Η ΑΕΚ βρήκε την πρώτη της νίκη στην Σούπερ Λίγκα και Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί στο blog του πώς το έκανε ο Λίνεν και γιατί δεν το έκανε προηγουμένως ο Βλάχος.
Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς την εξέλιξη και, πολύ περισσότερο, την τύχη της προσπάθειας που κάνει ο Εβαλντ Λίνεν στην ΑΕΚ. Μπορεί κανείς όμως εύκολα να διακρίνει ήδη ότι ο Γερμανός έχει ξεκινήσει καλά και σωστά.
Οχι, δεν κάνει μαγικά ο Λίνεν, παρά μόνον το αυτονόητο της επιστήμης που έχει σπουδάσει, της προπονητικής. Ξεκίνησε να χτίζει υπηρετώντας τη βασικότερη των αρχών του team building στο ποδόσφαιρο: διδάσκει, της μαθαίνει της ΑΕΚ το βασικό, δηλαδή να μη δέχεται γκολ. Για να χτίσει πάνω σε αυτή τη βάση μια ομάδα που θα επιδιώκει, ρεαλιστικά, νίκες σαν αυτή που πέτυχε επί του Πλατανιά, νίκες του 1-0, που της ΑΕΚ μπορεί να αποδειχθούν αρκετές για να την απαλλάξουν από την πίεση ώστε να της επιτρέψουν να βγάλει το ταλέντο και το νεανικό θράσος της, εκ των υστέρων, για να διαπιστώσει μέχρι πού μπορεί όλα αυτά να την οδηγήσουν.
Μέχρι τώρα τα νιάτα την οδηγούσαν στον γκρεμό, για δύο, κυρίως, λόγους: επειδή ο προκάτοχος του Λίνεν δεν ξεκίνησε από τα βασικά και παρασύρθηκε από το όνομα και τη φανέλα και επεδίωξε να φτιάξει μια ομάδα που θα παίζει δημιουργικά και όχι με πρώτο στόχο να μη δέχεται γκολ, και επειδή αυτή η ΑΕΚ δεν κατάφερε να γίνει και να συμπεριφερθεί ως σύνολο, το οποίο, αν υπήρχε, θα μπορούσε να καλύψει ένα μέρος του ελλείμματος σε προσωπικότητα και εμπειρία.
Τι έκανε ο Λίνεν; Αρχισε από την αμυντική λειτουργία, όπως διαπιστώσαμε και στα δύο ματς των ημερών του. Και σε αυτό το ματς, με τον Πλατανιά, όταν βεβαιώθηκε ότι δεν κινδυνεύει, ο Γερμανός έψαξε λίγο παραπάνω με τον Γκερέιρο, που σε αυτή την ΑΕΚ μοιάζει με Μάτα, το γκολ που θα του έδινε την νίκη. Η ΑΕΚ στάθηκε τυχερή, αφού πήρε το γκολ από τον Φούντα στην μοναδική μεγάλη ευκαιρία της. Καιρός ήταν όμως να της γελάσει και λίγο η μπάλα, η οποία μέχρι τώρα της είχε γυρισμένη την πλάτη.
Ο Ταξιάρχης Φούντας και το γκολ του, και ο Ξενοφών Φέτσης είναι τα επιμέρους οφέλη της ΑΕΚ από τη νίκη. Ο πρώτος μας είχε δείξει από πέρσι ότι, εφόσον παίζει στον άξονα ή ως ενδιάμεσος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε χρήσιμο, έως και πολύτιμο ποδοσφαιριστή για την ΑΕΚ. Για τον δεύτερο όμως ήταν ουσιαστικά η πρώτη φορά αυτή. Για όσους βεβαίως τον έχουν παρατηρήσει από τον καιρό του στην Παιανία, ο Φέτσης δεν ήταν "είδηση". Ηταν όμως αρκετοί αυτοί που περίμεναν πολύ νωρίτερα το "ξεπέταγμα" του 21χρονου μέσου, ο οποίος δεν το είχε στον Παναθηναϊκό και χρειάστηκε να περιμένει περίπου ενάμισι χρόνο για να πάρει την ευκαιρία του στην ΑΕΚ.
Αν έχει ωριμάσει ο ίδιος και αν τον έχει ακολουθήσει και το περιβάλλον του, ο Φέτσης μπορεί να εξελιχθεί στον μέσο που έψαχνε απεγνωσμένα η ΑΕΚ, δηλαδή το παιχνίδι και το ρόστερ της, σε αντίθεση με αυτούς που σχημάτισαν ρόστερ ξεχνώντας να βάλουν σε αυτό έναν αμυντικό μέσο της προκοπής.
Για την ΑΕΚ του Λίνεν είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα και εκτιμήσεις. Εκτός των άλλων, ο Γερμανός έχει την ατυχία των αγώνων που έρχονται, με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Με ευνοϊκότερο πρόγραμμα, αυτή η ΑΕΚ που μοντάρει ο Λίνεν θα έβρισκε τους βαθμούς και τη νίκη ή τις νίκες που θα την απελευθέρωναν ψυχολογικά. Τώρα θα χρειαστεί και τύχη για να το πετύχει.