Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Χάθηκε το πρέσινγκ, άνοιξαν τρύπες...!!

Χάθηκε το πρέσινγκ, άνοιξαν τρύπες...
Όσα είδαμε στην Ιταλία κόντρα στην Νάπολι, επαναλήφθηκαν και κόντρα στη Βέροια. Ο Ολυμπιακός δέχεται πολλές φάσεις στη διάρκεια του ματς. Οι αντίπαλοι φτάνουν σχετικά εύκολα στην περιοχή του.
Γράφει ο Γιώργος Χελάκης.
Η πρώτη σκέψη σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι αυτοί που λείπουν. Ο Αβραάμ, ο Μέλμπεργκ, ο Μαρκάνο και ο Ορμπάιθ. Ως ένα σημείο ισχύει. Δεν λέει την πλήρη αλήθεια, όμως. Ο Ολυμπιακός επί Ζαρντίμ άλλαξε μια... κατοχυρωμένη συνήθεια. Το πρέσινγκ ψηλά, έξω από την περιοχή του αντιπάλου.

Για λόγους που ο κόουτς γνωρίζει άλλαξε η εντολή. Οι ερυθρόλευκοι επέλεξαν ένα μαρκάρισμα ζώνης που γίνεται αισθητό όταν ο αντίπαλος φτάνει στη μεσαία γραμμή.

Το πρέσινγκ ψηλά εμπεριέχει ρίσκο όταν ο αντίπαλος ξεφύγει και μεταφέρει γρήγορα την μπάλα μπροστά. Βρίσκει κενούς χώρους και μπορεί να προκαλέσει ζημιά. Η ταχύτητα του Αβραάμ και οι τοποθετήσεις του Μέλμπεργκ περιόριζαν αισθητά αυτό το ρίσκο.

Με τους νεαρούς και σχετικά άπειρους στόπερ (άγνωστους μεταξύ τους), ο Ζαρντίμ ίσως θέλησε να αποφύγει το ρίσκο προτιμώντας την καλά οργανωμένη άμυνα με τους παίκτες στη θέση τους πίσω από την μπάλα. Αυτή είναι η πλέον πειστική ποδοσφαιρική εξήγηση για την επιλογή της νέας τακτικής. Ότι δεν αποδίδει είναι φανερό. Οι αντίπαλοι χωρίς πίεση φτάνουν στην μεσαία γραμμή κι από εκεί βρίσκουν τρόπους να γίνουν απειλητικοί. Πέρυσι οι αντίπαλοι έχαναν πολλές φορές την μπάλα στο δικό τους μισό γήπεδο. Φέτος αυτό συμβαίνει σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στη Βέροια για παράδειγμα έγινε μόνο όταν ο Ιμπαγάσα - που προφανώς έχει μείνει στα περσινά - παρότρυνε τους συμπαίκτες του να το κάνουν.

Πριν εξαπλωθεί η συζήτηση για αμυντικό χαφ ακόμα και στόπερ είναι προτιμότερο ο Ζαρντίμ να ξανασκεφτεί την τακτική του.


πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: