Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Ο Μπάγεβιτς σκόραρε κόντρα στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 19 Δεκεμβρίου του 1973 στο Στάδιο Καραϊσκάκη η Ελλάδα υποδέχεται την Γιουγκοσλαβία, που ήταν μεγάλη δύναμη της εποχής, στο τελευταίο παιχνίδι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1974.

Ο Μπάγεβιτς σκόραρε κόντρα στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)
Στο πρώτο τέταρτο της αναμέτρησης η «γαλανόλευκη» βρέθηκε να χάνει με 2-0. Το πρώτο γκολ σημείωσε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς που τότε αγωνιζόταν στη Βελέζ στο 12΄ με κεφαλιά, ενώ ο Κάρασι στο 15΄ διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του. Οι Έλληνες κατάφεραν να αντιδράσουν και μείωσαν με τον Ελευθεράκη στο 28’. Λίγο πριν τη λήξη του α΄ ημιχρόνου ο Καταλίνσκι με αυτογκόλ έκανε το 2-2. Λίγο νωρίτερα στο 39΄ ο Μπάγεβιτς ανταπέδωσε χτύπημα στον Λάκη Γκλέζο και αποβλήθηκε από την αναμέτρηση.
Όλοι οι Έλληνες πίστεψαν πως με έναν παίκτη παραπάνω θα μπορούσαν να πάρουν τη πρώτη τους νίκη στα προκριματικά, καθώς δεν είχαν καταφέρει να κερδίσουν κανένα από τα προηγούμενα παιχνίδια του ομίλου, όπου υπήρχε ακόμα η Ισπανία.
ΟΙ Γιουγκοσλάβοι όμως ήταν εκείνοι που παραβίασαν ακόμα δύο φορές την ελληνική εστία και με 2-4 οδηγήθηκαν σε μπαράζ με τους Ισπανούς για την πρόκριση.
Οι 8.000 περίπου θεατές που βρέθηκαν στο Φάληρο αποδοκίμασαν έντονα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, καθώς θεώρησαν πως η Ελλάδα επέλεξε να χάσει. Οι Γιουγκοσλάβοι ήθελαν νίκη με τρία γκολ για να περάσουν απευθείας, δυο για να πάνε στα μπαράζ. Τα δυο γκολ που έβαλαν στις καθυστερήσεις ήταν αυτά που προκάλεσαν την οργή του κόσμου.
Ο νεαρός τότε τεχνικός της Εθνικής, Αλκέτας Παναγούλιας οργισμένος μετά το παιχνίδι δήλωσε: «Υποτιμούν την νοημοσύνη μας. Το παιχνίδι αυτό μας εξέθεσε σε όλη την Ευρώπη. Αχαρακτήριστα αυτά που έγιαναν». Ενώ με τη σειρά του ο Μίμης Δομάζος τόνισε: «Ξεφτιλιστήκαμε…»
Έπειτα από αυτή την εξέλιξη η Πολιτεία επενέβη και ζήτησε από την ΕΠΟ να γίνουν ανακρίσεις. Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο 25,000 δρχ σε κάθε παίκτη και να γίνει αναδιάρθρωση της Εθνικής με παίκτες από την Ελπιδων.
Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 2-4 (2-2)
Ελλάδα: Κελεσίδης - Δημητρίου, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Δομάζος (αρχηγός), Eλευθεράκης, Τερζανίδης, Παρίδης (62' Κούδας), Κρητικόπουλος, Δεληκάρης (76'Ασλανίδης)
Γιουγκοσλαβία: Μάριτς - Μπούζιακ, Χάτζιαμπιτς, Πάβλοβιτς, Καταλίνσκι,
Ζέρκοβιτς (46' Σούριακ), Πέτκοβιτς, Κάρασι, Μπάγεβιτς, Ατσίμοβιτς, Τζάιτς (60' Πέτροβιτς)
Διαιτητής: Τσέσνερ (Δ. Γερμανία)
Σκόρερς: 12' Μπάγεβιτς, 15' Κάρασι, 29' Eλευθεράκης, 44' Καταλίνσκι
(αυτογκόλ), 62' Σούριακ, 91' Κάρασι
ΠΗΓΗ: sday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: