Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Υπέρ της Ελλάδας οι Πολωνοί!!

Τα επεισόδια που έγιναν στη Βαρσοβία στο Πολωνία - Ρωσία έχουν θέσει σε συναγερμό την αστυνομία ακόμη και για το παιχνίδι της Εθνικής μας με τη Ρωσία. Γράφει ο Σωτήρης Τριανταφύλλου.
Υπέρ της Ελλάδας οι Πολωνοί
Η μία πλευρά αυτού είναι η συμπεριφορά των Ρώσων φιλάθλων, που θα ξεπεράσουν και πάλι τις 7.000 όπως και με την Πολωνία, και η άλλη πλευρά δεν είναι η συμπεριφορά των Ελλήνων, αλλά των Πολωνών φιλάθλων.
Η πολωνική αστυνομία και οι Ελληνες αστυνομικοί που βρίσκονται στη Βαρσοβία εκτιμούν ότι στο γήπεδο θα βρεθούν το Σάββατο πολλοί Πολωνοί, οι οποίοι θα υποστηρίζουν την ελληνική ομάδα. Εκείνο, όμως, που τους φοβίζει περισσότερο δεν είναι αυτά που θα συμβούν μέσα στο γήπεδο, αλλά εκτός αυτού, όπου και σημειώθηκαν τα πιο σοβαρά επεισόδια την Τρίτη στο ματς Πολωνίας - Ρωσίας. Φοβούνται την αντίδραση των Πολωνών φιλάθλων όταν οι Ρώσοι θα πηγαίνουν στο γήπεδο και τα αντίποινα που θα επιχειρήσουν για τα επεισόδια της Τρίτης.
Οσο για τους Ελληνες φιλάθλους, αυτοί αναμένεται να είναι περίπου 3.000-3.500 στο ματς του Σαββάτου και να έχουν και την υποστήριξη Πολωνών, οι οποίοι, όπως αναφέρουν οι αρχές της Πολωνίας, αναμένεται να επιχειρήσουν να χτυπήσουν τους σκληρούς, όπως τους χαρακτηρίζει η πολωνική αστυνομία, Ρώσους, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν και πάλι νέα γενικευμένα επεισόδια στη Βαρσοβία, όπως συνέβη και την Τρίτη πριν και μετά τον αγώνα της Πολωνίας με τη Ρωσία στο Εθνικό Στάδιο της πολωνικής πρωτεύουσας.
Στην καρδιά του κέντρου της Βαρσοβίας βρίσκεται το ξενοδοχείο «Novotel», στο οποίο μένουν πλην της αποστολής της εθνικής ομάδας όλοι οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Στο ίδιο ξενοδοχείο μένουν και οι περισσότεροι Ελληνες δημοσιογράφοι που καλύπτουν το Euro και την εθνική ομάδα. Το κτίριο, που είναι από τα πιο ψηλά της Βαρσοβίας, βρίσκεται απέναντι από το «Σπίτι των Τεχνών», που είναι το ψηλότερο της πόλης.
Να ξεπεράσουν τον Στάλιν
Το δεξιό κτίριο στη φωτό κάτω είναι το υψηλότερο της Βαρσοβίας, είναι το «Σπίτι της Τέχνης», το οποίο κατασκευάστηκε με εντολή του Στάλιν. Οι Πολωνοί απεχθάνονται αυτό το κτίριο που τους θυμίζει το κομμουνιστικό τους παρελθόν και τη σοβιετική επιρροή. Βάλθηκαν έτσι να φτιάξουν ένα πιο ψηλό κτίριο, που βρίσκεται αριστερά του, αυτό που με το γερανό όπως φαίνεται στη φωτό.
Η κατασκευή αυτού του κτιρίου, που όταν τελειώσει θα είναι το ψηλότερο της Βαρσοβίας, είχε σταματήσει προ διετίας λόγω κρίσης και ξεκίνησε και πάλι τώρα και δεν είναι τυχαίο ότι οι Πολωνοί της μετα-κομμουνιστικής εποχής επέλεξαν να το χτίσουν δίπλα από το κτίριο που θυμίζει την κομμουνιστική εποχή.
Μια άλλη πόλη με μια άλλη ζωή είναι η παλιά της Βαρσοβίας, που βρίσκεται στην καρδιά της πρωτεύουσας της Πολωνίας. Δίπλα από τα σύγχρονα και λαμπερά κτίρια του κέντρου και τις ανατολικού τύπου κατασκευές υπάρχει η παλιά πόλη όπου η ζωή κυλά με πολύ αργούς ρυθμούς και στην οποία μπορείς να δεις ακόμη και άμαξες.
Υπό... παρακολούθηση
Στη Βαρσοβία και στο Βρότσλαβ βρέθηκαν για τους δύο αγώνες της Ελλάδας μέλη της Χρυσής Αυγής, αλλά μεμονωμένα, όπως ανέμεναν οι Ελληνες αστυνομικοί. Δεν αναφέρθηκε να δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα από την παρουσία τους, την οποία γνώριζε και ήλεγχε η αστυνομία…
Χρυσές δουλειές έκαναν αυτές τις ημέρες οι καταστηματάρχες της Βαρσοβίας. Οι αφίξεις τουριστών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι φίλαθλοι του Euro, ήταν χιλιάδες αυτές τις ημέρες. Ολοι αυτοί άφησαν μέρος των χρημάτων τους σε μαγαζιά της πολωνικής πρωτεύουσας, με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια να έχουν κάνει χρυσές δουλειές.
Πόλος έλξης για τους τουρίστες ήταν βεβαίως η παλιά πόλη της Βαρσοβίας, στην οποία γινόταν το αδιαχώρητο από νωρίς το πρωί. Στα όριά της αλλά και εντός αυτής, μάλιστα, άνοιξαν λόγω του Euro καινούργια μαγαζιά, τα οποία αναμένουν να κάνουν ένα πολύ καλό ξεκίνημα.
Το Euro, βέβαια, έβγαλε και τους Πολωνούς από τα σπίτια τους. Κάθε βράδυ στο κέντρο της πόλης κυκλοφορεί πολύς κόσμος, εικόνες που δεν είναι συνηθισμένες για τη Βαρσοβία. Εστιατόρια και μπαρ γεμάτα, πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους και κάποιες φορές και μποτιλιαρίσματα είναι πλέον καθημερινή εικόνα για μια Βαρσοβία που ζει πλέον για τα καλά το Euro και που κοιμάται πολύ αργά ή δεν κοιμάται καθόλου...
Ο περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στη Fan Zone της Βαρσοβίας, τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Χιλιάδες κόσμου περνούν από αυτή καθημερινά από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ ή και μέχρι τα ξημερώματα. Στη Fan Zone υπάρχουν συνεχώς εκδηλώσεις και συναυλίες και δεν είναι λίγες οι φορές που από τα μεγάφωνα ακούγεται και ελληνική μουσική και αυτό λόγω της παρουσίας της εθνικής μας ομάδας στην πολωνική πρωτεύουσα και κατ' επέκταση και πολλών Ελλήνων φιλάθλων.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: