλάτη!!

Τα πολλά λόγια είναι περιττά, όσον αφορά το αποψινό παιχνίδι στο "Βελοντρόμ". Γράφει ο Βασίλης Παπανικολάου.
Η τύχη δεν γίνεται να του γυρίζει συνεχώς την πλάτη
Αν ο Ολυμπιακός χάσει, θα πρέπει να αποχαιρετήσει την Ευρώπη. Εκτός κι αν περιμένει ότι η Μαρσέιγ θα έχει την όρεξη να πάει να σπάσει τα πόδια της στο Ντόρτμουντ την τελευταία αγωνιστική για να πάρει αποτέλεσμα από τους πρωταθλητές Γερμανίας. Πόσο μάλιστα αν έχει προκριθεί από σήμερα. Δεν γίνονται αυτά και το ξέρουν όλοι.
Μοναδικός δρόμος για να συνεχίσει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη είναι να πάρει απόψε θετικό αποτέλεσμα από τον «Ολυμπιακό της Μασσαλίας». Είτε αυτό λέγεται νίκη είτε ισοπαλία. Χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η προσπάθεια αν αναλογιστεί κανείς τους τραυματισμούς του Μακούν, του Ορμπάϊθ και την απουσία του Ιμπαγάσα. Αυτά τα προβλήματα είναι όμως γνωστά και δεν υπάρχει λόγος να στέκεται κανείς στους απόντες. Οι παρόντες είναι το θέμα και ο τρόπος που αυτοί θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.
Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι ο Ολυμπιακός θα το παλέψει το ματς με τους Γάλλους. Πιστεύω ότι δεν είναι χαμένος από χέρι και αυτό προκύπτει από τις μέχρι τώρα εμφανίσεις και των δύο ομάδων. Γιατί δηλαδή πρέπει να φοβηθεί τη Μαρσέιγ; Ναι, είναι μια γρήγορη και πολύ τεχνική ομάδα, αλλά δεν άφησε και... άφωνη την Ευρώπη στα ματς που έχει παίξει μέχρι τώρα. Ολοι θυμούνται τι έγινε στο Καραϊσκάκη και πόσο μεγάλη ευκαιρία είχε ο (ανέτοιμος και γεμάτος τραυματισμούς) Ολυμπιακός να πάρει τουλάχιστον την ισοπαλία στο δεύτερο ημίχρονο εκείνου του αγώνα.
Αλλά και στη συνέχεια των αγώνων στον όμιλο, η ομάδα του Ντεσάν δεν έδειξε αχτύπητη. Ναι μεν κέρδισε με το εντυπωσιακό 3-0 την Ντόρτμουντ, εδώ στη Μασσαλία, αλλά αυτό το σκορ ήταν εντελώς μαγική εικόνα. Ευκαιρίες που δεν χάνονται πέταξαν στα σκουπίδια οι Γερμανοί και κανείς τους δεν πίστευε στο τέλος πώς έγινε και έφαγαν τρία γκολ από του Γάλλους. Οσο για την Αρσεναλ, νίκησε εδώ πιο εύκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 1-0.
Για να καταφέρει κάτι ανάλογο και ο πρωταθλητής Ελλάδας τρία πράγματα χρειάζονται περισσότερο απ' όλα.
Πρώτον, απόλυτη συγκέντρωση στα αμυντικά καθήκοντα για να μην ξαναδεχθεί γρήγορο γκολ και τρέχει πάλι να προφτάσει όπως με την Αρσεναλ και την Ντόρτμουντ.
Δεύτερον, μέγιστη αποτελεσματικότητα στις τελικές προσπάθειες που θα μπορέσει να δημιουργήσει. Πιστεύω ότι 4-5 ευκαιρίες θα τις κάνει ο Ολυμπιακός και αν μπορέσει να αξιοποιήσει κάποιες από αυτές τότε μπορεί να φύγει νικητής.
Και τρίτον, λίγη τύχη, επιτέλους. Μέχρι τώρα του γυρίζει διαρκώς την πλάτη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Του χρωστάει λοιπόν ένα χαμόγελο ως μικρό αντάλλαγμα. Ας το χαρίσει σήμερα που είναι και το πιο κρίσιμο παιχνίδι.
Τζιμπούρ και Μιραλάς έχουν πολλά να αποδείξουν
Αντί να προσπαθήσουν να κλέψουν την παράσταση με ατομικές ενέργειες, είναι καλύτερα να συνθέσουν ένα δίδυμο να πετάει φωτιές
Τα αποθεωτικά σχόλια του Ντιντιέ Ντεσάν για τον Τζιμπούρ λογικά θα δώσουν επιπλέον κίνητρο στον Αλγερινό φορ του Ολυμπιακού. Είναι που είναι σε φουλ φόρμα, τι καλύτερο γι' αυτόν να... δικαιώσει τον προπονητή της Μαρσέϊγ και να αναγκάσει τους Γάλλους να θυμηθούν την ύπαρξή του. Διότι, σίγουρα ο Τζιμπούρ έμαθε με το νι και με το σίγμα όσα είπε ο Γάλλος κόουτς.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Ρέφικ αλλά και για τον Μιραλάς. Και για το άλλοτε wonder boy του Σαμπιονά μίλησε ο Ντεσάν και τόνισε ότι παραμένει κίνδυνος για την ομάδα του. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο Βέλγος έχει πέσει στα μάτια των ειδικών του γαλλικού ποδοσφαίρου και πιστεύω ότι στο σημερινό ματς θέλει σαν τρελός να δώσει απαντήσεις σε όσους έπαψαν να τον εκτιμούν όσο του αξίζει. Γιατί όχι, θα προσθέσω και τον Φρανσουά Μοντέστο στο γκρουπ εκείνων των παικτών οι οποίοι θέλουν να κάνουν «το παιχνίδι της ζωής τους» απόψε στο «Βελοντρόμ».
Το κίνητρο είναι μεγάλο για πολλούς παίκτες αλλά το καλύτερο για όλους είναι να βάλουν την ομάδα πάνω από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες. Πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάχρηση ατομικών ενεργειών θα βλάψει όχι μόνο την ομάδα τους αλλά και την εικόνα των ίδιων. Αυτό ισχύει και για τον Τζιμπούρ αλλά και για τον Μιραλάς. Αντί να προσπαθήσουν να κλέψουν την παράσταση εδώ στην Μασσαλία, ας συνθέσουν ένα δίδυμο που θα πετάει φωτιές. Ετσι θα βγουν κερδισμένοι όλοι.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: