Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ο μαχητής Σαλβαδόρ Καμπάνιας!!

Παρόλο που αφορμή αποτέλεσαν κάποια δυσάρεστα συμβάντα, το ποδόσφαιρο κατάφερε τον τελευταίο καιρό να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακόμα και εκείνων που αδιαφορούν για το άθλημα. Η καρδιακή προσβολή του Φαμπρίς Μουάμπα στον αγωνιστικό χώρο του Γουάιτ Χαρτ Λέιν, η μάχη που καλείται να δώσει ο Στιλιάν Πετρόφ για να νικήσει τη λευχαιμία και το τραγικό γεγονός της απώλειας του Πιερμάριο Μοροζίνι υπενθύμισαν σε πολλούς την ανθρώπινη πλευρά του ποδοσφαίρου, καθιστώντας ανούσιες τις συζητήσεις για τις μεταγραφές και τα ακριβά συμβόλαια των αθλητών.
Ο μαχητής Σαλβαδόρ Καμπάνιας
Εύλογα λοιπόν τα παραπάνω μονοπώλησαν την ατζέντα των ΜΜΕ και για αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ότι μια ακόμα απίστευτη ιστορία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είχε τη δέουσα προσοχή. Πρόκειται για την περίπτωση του Σαλβαδόρ Καμπάνιας, ο οποίος στις 14 Απρίλη γέμισε με χαρά τους φίλους του αθλήματος όταν ύστερα από 27 μήνες επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους. Και αυτό που καθιστά την ιστορία του Παραγουανού επιθετικού ακόμα πιο ξεχωριστή είναι ότι αγωνίστηκε στη νίκη της ομάδας της πόλης του Κλουμπ 12 ντε Οκτούμπρε με μια σφαίρα σφηνωμένη στον εγκέφαλό του.
Βεβαίως αυτό καθόλου δεν πτοεί τον Καμπάνιας, ο οποίος έχοντας ξεγελάσει το θάνατο επέστρεψε στο άθλημα μέσα από το οποίο αναδείχθηκε ύστερα από μια τραυματική εμπειρία. Στις 25 Γενάρη του 2010 ο Καμπάνιας απολάμβανε τη βραδινή του έξοδο σε μπαρ του Μεξικού όταν λογομάχησε με γνωστό έμπορο ναρκωτικών. Ο Τζέι-Τζέι Μπαλντέρας ακολούθησε τον ποδοσφαιριστή στο μπάνιο του μπαρ όπου και τον πυροβόλησε στο κεφάλι. Λίγο αργότερα οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν τον έμπορο ναρκωτικών και του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για απόπειρα φόνου εκ προμελέτης.
Εκείνη την περίοδο ο Καμπάνιας αποτελούσε το μεγάλο αστέρι του μεξικάνικου συλλόγου Κλoυμπ Αμέρικα, ενώ όντας ο αρχηγός της Παραγουάης ετοιμαζόταν να οδηγήσει την εθνική του ομάδα στο Μουντιάλ του 2010. Έχοντας ανακηρυχθεί το 2007 ως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη Λατινική Αμερική πολλά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για μετακίνηση του σε σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ ή της Λα Λίγκα το επερχόμενο καλοκαίρι. Ο τότε 29χρονος επιθετικός είχε όλο τον κόσμο στα πόδια του αλλά εκείνο το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου έμελλε να αλλάξει άρδην τα σχέδια του.
Η επάνοδος του όμως στους αγωνιστικούς χώρους ύστερα από αυτή την τρομερή δοκιμασία στην οποία υπέστη είναι τρανή απόδειξη της αποφασιστικότητας και της μάχης που οι γιατροί και η οικογένεια του τον είδαν να δίνει. Ο Καμπάνιας έμαθε να περπατάει και να μιλάει από την αρχή όπως ένα νήπιο ύστερα από το περιστατικό. Έχοντας ξυπνήσει από το κώμα άρχισε να επικοινωνεί μιλώντας σε μια μίξη ισπανικών και γκουαρανί. Αλλά όποια γλώσσα και αν μιλούσε πάντοτε ανέφερε ότι θα επιστρέψει στο γήπεδο. Ένα μήνα μετά το συμβάν ήταν σε θέση να κλωτσήσει μια μπάλα. Παρότι τα τελευταία δύο χρόνια απουσιάζει από το ποδοσφαιρικό προσκήνιο ο 31χρονος παραμένει ένα είδωλο.
«Υπάρχουν πολλοί νεαροί εδώ (στην 12 ντε Οκτούμπρε) οι οποίοι μου λένε πως είναι χαρούμενοι που με έχουν μαζί τους στην ομάδα και με θαυμάζουν. Αυτό σημαίνει πολλά για εμένα», δήλωσε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα της FIFA ο Kαμπάνιας.
Αν και οι γιατροί του έχουν ξεκαθαρίσει πως πλέον μπορεί να κάνει ό,τι θέλει πάντοτε θα υπάρχει κάτι που να του θυμίζει συνεχώς την περιπέτεια του. «Θα πρέπει να είμαι προσεκτικός και να μην κάνω κεφαλιές όταν η μπάλα έρχεται με πολύ δύναμη επειδή έχω τη σφαίρα στο κεφάλι μου», δηλώνει ο Παραγουανός επιθετικός.
Όχι πως μια σφαίρα είναι ικανή να σταματήσει την ανάκαμψη του Καμπάνιας. Δεν ήταν ικανή να τον σταματήσει δύο χρόνια πριν και ούτε τώρα θα τα καταφέρει. Ο 31χρονος αθλητής πάντοτε έκανε κατάθεση ψυχής στο γήπεδο. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που μετά από όσο πέρασε παραμένει ακόμα εδώ. Έχει ήδη θέσει ως στόχο την άνοδο με την ομάδα της πόλης του στην πρώτη κατηγορία ενώ έχει μιλήσει για πιθανή επιστροφή στο πρωτάθλημα του Μεξικού στο μέλλον.
«Σε όλη τη διάρκεια της ζωής μου είχα πίστη», δηλώνει ο Καμπάνιας και όταν λέει ότι ακόμα πιστεύει πως μπορεί να αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Βραζιλίας σε δύο χρόνια από τώρα, δεν μπορείς παρά να τον πιστέψεις. Γιατί είτε καταφέρει να φορέσει τη φανέλα της Παραγουάης το 2014 είτε όχι, είναι αυτή του η πίστη που τον έχει βοηθήσει να πετύχει όσα πέτυχε.
Πηγή: othersidefootball.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: