Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μινιόν 3 σε 1!! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ball Boy Γιώργος Καραμάνος αφού εξηγεί την χρησιμότητα της πολυδάπανης αγοράς του Μόντριτς, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να τον χωρέσει στην 11άδα της Ρεάλ...
Μινιόν 3 σε 1 (ΒΙΝΤΕΟ)
«Η Τότεναμ πήρε τον Κρόιφ των Βαλκανίων!» (σ.σ.: εξακολουθούν να τον αποκαλούν με αυτό τον τρόπο στην πατρίδα του). Κάπως έτσι θυμάμαι τους τίτλους στα αγγλικά ΜΜΕ όταν τα Σπιρούνια αγόρασαν αντί 21 εκατ. από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον Λούκα Μόντριτς. Παραξενεύτηκα. Η αλήθεια είναι πως δεν είχα εικόνα για τον παίκτη και οι Αγγλοι δεν συνηθίζουν τέτοιες ανόητες υπερβολές. Συνήθως είναι πιο επιφυλακτικοί και κυνικοί στα πρωτοσέλιδα τους. Αλλωστε ο Κροάτης ούτε καν στην ίδια θέση με τον κορυφαίο Ολλανδό όλων των εποχών παίζει ούτε και του μοιάζει αγωνιστικά. Μόνο αυτή η χαιτούλα, η μύτη (οι Ισπανοί ήδη τον αποκαλούν «το πουλί») και τα στραβά δόντια να ταιριάζουν φυσιογνωμικά.
Προσωπικά θα συμφωνούσα με τον Ρόμπερτ Προσινέτσκι, ο οποίος μιλώντας σε Ισπανούς, παρουσίασε τον συμπατριώτη του με μία κλισέ φράση που όμως στην περίπτωση του ταιριάζει γάντι: «Ο Λούκα είναι από αυτά τα ακριβά αρώματα που τα συσκευάζουν σε μικρά μπουκαλάκια!» Ναι αυτό είναι και για τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος σίγουρα στα σχέδια που καταστρώνει η κούτρα του, τον τοποθετεί σε τρεις διαφορετικές θέσεις.
Αλλωστε ο Πορτογάλος δεν θα πίεζε το αφεντικό του και δεν θα έπειθε τον Φλορεντίνο Πέρεθ να πληρώσει 35 (+7 με τους στόχους) μύρια για τον κοντούλη από το γραφικό Ζάνταρ στης ακτές της Αδριατικής. Τι σκοπεύει να κάνει όμως ο Ζοσέ με δαύτον; Που θα τον βάλει να παίξει και ποιον θα αφήνει εκτός; Γιατί κάποιος πρέπει να μένει εκτός, μιας και είναι πολλά τα φράγκα για να έχεις τον Μόντριτς στον πάγκο, αναθέτοντας του απλά τον ρόλο του 12ου παικταρά.

Ο Μόντριτς είναι ένας πολυθεσίτης-πολυεργαλείο που μπορεί να καλύψει όλο τον άξονα στη μεσαία γραμμή. Του αρέσει από το να παίρνει την πρώτη μπάλα από την άμυνα μέχρι και το να μοιράζει κάθετες από το αντίπαλο ημικύκλιο στον σέντερ φορ. Διαθέτει εκπληκτική αίσθηση του χώρου, τέλειο κοντρόλ και πέταγμα στα τρία πρώτα μέτρα του σπριντ του. Εχει και δύο πόδια. Τα δοκιμάζει από μακρυά, πατάει περιοχή, βάζει το κορμί και το κεφάλι του στη φωτιά και τρέχει ακατάπαυστα. Αλλάζει κατευθύνσεις, κόβοντας απότομα το σώμα του και τη μπάλα.

Ολα αυτά τον καθιστούν ικανό να αγωνίζεται σε τρεις θέσεις. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα καθαρό 8άρι που μπορεί να μετατραπεί σε... ψευτο 6άρι και ψευτο 10άρι. Οπότε στη Ρεάλ η χρησιμότητα του θα είναι η εξής:

1. Αντί του Κεντίρα
Στα ματς με μικρότερους αντιπάλους που δεν θα χρειάζεται ένας σκύλος αμυντικός μέσος ή σε αγώνες που η Ρεάλ θα πρέπει να γυρίσει το σκορ, ο Μόντριτς θα μπορεί να παίζει τον ρόλο του Σάμι Κεντίρα. Ο Γερμανός είναι σαφώς λιγότερο ικανός δημιουργικά και έτσι ο Ζοσέ θα έχει μία τριπλέτα (Τσάμπι Αλόνσο, Οζίλ) που θα ξέρει πολλά καντάρια και θα οργιάζει η φαντασία τους.

2. Αντί του Τσάμπι Αλόνσο
Ο Ισπανός μέσος είναι αυτός που μοιάζει περισσότερο απ' όλους αγωνιστικά με τον Μόντριτς. Οπότε όταν βλέπουμε τον Κροάτη στην θέση του Τσάμπι, αυτό θα σημαίνει απλά πως θα είχε ανάγκη από ανάσες, κάτι που πέρσι δεν είχε την πολυτέλεια να πάρει και στο κρίσιμο φινάλε της σεζόν εμφανίστηκε σκασμένος. Τώρα θα μπορεί να γίνει πιο σωστή διαχείριση του 31χρονου πλεόν Αλόνσο.

3. Αντί του Οζίλ
Ο Γερμανός επιτελικός είναι σαφώς πιο επιθετικογενής από τον Κροάτη. Εχει όμως ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με τον Μόντριτς. Αργεί να δώσει τη μπάλα. Ο Μόντριτς ενεργεί πιο γρήγορα, δεν την κουβαλάει τόσο πολύ και μπορεί με πιο μακρινή μπαλιά (πρώτος πασέρ πέρσι στην Πρέμιερλιγκ) να αξιοποιήσει την ταχύτητα των Κριστιάνο Ρονάλντο, Ιγουαΐν, Μπενζεμά και ειδικά σε αγώνες όπως αυτοί με τη Μπαρτσελόνα που η Ρεάλ παίζει περισσότερο την αντεπίθεση. Ετσι δεν θα χάνεται χρόνος από τη στιγμή που οι επιθετικοί θα ξεκινούν τις κούρσες τους και θα δέχονται μία 30άρα-40άρα ακριβείας μπροστά τους.

Φυσικά δεν είναι όλα τέλεια. Το μεγάλο μειονέκτημα του είναι το σωματικό. Κοντούλης (1,72) και αδύνατος (64 κιλά) δεν κερδίζει εύκολα τις προσωπικές μονομαχίες και γι αυτό δεν μπορεί να παίξει μόνος του ως καθαρός αμυντικός μέσος (σ.σ.: ο σκύλος κοινώς). Επίσης έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του, ενώ στην Τότεναμ πέρσι έβαλε μόλις τέσσερα γκολ. Στη Ρεάλ είναι βέβαιο πως θα του απαιτήσουν περισσότερα...




πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: