Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ελλιπής πίεση και εφαρμογή του τεχνητού οφσάιντ!

Η Γερμανία παρέμεινε στην πρώτη θέση του δευτέρου ομίλου του 14ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου επικρατώντας της Ολλανδίας χωρίς να χρειαστεί να αποδώσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της.
Ελλιπής πίεση και εφαρμογή του τεχνητού οφσάιντ
Ύστερα από ένα εξαιρετικού ρυθμού ματς και με το τακτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην προσπάθεια εκμετάλλευσης με κάθε τρόπο της υψηλά τοποθετημένης αμυντικής γραμμής του αντιπάλου η λήξη της αναμέτρησης επιβεβαίωσε πανηγυρικά όσους θεωρούσαν τα πάντσερ το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Ολλανδία: Κάθετες μεταβιβάσεις και ταχύτητα στη μετάβαση από άμυνα σε επίθεση
Διατηρώντας τις ποδοσφαιρικές παραδόσεις προηγούμενων ετών, οι οράνιε παρατάχθηκαν με σήμα κατατεθέν το ποδόσφαιρο κατοχής και το ασταμάτητο πρέσινγκ. Ειδικότερα, οι κληρονόμοι του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου της δεκαετίας του ’70 βασίστηκαν σε σύνθετη ανάπτυξη που περιελάμβανε τόσο παιχνίδι από τα πλάγια όσο και από τον άξονα. Πρωταγωνιστικό ρόλο και στις δύο αυτές περιπτώσεις ανέλαβαν αδιαμφισβήτητες για την αξία τους μονάδες όπως οι Arjen Robben και Ibrahim Afellay που επιχείρησαν να δώσουν το κάτι παραπάνω με τις συγκλίσεις τους από θέσεις έξω δεξιά και έξω αριστερά αντίστοιχα – μην έχοντας η αλήθεια είναι άξιoυς συμπαραστάτες τους πλάγιους οπισθοφύλακες- καθώς επίσης και οι Wesley Sneijder και Rafael van der Vaart (στο δεύτερο ημίχρονο) που είχαν επωμιστεί την άρτια τροφοδοσία ίσως του πληρέστερου επιθετικού στον πλανήτη Robin van Persie.
Παράλληλα, η αμυντική λειτουργία μόνο παθητική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί αφού περιελάμβανε εφαρμογή επιθετικής άμυνας που ξεκινούσε στο χώρο του κέντρου. Ανάλογα με την περίπτωση, η άμυνα μεταφερόταν και στην επιθετική ζώνη με σκοπό την γρήγορη επανάκτηση της μπάλας και την διενέργεια επιθέσεων σε ανοργάνωτες άμυνες κατά τη φάση μετάβασης από άμυνα σε επίθεση. Ωστόσο, κάτω από το συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού η «βασίλισσα χωρίς στέμμα» φάνηκε ασύνδετη στο επιθετικό κομμάτι (δεν είναι τυχαίο ότι το γκολ προήλθε από ατομική προσπάθεια) ενώ προβλημάτισε και με την αμυντική της συμπεριφορά δημιουργώντας ερωτηματικά πως ίσως στο παρών έμψυχο δυναμικό να είχε καλύτερη εφαρμογή το transition game που ακολουθήθηκε και το 2010 με έμφαση στην ταχυδύναμη.
Η στατιστική απεικόνιση της Ολλανδίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Ολλανδίας, ανά ημίχρονο
Γερμανία: Κάθετες μεταβιβάσεις και προωθήσεις overlap
Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι ο πολλά υποσχόμενος Γιόακιμ Λέβ δεν παρέκλινε σημαντικά από τον τρόπο παιχνιδιού που μας είχε συστήσει στην πρεμιέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων του ομίλου απέναντι στην Πορτογαλία. Υιοθετώντας τους ίδιους τακτικούς προσανατολισμούς παρέταξε την ομάδα του και σε αυτή την περίπτωση με την αγαπημένη του διάταξη του 4-2-3-1 βασισμένη σε μεγάλο βαθμό στην επιθετική νοοτροπία και στα τρεξίματα overlap των πλάγιων οπισθοφυλάκων του Philip Lahm και Jerome Boateng. Συγχρόνως, η αδιαμφισβήτητης ποδοσφαιρικής ωριμότητας και ιδιοφυΐας αγωνιστική συμπεριφορά του Μεσούτ Οζίλ που σε ελεύθερο ρόλο προσέφερε πάντα τον παίκτη παραπάνω έκανε τη σύνθετη ανάπτυξη της Γερμανικής ποδοσφαιρικής μηχανής να μοιάζει περισσότερο απρόβλεπτη από ποτέ.
Σχόλιο: Αναφαίρετα χαρακτηριστικά του παραπάνω τακτικού σχεδιασμού – όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την σύγχρονη ποδοσφαιρική λογική και τις τάσεις που αυτή επιτάσσει- αποτελούν:
  • Συγχρονισμένη εφαρμογή πρέσινγκ στο χώρο του κέντρου αλλά και ορθή προσαρμογή αυτού όταν οι συνθήκες το απαιτούν στην επιθετική ζώνη με σκοπό τον περιορισμό του αντιπάλου.
  • Ταχύτητα ανάπτυξης του συνόλου κατά τη μετάβαση του παιχνιδιού από τη φάση άμυνας στη φάση επίθεσης.
  • Σύνθετο στυλ μεταβιβάσεων κοντινών και μακρινών εναλλαγών της μπάλας άρτια προσαρμοσμένο στον εκάστωτε αντίπαλο με χαρακτηριστικό γνώρισμα το ποδόσφαιρό μιας επαφής.
Η στατιστική απεικόνιση της Γερμανίας, ανά ημίχρονο
Η στατιστική απεικόνιση της Γερμανίας, ανά ημίχρονο
Συμπέρασμα
Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή επιβράβευσε την ομάδα που κατάφερε να εκθέσει στο μέγιστο τα αμυντικά κενά του αντιπάλου. Ο Bert van Marwijk αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να έχει προχωρήσει ταχύτερα σε αλλαγές προσώπων η εικόνα της αναμέτρησης όμως πιθανότατα θα ήταν και πάλι αντιπροσωπευτική των περιορισμένων δυνατοτήτων της αμυντικής του γραμμής να αποδώσει τα αυτονόητα σε ματς τέτοιας σημασίας όντας τοποθετημένη ψηλά. Η μάχη των πάγκων μάλλον χάθηκε από τον άλλοτε αρχιτέκτονα της Feyenoord του Rotterdam παρά κατοχυρώθηκε από τον Γερμανό ομόλογο του αφού μονάδες της κλάσης και της δυναμικής του Mario Gomez υπεραπλουστεύουν ματς τέτοιων συνθηκών. Το μοναδικό ερώτημα που μένει πλέον να απαντηθεί είναι αν καλοδουλεμένη Γερμανική ποδοσφαιρική μηχανή μπορεί να πιάσει τα ίδια και υψηλότερα στάνταρ απόδοσης απέναντι σε αντιπάλους το ίδιο φορμαρισμένους με αυτή.

πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: