Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

«Δεν είσαι Γάλλος Φρανκ Ριμπερί…»

Οι Γάλλοι κατέπληξαν στο ματς κόντρα στους γηπεδούχους Ουκρανούς κι εγώ θυμήθηκα μια ωραία ιστορία που σημαδεύει την επιστροφή των τρικολόρ σε ζηλευτά επίπεδα και που κατά τη γνώμη μου αποτελεί και το μυστικό της αναγέννησής τους. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.
«Δεν είσαι Γάλλος Φρανκ Ριμπερί…»
Η σημερινή Γαλλία είναι αποτέλεσμα της μεθοδικότητας του πολύ καλού Λοράν Μπλαν, μόνο που για να βρίσκεται ο Μπλαν σήμερα στη θέση του χρειάστηκε προηγουμένως να διώξει από πάνω του μια από τις σκληρότερες κατηγορίες στη Δυτική Ευρώπη: την κατηγορία ότι είναι ρατσιστής.

Ενα χρόνο πριν, 4 Ιουνίου του 2011, η Εθνική Γαλλίας ετοιμαζόταν για κάποια φιλικά ματς. Μια ιστοσελίδα αποκάλυψε μια έκθεσή του που αφορούσε την ανάπτυξη του γαλλικού ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή ο Μπλαν πρότεινε στην ομοσπονδία να υπάρξει στις εθνικές ομάδες ποσόστωση σε ό,τι αφορά τη χρησιμοποίηση μικρών Αφρικανών με διπλή υπηκοότητα. Στην έκθεση αναφερόταν ότι οι νεαροί Αφρικανοί (που έχουν δύο διαβατήρια) θα πρέπει να αποτελούν το 39% των συνολικών κατ' έτος κλήσεων στην Εθνική κάτω των 16, το 21% στην Εθνική κάτω των 17, το 41% στην Εθνική κάτω των 18 και μάξιμουμ το 49% της Εθνικής Νέων και το 46% της Εθνικής Ελπίδων. Ο Μπλαν φαινόταν να υποστηρίζει ότι οι ομοσπονδιακοί καλούν πολλούς νεαρούς Αφρικανούς, που αφού πάρουν αρχικά το χρίσμα του Γάλλου διεθνή στις κατηγορίες Νέων, στη συνέχεια επιλέγουν να παίξουν στην Εθνική ομάδα της χώρας της καταγωγής τους. Φερόταν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να δηλώνει πως «η Γαλλία δεν επιτρέπεται να βγάζει ποδοσφαιριστές που τελικά στελεχώνουν άλλες εθνικές ομάδες και στα παγκόσμια κύπελλα αγωνίζονται εναντίον της, όπως συνέβη με τους παίκτες της Σενεγάλης π.χ. το 2002».

Τουράμ
Η ευαίσθητη σε τέτοια ζητήματα Γαλλία συγκλονίστηκε. Οταν το θέμα έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης μεταξύ των ποδοσφαιριστών της ομάδας που το 1998 κατέκτησε το μουντιάλ και το 2000 το Euro, έγιναν όλα χειρότερα. Κυκλοφόρησε ότι την έκθεση του Μπλαν διέρρευσε στον Τύπο ο Λιλιάμ Τουράμ, υποψήφιος τότε να αναλάβει την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Γαλλίας. Ο Τουράμ χαρακτήρισε ρατσιστικές τις ποσοστώσεις και τόνισε ότι οι καλύτεροι μικροί Αφρικανοί με γαλλικό διαβατήριο διαλέγουν πάντα την Εθνική Γαλλίας – προσθέτοντας με νόημα ότι «αυτό συμβαίνει ακόμα κι όταν στην Εθνική Γαλλίας συμπαίκτες τους δεν τους θέλουν»! Η κατηγορία προκάλεσε την παρέμβαση του Πετίτ και του Λιζαραζού, που κατηγόρησαν τον Τουράμ για «προεκλογικό σόου», και στάθηκε αιτία για να παραιτηθεί ο Μπλαν, που ένιωσε θιγόμενος. Ανακάλεσε την παραίτησή του μόνο έπειτα από παρέμβαση του προέδρου Σαρκοζί, που του ζήτησε να αφοσιωθεί στην Εθνική Γαλλίας.

Σχέσεις
Ολη αυτή η ανακατωσούρα ωστόσο έβγαλε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα υπαρκτό, δηλαδή τις κακές σχέσεις που υπήρχαν εντός της Εθνικής ομάδας μεταξύ των γεννημένων στη Γαλλία και όσων έχουν γαλλικά διαβατήρια, αλλά προέρχονται από την Αφρική. Ο Πετίτ παρακάλεσε το Ζινεντίν Ζιντάν να πάρει θέση και τον κατηγόρησε ότι υποκινεί με τη σιωπή του τις «περί ρατσισμού» κατηγορίες που αναφέρονται και σε συμπαίκτες του. Ο Ζιντάν προτίμησε τη σιωπή της αυτοεξορίας του στην Ισπανία, αλλά το πράγμα πήρε τέτοιες διαστάσεις ώστε άρχισαν να τοποθετούνται δημόσια οι υπάρχοντες διεθνείς. Ο Ριμπερί είπε ότι στην επιστροφή από το μουντιάλ κατηγορήθηκε πολλές φορές από απλό κόσμο για την αποτυχία στη Νότιο Αφρική και η συνηθισμένη επίθεση που του γινόταν ήταν πως «δεν είναι Γάλλος». Ο Μεξές είπε ότι η κακή απόδοση της ομάδας στα προκριματικά αφήνει πάντα τους κακοήθεις να προχωρούν σε άστοχα σκληρά συμπεράσματα κι ο Μαλουντά τόνισε πως είναι χρέος των ποδοσφαιριστών να γίνουν και φίλοι, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση! Ο ίδιος ο Μπλαν σε μια επιθετική συνέντευξή του στην «Tele+» στάθηκε στο γεγονός ότι επί των ημερών του στην Εθνική αγωνίστηκαν είκοσι ποδοσφαιριστές με διπλό διαβατήριο και ότι αυτό αρκεί για να αποδείξει ότι δεν ήταν δικό του σχέδιο η ποσόστωση.

Υποχρέωση

Η ιστορία άφησε πίσω σκιές, αλλά έκανε καλό στους «τρικολόρ». Η «ομάδα – σκορποχώρι» του Ντομενέκ, που στη Νότιο Αφρική έκανε όλο τον κόσμο να γελάει με τα καμώματα και τους καυγάδες των ηγετών της, στην Ουκρανία μοιάζει με κολεγιακή ομάδα: δεν υπάρχουν ντίβες, καυγάδες, εγωισμοί, μαγκιές. Ο Μπλαν θέλει να σβήσει τις σκιές που τον συνοδεύουν οδηγώντας τη Γαλλία σε μια επιτυχία. Και οι παίκτες, ακόμα κι αν δεν γουστάρουν - που λέει ο λόγος - να βλέπουν ο ένας τη φάτσα του άλλου, αυτή τη φορά είναι μικροί λόρδοι. Κι αν απόψε κερδίσουν τη Σουηδία, επιβεβαιώνοντας τη φόρμα τους, θα πάνε και μακριά αφού έχουν βρει – έστω και διά της τεθλασμένης – το σημαντικότερο κίνητρο που μπορεί να έχει αθλητής: την υποχρέωση να κλείσει στόματα…


Κουταμάρα
Μετά τους Ρώσους, τους imitation Ολλανδούς, αποκλείστηκαν και οι αυθεντικοί Ολλανδοί και μάλιστα με τρόπο ντροπιαστικό. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο τους πέταξε με τις κλοτσιές από το τουρνουά, το οποίο εγκατέλειψαν με τρεις συνεχόμενες ήττες γράφοντας ένα μαύρο ρεκόρ στην ιστορία τους. Τι συμβαίνει με τους Ολλανδούς; Πρώτα από όλα είχαν δυο τρεις κομβικούς για την απόδοση της ομάδας ποδοσφαιριστές σε κακό χάλι: ο Ρόμπεν, ο Φαν Πέρσι, κυρίως ο Σνάιντερ, αλλά ακόμα και ο Στεκέλεμπουργκ δεν ήταν σε φόρμα, ενώ τα χρόνια βάρυναν τον Φαν Μπόμελ που κακώς αγωνίστηκε τόσο πολύ. Πέρα ωστόσο από αυτό, Ολλανδοί και Ρώσοι έδειξαν ένα όριο του κατά τα άλλα γοητευτικού ολλανδικού ποδοσφαίρου: την ταύτιση της καλής απόδοσης με το αποτέλεσμα.


Οι Ολλανδοί και όσοι ολλανδικά σκέφτονται και παίζουν έχουν εν τέλει ένα πρόβλημα, όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο: για να κερδίσουν πρέπει να είναι πάντα και παντού καλύτεροι από τον αντίπαλό τους! Στο ποδόσφαιρο ξέρουμε καλά ότι το να είσαι καλύτερος δεν σημαίνει ότι κερδίζεις και πάντα – η ποιότητα και η πρωτοβουλία μπορεί να χάσουν από τη ρέντα, την πονηριά, τη συγκέντρωση και τη δύναμη που είναι και αυτά αρετές. Από την άλλη, αν όταν είσαι χειρότερος από τον αντίπαλο χάνεις πάντα, κάποιο λάθος κάνεις στην προσέγγιση των παιχνιδιών: άλλο πράγμα είναι η νοοτροπία του νικητή και άλλο η αυτοκαταστροφή.


Ο κόσμος συμπαθεί το ολλανδικό ποδόσφαιρο γιατί όσοι εφαρμόζουν τις αρχές του, όταν κερδίζουν, κερδίζουν πάντοτε δίκαια και ποτέ δεν έχουν «κλέψει» το παραμικρό. Ομως είναι δύσκολο να κερδίζεις πάντα γιατί είσαι καλύτερος και είναι μάλλον κουτό να μην μπορείς, όταν η κούραση δεν σου επιτρέπει να δώσεις το 100%, να μην κάνεις κάτι άλλο. Ολλανδοί και Ρώσοι αποκλείστηκαν λόγω κουταμάρας…

Φταίτε εσείς
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν Ελληνας ποδοσφαιριστής είχε κάνει στην επιστροφή τις δηλώσεις που έκανε ο πολυδιαφημισμένος Αρσάβιν γυρνώντας στη Μόσχα, θα τον είχαμε πάρει με τα γιαούρτια! «Δεν είναι δικό μας πρόβλημα ο αποκλεισμός – εμείς κάναμε τρία καλά ματς, οπότε είμαστε ευχαριστημένοι. Αν ο κόσμος εδώ πίστεψε ότι θα προκριθούμε, το πρόβλημα είναι δικό του. Δεν μπορεί να είναι δικό μας πρόβλημα ότι ο κόσμος είχε μεγάλες απαιτήσεις από τη συγκεκριμένη ομάδα. Δεν είπαμε σε κανένα να 'ρθει να μας υποστηρίξει», τόνισε ο Ρώσος. Ωραία λογική…
ΠΗΓΗ: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: