Για ακόμη μία φορά τα διεθνή μμε κάνουν αναφορά στο ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας, με το Bloomberg να αναφέρει ότι η χώρα θα πέσει σε τριτοκοσμικό επίπεδο.
Μια κατάμαυρη περιγραφή των καταστρεπτικών επιπτώσεων μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ επιχειρεί το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg τονίζοντας ότι αν συμβεί αυτό η χώρα θα πέσει σε τριτοκοσμικό επίπεδο.

«Σε περίπτωση που φύγουμε από τη ζώνη του ευρώ, θα έχουμε ένα αβέβαιο μέλλον, είμαι σίγουρος γι αυτό» δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο Έλληνας επιχειρηματίας.

«Έντεκα χρόνια πριν, η είσοδο της Ελλάδας στο «γερμανικού στυλ» νόμισμα ευρώ, φαίνεται να αποτελεί ένα αμετάκλητο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, και που συνεπάγεται δυσβάσταχτες συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ενιαίο νόμισμα» σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, καθηγητές και αναλυτές, μερικά από τα φαινόμενα που θα δούμε στην Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ περιλαμβάνουν οικονομικό μαρασμό, κλείσιμο επιχειρήσεων, άνοδο των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, μέχρι και βίαιες πορείες σε κοινωνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, το Bloomberg αναφέρει πως το «ιστορικό» της Αργεντινής λίγο έχει να κάνει με την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία σίγουρα θα χρειαστεί εξωτερική βοήθεια. Σύμφωνα με τον  Γκουιλέρμο Νίλσεν, τον άνθρωπο που έγινε υπουργός Οικονομικών μερικούς μήνες αφού η Αργεντινή πτώχευσε, «η Ελλάδα θα γίνει τριτοκοσμική χώρα», και το Bloomberg προσθέτει, «οι τραπεζικές καταθέσεις θα εξαφανιστούν αλλά και οι ίδιες οι ελληνικές τράπεζες δε θα έχουν πρόσβαση στα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Την ίδια ώρα, οι Έλληνες πολίτες παρουσιάζονται αποφασισμένοι για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, παρόλο που προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο. «Όμως θέλουν να μείνουν μέρος μίας μεγαλύτερης κοινότητας η οποία είναι η ζώνη του ευρώ μιας και νιώθουν ασφαλέστερα» δηλώνει στο πρακτορείο Ελληνίδα έμπορος.

Σαφώς ένα υποτιμημένο νόμισμα θα δυσχεράνει τις εισαγωγές προς τη χώρα, και θα υποβαθμιστούν όλοι οι τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα ίσως αντιμετωπίσει ενεργειακό πρόβλημα καθώς και δυσχέρειες στην εισαγωγή φαρμάκων.

Αναπόφευκτα θα επηρεαστεί και η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός. Με λιγότερους διαθέσιμους πόρους, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

O πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Βερχοστατ δηλώνει στο αμερικανικό πρακτορείο, πως «η Ελλάδα θα καταδικαστεί...να γυρίσει στο παρελθόν και μαζί θα επιστρέψει και η διαφθορά οι κλειστές αγορές και οι γνωστές ελληνικές πολιτικές παραδόσεις».

Μια από τα ίδια δηλαδή...