Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Έχασε, γιατί μπήκε να μην ηττηθεί!!

Ξεκαθαρίζω πως γι’ αυτή την ήττα θα μπορούσα να βρω αμέτρητα ελαφρυντικά. Ωστόσο θεωρώ πως σε έναν βαθμό έχει ευθύνη ο κόουτς για την ήττα και θα την περιγράψω παρακάτω, αν δεν την κατανοείτε από τον τίτλο. Ο Κώστας Μιαούλης σχολιάζει την εμφάνιση της ΑΕΚ στο Περιστέρι.

Έχασε, γιατί μπήκε να μην ηττηθεί
Ασφαλώς και η στραβή κάποτε θα ερχόταν και το κυριότερο είναι το πώς θα μπορέσει -και με τα όσα προβλήματα υπάρχουν- ο κόουτς να την κάνει να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται και να το μεταφέρει αυτό και στην ψυχολογία των παικτών.
Έτσι κι αλλιώς, του βγάζω το καπέλο του Κωστένογλου για ό,τι κατάφερε μέχρι τώρα. Μετά την συνέντευξη Τύπου, του το βγάζω για έναν ακόμα λόγο: Όταν συνάδελφος τον ρώτησε για μεταγραφές, απάντησε ότι θα ήταν ανήθικο απέναντι στους παίκτες -αν δε λυθεί το οικονομικό- να ζητήσει κάτι τέτοιο. Απλά respect!
Δεν θα τα ρίξω στη διαιτησία, γιατί υπήρξε σοβαρό λάθος και κόντρα στον αντίπαλο. Τη φάση του γκολ, οφείλω να τη δω μόνος μου, όχι για το χέρι -το οποίο κι εγώ θεωρώ ακούσιο, με βάση τα όσα έβλεπα παρακολουθώντας τη ζωντανή ροή αγώνα (δεν είχαν δυνατότητα ριπλέι στο γήπεδο). Αλλά για την πιθανότητα ο Μήτρογλου να είναι στο οπτικό πεδίο του Αραμπατζή, (απειροελάχιστα μεν, αλλά σημαντικά δε, πέφτει ελάχιστα καθυστερημένα) και άρα το γκολ να μην πρέπει να μετρήσει. Λαθάκια, πάντως, είχε ο βοηθός Ευθυμιάδης στην επανάληψη.
Πάμε τώρα στο ματς. Η ένσταση μου για την συμμετοχή του Λυμπερόπουλου, επαληθεύτηκε με βάση τη ροή του ματς για πολλούς λόγους. Η ΑΕΚ δεν μπήκε όπως μας είχε συνηθίσει στα προηγούμενα παιχνίδια, δηλαδή για να κάνει το παιχνίδι της. Μπήκε φοβισμένα για ένα εικοσάλεπτο, ήταν φλύαρη από το 20’ ως το 30’ -αν και άρχισε να ισορροπεί- και εξαιτίας της πίεσης που άσκησε, φάνηκε να προσπαθεί να κάνει κάτι ουσιαστικό μόνον στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους.
Όταν σε μια ομάδα που έχει φτάσει στα όρια της, με πολλούς τραυματίες και με συσσωρευμένη κόπωση, προσθέτεις και ένα ακόμα «βαρίδι» που είναι πολύ πιθανό πως θα χρειαστεί αντικατάσταση, τότε αυτόματα χάνεις μία αλλαγή. Κι επειδή ενός κακού μύρια έπονται, κάνεις και δεύτερη αναγκαστική αλλαγή στο 46’. Με μια ομάδα καταπονημένη και προβληματική στο να βγάλει φάση έτσι κι αλλιώς στο ματς λοιπόν, η ήττα είναι σχεδόν βέβαιη.
Θα πει κανείς εύκολα πως ο Σιαλμάς έχασε τα γκολ και θα έχει κάθε δίκιο. Μόνο που σε ένα τόσο κακό παιχνίδι, με τόσο κόσμο στο κέντρο και με σένα να υστερείς σαφώς σε λύσεις και δυνάμεις, μετράει να δώσεις το πρώτο χτύπημα κι αυτό η «Ένωση» θα μπορούσε να το δώσει πιέζοντας τους στόπερ του Ατρόμητου. Όπως είδατε, ένα τέταρτο πίεσης αρκούσε για να αρχίσουν να έχουν ένταση μεταξύ τους ο Τόμας με τον Ζουέλα.
Η ΑΕΚ δεν το επιδίωξε αυτό όμως από την αρχή, μπήκε παθητικά κι αυτό φαίνεται κι από τις αμέτρητες λάθος μεταβιβάσεις ειδικά στην αρχή του αγώνα. Δεν μπήκε όπως συνηθίζει, να υποχρεώσει εκείνη τον αντίπαλο στο λάθος. Οπότε, από τη στιγμή που βρέθηκε πίσω στο σκορ, το καλύτερο που θα μπορούσε να πάρει με τόσες λίγες φάσεις, θα ήταν να ισοφαρίσει, αν ο Σιαλμάς ευστοχούσε στο ένα τετ-α-τετ.
Συμπερασματικά η ΑΕΚ έχασε λόγω του ότι είχε φτάσει πλέον στα όρια της από άποψη: Λύσεων, τραυματισμών, αναγκαστικών αλλαγών. Ωστόσο, έχασε και γιατί δεν μπήκε κατά την γνώμη μου για νικήσει, αλλά πρώτα για να μην δεχτεί γκολ. Παρότι δεν έκανε τις γκάφες αμυντικά, έχασε από μια περίπλοκη φάση. Όμως δεν είναι τυχαίο, ότι πλέον ακόμα και με έναν από τους ποδοσφαιριστές που καθυστερούν το παιχνίδι της, η εικόνα της αλλοιώνεται πολύ.
Έπαιξε μόνον 30 λεπτά ο Λύμπε και αντικαταστάθηκε. Η εικόνα της ΑΕΚ όμως που έμπαινε με τόλμη δεν υπήρχε. Κι έτσι όπως ήρθε το ματς, ίσως να ήταν χρησιμότερος σε μια προσπάθεια της ΑΕΚ να ισοφαρίσει, όταν και οι αντίπαλοι του θα ήταν πιο κουρασμένοι, από το να παίξει από την αρχή και να έχεις σχεδόν δεδομένα μια αναγκαστική αλλαγή.
ΥΓ: Ξέρω πως ΑΕΚτζήδες -νοσταλγοί του πρώην τεχνικού, σήμερα θα πήραν ικανοποίηση, αφού άλλωστε τα σερί δεν πιάνονται, επειδή οι αντίπαλοι δεν ήταν καλές ομάδες. Άλλοι χαίρονται τα σερί τους -ακόμα και αν τα έχουν κάνει εκατό φορές- και γι’ αυτό βλέπουν και επιτυχίες τακτικά από την ομάδα τους. Όποιοι δεν τα θέλουν, θ’ αργήσουν πολύ να δουν προκοπή από την ομάδα τους…
ΥΓ1: Ο Μάκος δέχομαι πως κάνει άπειρα χιλιόμετρα και πως η κόπωση είναι πιο εύκολο να χτυπάει αυτόν. Όταν, όμως, έχει κάνει δύο σοβαρά λάθη με απώλεια της μπάλας σε σημείο που απαγορεύεται να την πουλήσεις μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο, αυτό δε νομίζω πως συνιστά κάποια… βελτίωση που έχουν δει ορισμένοι στον παίκτη.
ΥΓ2: Άραγε, όταν ζητούσε ο προκάτοχος του Κωστέ μεταγραφές και αφού χρωστούσαν και σε αυτόν, δεν ήταν γνωστό ότι η ομάδα δεν είχε μαντήλι να κλάψει;
ΥΓ3: Λυπηρή εικόνα να βλέπεις σωματοφυλακή που θα ζήλευε και ο… Ομπάμα, να φρουρεί την διοίκηση της ΑΕΚ, μαζί με τον επικεφαλής των Supporters. Και να ‘ταν μόνο για το συγκεκριμένο εκτός έδρας παιχνίδι…
ΠΗΓΗ: Sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: