Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

"Ποια πλέι οφ; Με το αύριο τι γίνεται;"

O Μπόλονι έδειξε να μη νοιάζεται για τα πλέι οφ εκφράζοντας την αγωνία του για την "επόμενη μέρα" στον ΠΑΟΚ. Τι είπε για τις πωλήσεις παικτών.
"Ποια πλέι οφ; Με το αύριο τι γίνεται;"
"Πρέπει να σας πω ότι η πρώτη ενιύπωση που αποκόμισα από τους παίκτες δεν ήταν θετική. Αλλά αυτή η εντύπωση μεταβλήθηκε όταν αρχίσαμε τα επίσημα παιχνίδια. Μην ξεχνάτε ότι παίκτες μεγαλύτεροι σε ηλικία ενσωματώθηκαν αργότερα στην ομάδα εξαιτίας προηγούμενων τραυματισμών, όπως οι Γκαρσία και Ιβιτς, ο Σαλπιγγίδης απουσίασε αναγκαστικά από προπονήσεις, ο Κοντρέρας είχε υποχρεώσεις με την εθνική Χιλής κι ο Λάζαρ ενσωματώθηκε κι αυτός αργότερα στην ομάδα. Συνεπώς, άρχισα να νιώθω την ομάδα και να βλέπω σ' αυτήν αλλαγές πρoς το καλύτερο, όταν άρχισαν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, με τη Βαλερένγκα και την Καρπάτι", είπε αρχικά ο προπονητής του ΠΑΟΚ στα "Σπορ του Βορρά" και πρόσθεσε:
"Αυτό που γενικά μπορώ να πω για την ομάδα είναι ότι έχουμε κάνει ορισμένα καλά πράγματα, αλλά και κάποια άσχημα. Η μεγαλύτερή μας ικανότητα είναι να αυτοσυγκεντρωνόμαστε, όταν, τουλάχιστον, υπάρχουν οι συνθήκες για αυτό, αναλογιζόμενοι τον μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των παικτών. Επίσης, στην πορεία της σεζόν γνώρισα καλύτερα τον σύλλογο και τους φιλάθλους του. Πλέον, ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι η καλύτερη ομάδα της Μακεδονίας, με πολλούς φιλάθλους ακόμη και εκτός της χώρας. Είχαμε καλή παρουσία στην Ευρώπη και πλέον διεκδικούμε τη διάκριση μέσω των πλέι οφ".
Τόνισε πως: "Πρακτικά, η ομάδα συνέχισε την καλή παρουσία των προηγούμενων χρόνων, με τη διαφορά ότι οι παίκτες που ήρθαν στην ομάδα τρία -τέσσερα χρόνια πριν, σήμερα είναι αντίστοιχα μεγαλύτεροι ηλικιακά. Συν το γεγονός ότι πλέον το μπάτζετ είναι μειωμένο κατά το ένα τρίτο".
Ερχόμενος στην Ελλάδα ο Μπόλονι δοκίμασε να περάσει στην ομάδα πολλά νέα στοιχεία. Η χρονιά φτάνει στο τέλος της και ο Ρουμάνος είναι ξεκάθαρος αναφορικά με την σημασία των πλέι οφ: "Δεν πιστεύω ότι έχω αλλάξει σε μεγαλο βαθμό την ψυχολογία της ομάδας. Προσωπικά, δεν είμαι ποτέ ικανοποιημένος από τη δουλειά μου. Θα σας πως κάτι, που ίσως είναι μεγαλο λάθος. Για μένα τα πλέι οφ δεν αλλάζουν κάτι.
Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι σημαντικά για μένα, ωστόσο θα είναι λάθος από όλους αν εστιάσουμε όλη μας την προσοχή στα πλέι οφ. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το μέλλον της ομάδας, η επόμενη μέρα".
- Εξαρτάται το μέλλον της ομάδας από την έκβαση των πλέι οφ;
"Φυσικά και θέλουμε να τερματίσουμε πρώτοι. Το πιο σημαντικό ερώτημα, όμως, που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η επόμενη μέρα των πλέι οφ και πως θα πορευτεί η ομάδα στη συνέχεια. Μέσω εσάς απευθύνομαι κυρίως στους φιλάθλους μας. Και τους λέω, ναι, είναι σημαντικό να κερδίσουμε την ΑΕΚ, μετά τον Ατρόμητο. Αλλά δεν πρέπει να μας αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο της ομάδας, και το πως θα μπορέσουμε να φθάσουμε με ασφάλεια σ' αυτό".
- Πότε θα γνωρίζετε τις συνθήκες της επόμενης μέρας για τον ΠΑΟΚ κι αν θα είστε μέρος της νέας προσπάθειας, είτε έτσι, είτε αλλιώς;
"Το μέλλον μου είναι εδώ. Εχω υπογράψει διετές συμβόλαιο, και αυτό θα αλλάξει μόνο αν ο ΠΑΟΚ δεν με θέλει. Δεν είμαστε στους Δελφούς και στο μαντείο για να γνωρίζουμε το μέλλον αλλά στη Θεσσαλονίκη. Το βέβαιο ότι πολλά θα κριθούν από την ικανότητα όλων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Της τεχνικής ηγεσίας, της διοίκησης και του φίλαθλου κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια χρονική περίοδο που όλοι δίνουμε εξετάσεις για τον βαθμό ωριμότητός μας. Και από τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων θα κριθεί και το μέλλον της ομάδας".
- Θα πρέπει ο ΠΑΟΚ να στραφεί στους νέους, ανεξάρτητα αν έχει χρήματα ή όχι για να ξοδέψει στις μεταγραφές;
"Κατ' αρχήν, αν είχαν παραμείνει βασικοί παίκτες στην ομάδα, οι νέοι παίκτες θα έπαιζαν λιγότερο. Συνήθως λέμε ότι υπάρχουν ομάδες που, ναι μεν θέλουν να παίξουν καλό ποδόσφαιρο, αλλά έχουν ως κύριο σκοπό να βγάζουν παίκτες. Τέτοιες, για παράδειγμα στη Γαλλία, αυτή τη χρονική περίοδο, είναι η Ρεν και η Νανσί".
- Υπάρχουν παίκτες που έχουν εκπλήξει θετικά τον Μπόλονι με την παρουσία τους στην ομάδα; Η απάντηση του είναι "ναι"...
"Δεν θα μιλήσω για τις αρνητικές εκπλήξεις. Από την άλλη, πολλοί που μου έχουν δώσει θετική έκπληξη. Eνας από αυτούς ήταν ο Αθανασιάδης, που έχει σκοράρει αρκετά γκολ, στην πρώτη ουσιαστικά σεζόν του στον ΠΑΟΚ. Αλλά και ο Μαλεζάς, εξαιρώντας το τελευταίο παιχνίδι. Υπάρχουν κι άλλοι παίκτες, αλλά όλοι τους θα πρέπει στο μέλλον να δώσουν ακόμη περισσότερα".
- Συμφωνεί ή διαφωνεί ο Ρουμάνος προπονητής με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ζήση Βρύζα, που είπε ότι οι πωλήσεις παικτών συνιστούν την έσχατη λύση;
"Ο πρόεδρος είναι ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος. Ξέρουμε καλά ότι όλες οι ομάδες πρέπει να πωλούν παίκτες, ακόμη κι αν δεν το θέλουν. Εμείς θα πρέπει να πουλάμε εκείνους τους παίκτες, για τους οποίους θα είμαστε προετοιμασμένοι να το πράξουμε. Γιατί έτσι θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια λογική. Αλλωστε, κάποια στιγμή θα πρέπει να είμαστε σε θέση και να αγοράζουμε παίκτες, ειδάλλως θα είναι τρομερά δύσκολο να κάνουμε καλές πορείες στην Ευρώπη".
- Ο Μπόλονι επιμένει στην άποψη του, ότι στον ΠΑΟΚ δεν υπάρχει το μεγάλο ταλέντο;
"Ναι. Το είπα και το ξαναλέω. Γιατί όταν μιλούσα για κάποιο μεγάλο ταλέντο, μπορεί να μην αναφερόμουν στον Ρονάλντο αλλά σίγουρα είχα στο μυαλό μου τους Κουαρέσμα, Βιάνα, Γκορκιούφ, Ν' Βιά, Βίτσελ, Φελαϊνί. Εδώ δεν βλέπω την ίδια ποιότητα. Μετράει, βέβαια, και το επίπεδο του κάθε πρωταθλήματος. Είναι διαφορετικό να παίξεις στην Πρέμιερ Λιγκ κι άλλο στην Ελλάδα. Παραδείγματος χάρη, ο Σταφυλίδης θα χρειάζονταν είκοσι συμμετοχές στην Αγγλία για να προοδεύσει, αλλά εδώ στην Ελλάδα θα χρειαστεί 100! Και θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και κάτι ακόμη. Για μένα νέος παίκτης είναι στα δεκαεφτά ή στα δεκαοχτώ του χρόνια, οπότε και θα πρέπει να έχει δείξει τι αξίζει. Για μένα δεν νοείται νεαρός στα 22 και στα 23...".
Μιλώντας για το μέλλον και ενόψει της επόμενης χρονιάς ο Μπόλονι έδειξε να είναι έτοιμος από όλες τις απόψεις. Κι αυτό οφείλεται στις πολλές επαφές και συζητήσεις που έχει κάνει ήδη με Βρύζα - Κωνσταντινίδη.
"Δεν χτίζω την ομάδα μόνος μου. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις πιθανές λύσεις. Αυτό που θα ήθελα είναι να πάρουμε έξι-επτά παίκτες από την ομάδα νέων και να τους βάλουμε στην αντίστοιχη πρώτη, θα ήθελα, επίσης, να πάρουμε ορισμένους καλούς παίκτες, που έχω δει στην Ελλάδα, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι νεαροί και Ελληνες, κάνοντας, ταυτόχρονα, μια καλή επένδυση. Και ήδη έχουμε κάνει συγκεκριμένες συζητήσεις με τη διοίκηση, προς την κατεύθυνση να πάρουμε δύο παίκτες σαν κι αυτούς. Οπως, επίσης, να ενισχυθούμε και με ποιοτικούς παίκτες από το εξωτερικό. Κι όλα αυτά, επειδή πρέπει να βρούμε τους αντικαταστάτες των μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών, όχι γιατί δεν τους θέλω στην ομάδα, αλλά γιατί έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου.
Εχω ήδη μιλήσει με τη διοίκηση γι αυτά τα θέματα. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο με το συναίσθημα και η διοίκηση θα πρέπει να αλλάξει την εξωτερική εικόνα της ομάδας. Παραδείγματος χάρη, ατο μέλλον, όταν θα πάμε να αγοράσουμε έναν παίκτη, το αν πληρώνει ο ΠΑΟΚ να μην αποτελεί την πρώτη ερώτηση που θα μας κάνουν. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: θα βρεθεί λύση στο οικονομικό θέμα; Μια λύση θα ήταν να πουλήσουμε παίκτες, όπως κάναμε τον περασμένο χειμώνα. Η σωστή ερώτηση αν μπορούμε να προετοιμάσουμε παίκτες για να τους πουλήσουμε ατο κατάλληλο χρονικό σημείο. Γιατί, αν πουλήσουμε ξανά νέους παίκτες, την επόμενη φορά, ποιον θα έχουμε να πουλήσουμε;"
- Το γεγονός ότι στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να σκέφτεστε και άλλα πράγματα, όπως η ανάδειξη νεαρών παικτών ή η προσέλκυση οικονομικών πόρων, είναι κάτι που συναντήσατε πρώτη φορά στην προπονητική σας καριέρα;
"Οχι. Αλλά παντού είχα την προσοχή μου στούς νεαρούς παίκτες. Σίγουρα η δουλειά μου είναι μέσα ατο γήπεδο, όπως επίσης να είμαι και το μέσο με το οποίο ο κόσμος θα επικοινωνεί με την ομάδα. Οπως, επίσης, όποτε μπορώ, να δίνω λύσεις και στα οικονομικά της ομάδας".
- Αισθάνεται ότι μπορεί να αδίκησε κάποιους παίκτες...
"Δουλεύω με τους παίκτες από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο, αλλά την Κυριακή κάποιοι πρέπει να μείνουν στην ...ανεργία. Αυτό δημιουργεί άσχημα συναισθήματα σ' αυτούς, πιθανώς και στον προπονητή. Ολοι, πάντως, είχαν την ευκαιρία να μας δείξουν τι μπορούν να προσφέρουν. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι. Ξέρω ότι έχουν δύσκολη δουλειά, αλλά στο τέλος πρέπει να κάνω τις επιλογές μου. Κι αυτό είναι πιο δύσκολο, σε σχέση με τους παίκτες, που δεν χρειάζεται να κάνουν επιλογές. Το αίσθημα δικαίου, πάντως, μέσα στα αποδυτήρια, ήταν σε υψηλό επίπεδο".
Τέλος αναφέρθηκε στον κόσμο της ομάδας ζητώντας την στηριξή του: "Αντιλαμβάνομαι ότι η προσοχή όλων είναι στα πλέι οφ, αλλά προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελέσουν και οι εξετάσεις ωριμότητας για το αύριο της ομάδας. Με αυτό, θέλω να σας δείξω ότι με απασχολεί και το μέλλον του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να τελειώσω με αυτό. Εχουμε φανταστικούς φιλάθλους, ό,τι καλύτερο έχω δει ατην καριέρα μου. Αλλά κι αυτοί έχουν να δώσουν εξετάσεις. Τους χρειαζόμαστε στην Τούμπα, για τον επιπλέον λόγο ότι αποτελούν τον κυριότερο οικονομικό χορηγό του συλλόγου. Εχουν την επιλογή να παραμείνουν υποστηρικτές του ΠΑΟΚ ή να είναι υποστηρικτές με υπευθυνότητα του ΠΑΟΚ. Το να είσαι υποστηρικτής μιας ομάδας με πολλά εκατομμύρια μπάτζετ είναι το εύκολο, το να είσαι υποστηρικτής μιας ομάδας, κάνονιας θυσίες για αυτήν, είναι το δύσκολο. Και θεωρώ ότι η αυτή η χρονική περίοδος είναι η πιο κρίσιμη για τον ΠΑΟΚ τα 25 τελευταία χρόνια. Για αυτό το λόγο τους ζητώ να έρθουν στο γήπεδο και να μας υποστηρίξουν με υπευθυνότητα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: