Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Τοπαλίδης: «Έχει αδυναμίες η Γερμανία»

Η Ελλάδα έχει τις πιθανότητες να προκριθεί κόντρα στην Γερμανία, σύμφωνα με τον Γιάννη Τοπαλίδη.
Ο άλλοτε άμεσος συνεργάτης του Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική Ελλάδας και νυν προπονητής της Πάφου, μίλησε στην «Έρασπορ» ενόψει της αναμέτρησης της Παρασκευής (22/6) κόντρα στην «νάσιοναλμανσαφτ», τονίζοντας πως το «συγκρότημα» του Γιόακιμ Λεβ παρουσιάζει προβλήματα στην άμυνα, ενώ υποστήριξε πως οι Έλληνες διεθνείς δεν θα πρέπει να σκέφτονται τα πολιτικά στην «μάχη» με την Γερμανία.
Αναλυτικά, ο Γιάννης Τοπαλίδης, μίλησε για:
Το αν η Γερμανία έχει αδυναμίες στο παιχνίδι της: «Οι Γερμανοί έχουν μία πολύ καλή ομάδα. Στον όμιλο πήραν εννέα βαθμούς, αλλά βλέποντας το παιχνίδι των Γερμανών μπορούμε να δούμε αδυναμίες. Έχουμε πιθανότητες για να περάσουμε. Το αδύνατό τους σημείο είναι η άμυνα. Είδαμε στο φιλικό με την Ελβετία πως δέχθηκαν 5 τέρματα. Αυτό φάνηκε και στον αγώνα με την Πορτογαλία, όταν από το 75’ μέχρι το 90’ δέχθηκαν πέντε ευκαιρίες. Επειδή ξέρω από τη φιλοσοφία του γερμανικού ποδοσφαίρου, θα προσπαθήσουν να επιτεθούν. Αν η Ελλάδα παρουσιαστεί όπως στον αγώνα με την Ρωσία, όπου έπαιξε κυρίως αμυντικά, μπορεί να το εκμεταλλευτεί. Δεν μπορούμε να μπούμε στο παιχνίδι αυτό επιθετικά. Πρέπει να χτυπήσουμε με αντεπιθέσεις».
Το αν η Ελλάδα παίζει αμυντικά όπως το 2004: «Πρώτα απ’ όλα δεν μπορεί να παίξει ακριβώς όπως και το 2004. Παίζουμε αμυντικά, όπως με την Ρωσία, αλλά έχουμε δείξει και επιθετικές αρετές. Στο παιχνίδι με την Τσεχία, όπου μείναμε πίσω στο σκορ κάναμε παιχνίδι και παίξαμε πιο επιθετικά. Και με την Πολωνία μετά το γκολ παίξαμε επιθετικά. Αυτό αλλάζει ανάλογα με το πώς θα πάει το ματς».
Την πολιτική προέκταση του προημιτελικού: «Όσον αφορά στα πολιτικά όλοι οι Έλληνες το έχουμε στο μυαλό μας με την Γερμανία, το ΔΝΤ και το Μνημόνιο. Οι Γερμανοί δεν θα δώσουν καμία σημασία. Να το δούμε ποδοσφαιρικά. Οι ομάδες που πέρασαν στο δεύτερο γύρο έχουν τις πιθανότητες να φτάσουν στον τελικό. Είναι αλήθεια πως αυτό μας απασχολεί λίγο, αλλά κανονικά οι παίκτες μας δεν πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους».
Την αντιμετώπιση που τυγχάνει η χώρα μας στην Γερμανία: «Όταν πάω στην Γερμανία το καταλαβαίνω. Λένε πολλές φορές για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά όχι με τον τρόπο που το παρουσιάζουν εδώ. Υπάρχουν βέβαια και μερικές αναφορές στα ΜΜΕ, αλλά ο λαός δεν το βλέπει ακριβώς έτσι».
Το γεγονός πως το 2004 οι Γερμανοί ήταν με την Εθνική Ελλάδας, ελέω και του Ότο Ρεχάγκελ: «Σίγουρα και λόγω του Ρεχάγκελ. Υπήρχε συμπάθεια προς την Ελλάδα. Αυτό (σ.σ. αρνητικό κλίμα) δημιουργήθηκε με τα πολιτικά. Αυτοί το παρουσίασαν σαν να είμαστε απατεώνες. Ο απλός λαός δεν μας έχει για τεμπέληδες. Αλλά ο Τύπος επηρεάζει και τον λαό. Δεν είμαι ειδικός να απαντήσω σε αυτά και κατά πόσο αληθεύει. Δεν πρέπει να δημιουργηθεί πρόβλημα από το πουθενά».
Το αν μας φοβούνται οι Γερμανοί: «Μας φοβούνται. Αυτό που καταλαβαίνω από τις αναφορές τους και τις δηλώσεις τους στον Τύπο φαίνεται πως μας υπολογίζουν. Αυτή την περίοδο, όλοι μπορούν να δουν και να «κατασκοπεύσουν» τους αντιπάλους. Γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν δεχόμαστε εύκολα γκολ. Έχουν σεβασμό προς την ομάδα. Θεωρούν πως θα περάσουν, αλλά σίγουρα μας φοβούνται».
Το γεγονός πως ο Φερνάντο Σάντος προορίζει για αντικαταστάτη του Γιώργου Καραγκούνη τον Γρηγόρη Μάκο προκειμένου να «κλείσει» το κέντρο: «Συμφωνώ με το σκεπτικό του. Βέβαια, αυτό που έλεγα συνεχώς όταν ήμουν στην ομάδα, αλλά και μετά, είναι ότι ο Καραγκούνης είναι ηγέτης και δύσκολα μπορεί να αντικατασταθεί. Είναι πολύ καλό που θέλει να έχει ένα δεμένο σύνολο και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε στο 0-0 κάτι που κάναμε και με την Ρωσία. Αν βρεθείς πίσω στο σκορ με ομάδα όπως η Γερμανία ή η Ισπανία και η Γαλλία πρέπει να έχεις τύχη για να το γυρίσεις. Είμαι της γνώμης ότι πολύ καλά έκανε ο Σάντος σε όλα τα παιχνίδια μέχρι στιγμής».
Το αν έχει μιλήσει με τον Ότο Ρεχάγκελ: «Μίλησα μαζί του. Τον έχουν πάρει πάρα πολλοί για αυτό το παιχνίδι. Αυτό που λέει είναι πως δεν θα είναι εύκολο για τους Γερμανούς. Χάρηκε πάρα πολύ για τον Καραγκούνη που πέτυχε το γκολ με την Ρωσία, έπειτα από το χαμένο πέναλτι με τους Πολωνούς και δεν θα μπορούσε να είχε καλύτερο χάπι εντ. Αναφέρει πως η Ελλάδα έπαιξε πολύ καλά και δυσκόλεψε πολύ τους αντιπάλους και πως προκρίθηκε δίκαια».
Το πώς πρέπει να δουν οι Γερμανοί την αναμέτρηση, σύμφωνα με τον Ότο Ρεχάγκελ: «Έχει τονίσει πως δεν είναι τόσο εύκολο παιχνίδι για τους Γερμανούς. Η Ελλάδα έχει πιθανότητες. Ο Ρεχάγκελ είναι 50 χρόνια στο ποδόσφαιρο. Όταν μιλούσαμε πριν από παιχνίδι με «μεγάλες» ομάδες, έλεγε πάντα πως έχουμε πιθανότητες, αρκεί να έχουμε τα κατάλληλα υλικά στον αγωνιστικό χώρο. Ο άνθρωπος έχει δεθεί με την ομάδα. Την ημέρα που είχαμε αποχαιρετήσει την ομάδα, δάκρυσε. Έχει δεθεί με την ομάδα».
Την απόφασή του να εργαστεί στην Κύπρο: «Στο μυαλό μου ήταν πάντα η Ελλάδα και η Κύπρος Είχα σκεφτεί πως μία μέρα μπορεί να δουλέψω εδώ. Είχα μιλήσει με μερικές ομάδες στην Ελλάδα αλλά μου έλεγαν περίεργα πράγματα. Στην συνέχεια, μίλησα με τους ανθρώπους της Πάφου, είδα ότι έχουν όρεξη και συμφωνήσαμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: