Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Μία νίκη δίνει μόνο τρεις βαθμούς; Λάθος!

Σε άλλες, όχι και τόσο μακρινές εποχές η νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΣ Γιάννινα στην έδρα της δεν θα είχε παραπάνω από τυπική σημασία.
Σε χαλεπούς καιρούς όμως, όπως αυτούς που διανύει η πολύπαθη Ενωση, οι τρεις βαθμοί αντιμετωπίζονται ως κατάκτηση του Μουντιάλ! Και φυσιολογικό είναι γιατί απέναντί της υπήρχε μία καλοδουλεμένη ομάδα που αν και χθες έκανε ένα πολύ κακό παιχνίδι, καταλάβαινες πως έχει κάνει καλή δουλειά με τον (εξελίξιμο) Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο της.

Το γρήγορο γκολ του Ταξιάρχη Φούντα έμοιαζε να δίνει το περιθώριο στους οπαδούς της ΑΕΚ να περάσουν ένα ήρεμο βράδυ. Ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας (από τη μέρα που πέτυχε το γκολ με τον Πλατανιά) ήταν εξαιρετικός στο πρώτο εικοσάλεπτο και προσπαθούσε να κάνει και άλλες φάσεις για την ΑΕΚ, αλλά καμία δεν μετουσιωνόταν σε πραγματική ευκαιρία. Και εκεί που δεν έδειχνε η φιλοξενούμενη ομάδα ικανή να ξαναμπεί στο ματς, διαψεύστηκαν όσοι έβλεπαν εύκολη νίκη. Γιατί ο ΠΑΣ ισοφάρισε με κεφαλιά του Μιχαήλ σε μία στημένη μπάλα, την οποία μία (ελάχιστα) έμπειρη άμυνα θα είχε αποφύγει. Και μπορεί να έχουμε μόνιμα έτοιμη τη δικαιολογία πως οι παίκτες της ΑΕΚ είναι νέοι και άπειροι, αλλά λίγο παραπάνω δουλειά στην προπόνηση με έμφαση και προσοχή στο πίσω δοκάρι, θα βελτίωνε τα πράγματα! Οταν τα πράγματα έμοιαζαν να χειροτερεύουν για τη γηπεδούχο, ήρθε ένα «φτηνό» πέναλτι από πλευράς της άμυνας του ΠΑΣ που κέρδισε (με διορατικότητα) από τον Φεγκρούζ ο Παυλής για να αναθαρρήσει το πλήθος.

Φευ όμως! Η νωθρότητα και η κακή εκτέλεση του Γκερέιρο, που είδε τον Μαροκινό γκολκίπερ να πέφτει σωστά και να αποκρούει, άπλωσαν την απογοήτευση διάχυτα στην εξέδρα.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν πραγματικό βασανιστήριο. Ούτε μία σωστή ενέργεια, ούτε τρεις πάσες στη σειρά και για την μία ομάδα και την άλλη. Ολα έδειχναν πως ερχόταν αναπόφευκτα η ισοπαλία. Μέχρι που στο 82' η ΑΕΚ κέρδισε ένα φάουλ, ο Φούντας το εκτέλεσε άψογα και ο Σταματής μπήκε έξυπνα στην τρύπα και πλάσαρε. Το 2-1 ήταν γεγονός και η έκρηξη χαράς στο γήπεδο θα ξεγελούσε όποιον περνούσε έξω από το ΟΑΚΑ και δεν ήξερε πως μιλάμε για ένα απλό ματς πρωταθλήματος, αντί για κάποιον τελικό Κυπέλλου.

Ομως για την Ενωση, που έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας της, κάθε ματς είναι τελικός και η αντίδραση τουλάχιστον της δίνει το δικαίωμα για να μιλάει για καλύτερες μέρες. Ο δρόμος ακόμη είναι μακρύς. Αυτή η νίκη δίνει μόνο τρεις πόντους. Αλήθεια; Λάθος! Το κάτι παραπάνω στον τομέα της ψυχολογίας προστέθηκε στον κουμπαρά, αλλά προσοχή: ένα βασικό ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Η ΑΕΚ δεν σκοράρει συχνά επειδή δεν έχει έναν παίκτη να βάλει το εύκολο γκολ ή μήπως επειδή δεν μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες; Το σύγχρονο αυτό ποδοσφαιρικό αυγό του Κολόμβου αποτελεί και τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων της. Προχθές δεν το πλήρωσε, αλλά ήδη έχει κοστίσει ακριβά στη σεζόν που διανύουμε!  sday gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: