Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η εποχή που τελείωσε κι αυτή που έρχεται!!

Εδώ και καιρό μιλάμε για το τέλος της εποχής, που έρχεται και δυστυχώς αυτό το τέλος επισφραγίστηκε αυτές τις μέρες. Μια ωραία εποχή τελείωσε για τον ΠΑΟΚ, και ποιος ξέρει αν και πότε θα την ξαναζήσει. Γράφει ο Γιώργος Κουβεντίδης.
Η εποχή που τελείωσε κι αυτή που έρχεται
Η ομάδα, που τα τελευταία 3-4 χρόνια πρωταγωνίστησε στην Ελλάδα, κόντεψε να πάρει το πρωτάθλημα το 2010, όταν την έστηναν κάθε αγωνιστική (στον τοίχο, για να μη παρεξηγηθούμε…), και πρόσφερε μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές, δεν υπάρχει πια.
Έφυγε αυτός που εμπνεύστηκε όλη εκείνη την ιστορία, ο Ζαγοράκης, έφυγε αυτός που έφτιαξε αυτή την ομάδα, ο Σάντος, έφυγαν ο Σορλέν, ο Μουσλίμοβιτς, ο Βιτόλο, ο Κοντρέρας, ο Βιεϊρίνια, ο Σνάουτσνερ, ο Τσιρίλο (;), ο Χαλκιάς, ο Ίβιτς.
Η τελευταία αποχώρηση, ήταν του Ίβιτς. Δεν έκανε καλό πρωτάθλημα φέτος, αλλά για μένα ήταν ο MVP της σεζόν 2009-10. Πολλοί λένε πως ήταν μεγάλος και αργός, αλλά αν ήταν γρήγορος και 25 χρονών, με τα χαρακτηριστικά, που έχει, ο Ίβιτς θα έπαιζε στην Μίλαν, όχι στον ΠΑΟΚ.
Σημαντική προσωπικότητα, απ΄ αυτούς, που ποτέ δεν δημιούργησαν προβλήματα, ακόμα κι όταν ο Μπόλονι τον βίδωνε στον πάγκο, απεναντίας, λειτουργούσε πολλές φορές πυροσβεστικά. Ήταν συνήθως στην πλευρά αυτών, που έλεγαν «πάμε στο γήπεδο για προπόνηση», όταν οι «αγαπημένοι της κερκίδας», που ήταν καλύτερα πληρωμένοι, οργάνωναν αποχές στα αποδυτήρια.
Το ότι αυτός ο παίκτης, που όπως ο ίδιος είπε, επί 3,5 χρόνια υπογράφει διακανονισμούς, τώρα σκέφτεται να κάνει προσφυγή, ενώ στην υπόλοιπη ζωή του μάλλον στη Θεσσαλονίκη θα ζήσει, θα πρέπει να προβληματίσει αυτούς, που συζητούν μαζί του.
Ταυτόχρονα αποχωρεί κι ο Χαλκιάς. Τα τελευταία δύο χρόνια, τον έχουν ξεσκίσει όλοι, αλλά εγώ δεν ξεχνάω ότι στις δύο πρώτες του χρονιές, ο ΠΑΟΚ είχε την καλύτερη άμυνα στον κόσμο και ήταν ο αρχηγός που καθοδηγούσε όλη την ομάδα. Τις προσωπικότητες τις εκτιμάς, όταν δεν τις έχεις. Τα χρόνια περνάνε και αφήνουν τα σημάδια τους, αλλά ας μάθουμε κάποτε να σεβόμαστε πέντε πράγματα.
Η ιστορία με τον Χαλκιά ξεκίνησε λίγο μετά τα «Σπάθεια 2010», όταν σε μια συνέντευξή του, είχε πει ότι ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορέσει ποτέ να διεκδικήσει και να πάρει πρωτάθλημα, γιατί δεν έχει πολλά χρήματα. Μεγάλο ψέμα, ε;
Τα πράγματα έγιναν χειρότερα, όταν στην πρεμιέρα του επόμενου πρωταθλήματος, στο παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό, δεν θέλησε να κάτσει στον πάγκο και βγήκε από την αποστολή.
Παλιότερα, ο Κοντρέρας, αυτός ο πραγματικά μεγάλος παίκτης, είχε καταλάβει παραμονές ενός αγώνα ότι δεν θα είναι στην ενδεκάδα, πήγε στον Σάντος και του είπε ότι αν δεν παίξει, θα κάνει προσφυγή. Ο Σάντος τον έστειλε στη διοίκηση, πήγε στη διοίκηση, και την άλλη μέρα ήταν στην ενδεκάδα. Εκείνο το περιστατικό δεν μαθεύτηκε, του Χαλκιά μαθεύτηκε. Παρεμπιπτόντως, ακόμα κάποιοι μπορεί να απορούν γιατί ο Σάντος σηκώθηκε κι έφυγε το καλοκαίρι του 2010.
Η belle époque του ΠΑΟΚ, λοιπόν, τελείωσε, κι αυτό, που τρομάζει, είναι αυτό, που έρχεται.
Το οικονομικό πνίγει, η ομάδα έχει αδειάσει, κανείς δεν ξέρει πως θα ξαναγεμίσει, είναι δεδομένο ότι η ποιότητα θα πέσει πολύ.
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο σχόλιο, θεωρώ πως η επιλογή του προπονητή, ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να γίνει κι αυτό πιστώνεται στον Βρύζα.
Το κακό είναι πως σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη. Τα σχεδόν 1.000 διαρκείας παραπέμπουν σε άλλες εποχές κι όσοι βαυκαλίζονται με την κρίση, μάλλον δεν θέλουν να δουν την πραγματικότητα. Γιατί η κρίση δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, όταν άδειασε η Τούμπα.
Ο κόσμος θα γυρίσει, όταν νιώσει ότι κάτι καλό γίνεται και το κριτήριό του, τις περισσότερες φορές, είναι αλάνθαστο.
Ο ΠΑΟΚ πρέπει αυτή την εποχή να δημιουργήσει μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα με τα λίγα χρήματα που έχει (ή δεν έχει). Και γι΄ αυτό χρειάζεται ένα ξεκάθαρο πλάνο, το οποίο για να είμαι ειλικρινής, εγώ δεν το βλέπω.
Τις προηγούμενες εβδομάδες ακούγαμε ότι ο ΠΑΟΚ θέλει να κλείσει τον Μάρκος Αντόνιο για να σηκωθούν τα διαρκείας.
Τώρα, ο ΠΑΟΚ περιμένει την Τότεναμ να του δώσει δανεικό κάποιον Κουμαλό, ο οποίος δεν φόρεσε τη φανέλα της ούτε σε φιλικό και το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι στην Αγγλία είναι στις 23 Αυγούστου 2011 σ΄ ένα παιχνίδι Λιγκ Καπ με τη Ρέντινγκ. Κι αυτός ο παίκτης θα κοστίσει 3-4 κατοστάρικα. Μπορεί να βγει παιχτάρα, αλλά συνήθως όποιος αγνοεί τα βιογραφικά, το πληρώνει ακριβά και θυμηθείτε την περίπτωση του Μουσλίμοβιτς, που κόστισε πάνω από 3 εκατομμύρια στα 3 χρόνια, που ήταν εδώ, γιατί απλά αγνοήθηκε το βιογραφικό του.
Αυτές τις μέρες υπάρχει ένα άγχος, γιατί εκτός των άλλων η προετοιμασία ξεκινά και στις 5 Ιουλίου που θα πάει ο ΠΑΟΚ στην Ολλανδία θα πρέπει να έχει κάποιους από τους παίκτες, που του λείπουν. Η βιασύνη οδηγεί συνήθως σε κακές επιλογές. Και το δίλλημα είναι το εξής : Α) Ότι να ναι, για να είναι η ομάδα 100% έτοιμη στις 2 Αυγούστου για να παίξει με το λιμό που θα της τύχει, ή Β) πιο προσεκτικές επιλογές, χωρίς πίεση, γιατί το πιο σημαντικό είναι να έχει ο ΠΑΟΚ καλή ομάδα τη σεζόν, που έρχεται; Η απόφαση, ανήκει στη διοίκηση.
Θέμα Σαλπιγγίδη : Και στη δική του περίπτωση, απαιτούνται σωστοί χειρισμοί. Με τα δεδομένα, που υπάρχουν, δεν βλέπω το πώς θα μείνει στον ΠΑΟΚ. Το ότι για την επίθεση συζητούνται τα ονόματα του Μπανγκουρά και του Μπουντιμίρ, δείχνει το πόσο πρέπει να πέσει ο πήχης.
Ο πολυτιμότερος παίκτης της Εθνικής στο Euro, που του έβγαλε το καπέλο όλη η Ευρώπη, όποτε έβλεπε την Εθνική μας, μάλλον πρέπει να φύγει. Πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια, επικρατεί η άποψη ότι «ο κοντός μας ντροπιάζει». Αν το αναλύσει κανείς, όντως η παρουσία του κι αυτά που προκαλεί, «μας ντροπιάζουν».
Πηγή: paok24.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: