Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Ούτε ΙΚΑ είναι η ΟΥΕΦΑ, ούτε Εφορία!!

Ο Κώστας Καίσαρης τοποθετείται στην πρωτοβουλία Αλαφούζου για τον Παναθηναϊκό, θέτει αμείλικτα ερωτήματα και περιμένει απαντήσεις. Γιατί η Κανέλλη κι όχι ο Κουλούρης; Γιατί ο Ζουγανέλης κι όχι ο Ανδρέας Μικρούτσικος; Γιατί ο Καμάρας κι όχι ο Σούρπης; Σέντερ-μπακ έπαιζε κι αυτός.
Ούτε ΙΚΑ είναι η ΟΥΕΦΑ, ούτε Εφορία
"Τα αγαθά κόποις κτώνται". Ποιος μπορεί να το είπε αυτό και με ποια αφορμή; Ο ιστορικός και λάτρης της ελληνικής γλώσσας) Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις εκλογές της Κυριακής και το διακύβευμα τους; Ο Ερνέστο Βαλβέρδε σχετικά με τη θητεία του και το έργο του στον Ολυμπιακό; Ο Αντώνης Ρέμος για όσους αμφισβητούν την επιτυχία του και την αποδίδουν τις δημόσιες σχέσεις;
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος που ότι έχει αποκτήσει είναι προϊόν της σκληρής εργασίας του σαν Βουλευτής και μόνο; Ας μη μακρυγορούμε, όμως, γιατί η απάντηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. "Τα αγαθά κόποις κτώνται" αποτελούν θέση που εξέφρασε μέσω του τουίτερ ο κ. Αλαφούζος, σχετικά με την πρωτοβουλία του για τον Παναθηναϊκό.
Θα μπορούσε ενδεχόμενα να είχε πει "μηδέν αγάν" ή "σπεύδε βραδέως". Η "φτου σκωληκομυργυγκότρυπα". Δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι ότι σ' αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές τον Παναθηναϊκό βρέθηκε ένας άνθρωπος να βάλει τα στήθια του μπροστά. Σχετικά πρόσφατα βέβαια όταν είχε κάνει το ίδιο για την ΑΕΚ ο Μιχάλης Τροχανάς τον είχανε πάρει στο βραστό. Και το εγχείρημα "να μαζευτούμε όλοι οι ΑΕΚτζήδες και να βάλουμε κατιτίς" εξέπνευσε εν τη γεννέση του.
Στην Ελλάδα, όμως, που κατά τον Γιάννη Τσαρούχη είσαι ότι δηλώσεις, δεν έχει σημασία τι είναι αυτό που λέγεται. Αυτό που μετράει είναι ποιος το λέει: Αν το λέει ο Τροχανάς είναι σαχλαμάρας. Αν το λέει ο Αλαφούζος είναι σοβαρή προσπάθεια. "Να βάλει έκαστος Παναθηναϊκός για τη σωτηρία της ομάδας που αγαπάει, το συμβολικό ποσό των 20 Γιούρο". Κάτι σαν τις ετήσιες οικονομικές εξορμήσεις του ΚΚΕ με τα κουπόνια.
Με μοναδική διαφορά ότι αντί για το σφυροδρέπανο θα έχουν το τριφύλλι. Όλα αυτά διανθισμένα με ωραία λόγια: "Το DNA του Παναθηναϊκού είναι για να πρωταγωνιστεί σε Ελλάδα και Ευρώπη". Θα το ξανακάνουμε, αλλά, θα χρειαστούν πόνος, κόπος και χρόνος. Η συνέχεια είναι ακόμα καλύτερη: "Διαλέγουμε το δύσκολο δρόμο της αρετής για να ξαναπούμε Ελλάς-Ευρώπη-Παναθηναϊκός. Οι ώρες και οι μέρες είναι κρίσιμες".
Τύφλα να έχει ο Άνθιμος όταν κάνει από αμβώνος το κήρυγμα του. Κι έχει κάπου πετάξει και "τα αγαθά κτώνται" κι έδεσε το γλυκό. Ο Γ. Αλαφούζος, όμως, δεν μένει στα λόγια. Έχει τέτοιο το πλάνο για τον Παναθηναϊκό της επόμενης μέρας. Με όλα τα επίλεκτα στελέχη που θα βάλουν τα στήθια τους μπροστά: τη Λιάνα Κανέλλη. Το δίδυμο Μαχαιρίτσα-Ζουγανέλη. Τον Αριστείδη Καμάρα. Τον Παύλο Τσίμα.
Εδώ κάποιος θα μπορούσε να παρατηρήσει μια προχειρότητα. Γιατί δηλαδή Μαχαιρίτσας-Ζουγανέλης από τον καλλιτεχνικό χώρο κι όχι τα αδέλφια Θάνος και Ανδρέας Μικρούτσικος. Υπουργό Πολιτισμό τον είχε κάνει τον Θάνο, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και δεν κάνει για ιδρυτικό μέλος του "Σωματείου φίλων του Παναθηναϊκού"; Και γιατί αγνοήθηκαν ο Γιώργος Κατσαρός με το σαξόφωνο κι ο Γιάννης Βογιατζής, που έχει τραγουδήσει μάλιστα "σύλλογος μεγάλος"; Επειδή είναι υπερήλικες;
Και γιατί από τον πολιτικό κόσμο η Λιάνα Κανέλλη κι όχι ο Χρήστος Παπουτσής κι ο Κίμωνας Κουλούρης; Και γιατί ο Αριστείδης Καμάρας από τους παλαίμαχος ι όχι ο Φραγκίσκος Σούρπης. Επιστήμονας κι αυτός. Και γιατί ο Τσίμας από τους δημοσιογράφους κι όχι ο Πρετεντέρης που είναι και μαχητικός μάλιστα. Πρώτα αυτός πέταξε μπουκάλι με νερό σε διαιτητή του μπάσκετ κι ύστερα οι Αρειανοί στην Κουρομπίλια.
Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να θεωρήσω σαν σοβαρές τέτοιου είδους προσπάθειες. Η πρόθεση σίγουρα υπάρχει. Για το αποτέλεσμα, όμως, διατηρώ τεράστια επιφύλαξη. Το να μαζευτούμε παράλληλα πέντε-έξι επώνυμοι Παναθηναϊκού να βάλουμε πέντε δραχμές για να μην πάει Πρωτοδικείο η ομάδα και να έχει μια υποτυπώδη λειτουργία να το δεχτώ.
Ποια θα είναι, όμως, η προοπτική σε βάθος χρόνου; Το εικοσάρικο έκαστος Παναθηναϊκός το χρόνο και 500 με 1.000 ευρώ "οι έχοντες" με αντάλλαγμα 1-2 διαρκείας, δεν φαίνεται να περπατάει. Και κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες σίγουρα το κάτι είναι προτιμότερο από το τίποτα.
Δεν δίνει λύση, όμως. Δεν δίνει προοπτική. Ο Γ. Αλαφούζος λέει ότι η Μπάγερν στηρίζεται στον κόσμο της. Πράγματι. Πρόκειται, όμως, για ανόμοια πράγματα. Ο Γερμανός πληρώνει για την ομάδα του, όπως πληρώνει για την εφορία. Ο Έλληνας δεν πληρώνει τίποτα, είναι μαθημένος αλλιώς. Έχει μάθει να παίρνει και να του δίνουμε. Όχι να προσφέρει. Ούτε οργανωμένους σε στυλ Φορέα έχει η Μπάγερν να σηκώνουνε πανό και να λένε στον Μπεκενμπάουερ "φύγε", επειδή τα δύο τελευταία πρωταθλήματα τα έχει πάρει η Ντόρτμουντ.
Κι επειδή κάπου στη μέση μπαίνει και το καθαρό ποδοσφαιρικό κομμάτι η γνώμη του Γ. Αλαφούζου περί του αντικειμένου προσδιορίζεται στο παράπονο του, απέναντι στην ΕΠΟ: "Η ΕΠΟ κωλυσιεργεί και δεν μεσολαβεί στην ΟΥΕΦΑ για να πάρουν παράταση ελληνικές ομάδες".
Προφανώς κάπου έχει μπερδευτεί ή τον έχουνε μπερδέψει. Ούτε ΙΚΑ είναι η ΟΥΕΦΑ, ούτε Εφορία να δίνει παρατάσεις και να κάνει ρυθμίσεις. Αυτά γίνονται στο Ελληνικό Δημόσιο. Όχι στους διεθνείς ποδοσφαιρικούς οργανισμούς. Η προθεσμία ήταν μέχρι τις 31 Μαρτίου κι έληξε. Το ρουσφέτι ανατρέχει από την Τουρκοκρατία και διατηρείται στη σύγχρονη Ελλάδα μέχρι και σήμερα. Στην Ευρώπη όχι.
Πηγή: Sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: