Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

"Κλέφτης"; Ρε, δεν είστε με τα καλά σας!!

"Εκεί που μας χρωστούσαν θα μας πάρουν και το βόδι" λέει η παροιμία, απόσταγμα λαϊκής σοφίας. Του Βαγγέλη Μπραουδάκη.
"Κλέφτης"; Ρε, δεν είστε με τα καλά σας
Δεν ξέρω αν ήρθε στον νου του Θοδωρή Ζαγοράκη, αλλά ακόμα κι αν δεν τη σκέφτηκε, ταιριάζει απόλυτα μετά την ποινική δίωξη για «απιστία και υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος» που άσκησε η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης βάσει πορισμάτων (του ΣΔΟΕ και των ορκωτών λογιστών), όπου διαφαίνονται προβληματικές διαδικασίες στην οικονομική διαχείριση της ΠΑΕ.
Πριν από πέντε χρόνια (και κάτι), με τον ΠΑΟΚ στο χείλος του γκρεμού, διαλυμένο από τις διοικήσεις Μπατατούδη και Γούμενου, οι «ημιθανείς» παράγοντες του Ερασιτέχνη, πιεζόμενοι και από την παλλαϊκή απαίτηση, εκλιπαρούσαν τον πρωταθλητή Ευρώπης να αναλάβει στα συντρίμμια! Να αναλάβει, επειδή «ο κόσμος τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια» και «κάποιος πρέπει να πάρει το τιμόνι μέσα στη φουρτούνα»! Συναντήσεις επί συναντήσεων, πιέσεις επί πιέσεων, εγγυήσεις επί εγγυήσεων για να πειστεί...
Ανέλαβε (κακώς, δεν είχε κανέναν λόγο να μπλέξει, αλλά οι λίγες ψύχραιμες προειδοποιητικές φωνές τότε πνίγονταν), δεκάδες χιλιάδες τον αποθέωναν, έπρεπε αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά να συμμαζέψει τα συντρίμμια και να αρχίζει να χτίζει, το έκανε υπό εξαιρετικά αντίξοες οικονομικές συνθήκες (σε σχέση με τον ανταγωνισμό), ως συνήθως ο χρόνος φθείρει σχέσεις και διαθέσεις, συσσωρεύει ακούσια λάθη, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να φύγει, αποχώρησε.
Για άλλους έφυγε επιτυχημένος στη ζυγαριά «τι βρήκε, τι παρέδωσε», για άλλους αποτυχημένος. Αλλά και «κλέφτης»; Δεν το χωράει ο νους μου ότι θα υπήρχε έστω και ένας (μη παράφρων) που θα το υποστήριζε! Κι όμως.
Προ καιρού διάβασα υπομονετικά ολόκληρο το πόρισμα των ορκωτών λογιστών. Τις διαπιστώσεις και τις απορίες τους. Λογικότατες τις βρήκα, όπως και σε εκείνον τον διαχειριστικό έλεγχο πρωτύτερα στην ΑΕΚ, αφού γι' αυτούς, είτε τα οικονομικά μιας ΠΑΕ εξετάζουν είτε μιας ασφαλιστικής εταιρείας είτε μιας ναυτιλιακής κ.ο.κ., οι απαιτήσεις λειτουργίας των λογιστηρίων τους είναι ίδιες! Αλλο, όμως, οι απαιτήσεις των ορκωτών και άλλο η πραγματικότητα.
Αντε να τους εξηγήσεις, λοιπόν, άντε να καταλάβουν ότι η καθημερινότητα σε μια διαλυμένη σε όλα τα επίπεδα ΠΑΕ, όπως π.χ. ο ΠΑΟΚ, και η ανασύστασή της προκειμένου να λειτουργεί υποτυπωδώς ως εταιρεία χρειάζεται εξαιρετικά πολύ χρόνο. Κι όταν παράλληλα ο ίδιος χρόνος τρέχει αμείλικτα για να οργανωθεί και το ποδοσφαιρικό τμήμα, για να εκπροσωπείται η ομάδα αντάξια στα όργανα και τους φορείς, για, για, για, τότε οι «προβληματικές διαδικασίες στην οικονομική διαχείριση» κάνουν εντύπωση ως λέξεις, αλλά είναι παρωνυχίδα στην ουσία τους.
Η τρίχα, ωστόσο, έγινε ήδη τριχιά. Η λάσπη απλώθηκε. Κι όταν θα καθαρίσει, ουδείς θα ασχοληθεί. Θα είναι πλέον αργά. Η ζημιά έγινε. Και δεν ωφελεί ούτε αν τώρα ο Ζαγοράκης μονολογεί «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα».
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: