Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Το σούπερ φαβορί και το «πράσινο» ατού!!

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ισχυρότερη εικόνα φαβορί του Ολυμπιακού σε ντέρμπι και το μοναδικό «αφανές» πράσινο πλεονέκτημα.
Ο Ζαρντίμ πάει με τους βασικούς απόψε και ελάχιστες αλλαγές. Καλά κάνει, και για να ανεβάσει την αυτοπεποίθηση των παικτών του και για το ένα εκατ. ευρώ που παρέχει πιθανή νίκη. Ο Ρότσα θα πάει με τους βασικούς στο Λονδίνο. Αντε, το πολύ πολύ να δούμε καμιά αλλαγή τύπου Λάζαρος – Φορναρόλι, Πετρό – Τοτσέ, ή Ζέκα – Σο μεταξύ των αγώνων με την Τότεναμ και τον Ολυμπιακό. Εκτός κι αν αλλάξει και έναν στόπερ, που είναι το μεγάλο του βάσανο στα πρώτα παιχνίδια της τρίτης θητείας του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να κάνει… ροτέισον. Είναι αυτός που πιστεύει περισσότερο απ’ όλους στο 5% του «θαύματος», ίσως διότι είναι ο μοναδικός μαζί με τον Γιούρκα (Euro 2004) σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό που έχει βιώσει τόσα πολλά ποδοσφαιρικά «θαύματα» στην καριέρα του. Oμως, σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν γίνει σ΄αυτά τα δύο «ευρωπαϊκά», ακόμη και στο ακραίο σενάριο ήττας Ολυμπιακού και νίκης – πρόκρισης του Παναθηναϊκού, οι Ερυθρόλευκοι είναι το ισχυρότερο φαβορί σε ντέρμπι «αιωνίων» όσο… μπορώ να με θυμηθώ!

Ούτε στην τριετία 1980-1983, ούτε επί Μπάγεβιτς στη γενιά των καλών «ερυθρόλευκων» Ελλήνων και της Παράγκας, ούτε με την ομάδα του Τζιοβάνι, ούτε με τον «Ρίμπο», ούτε στην ομάδα του Λεμονή με Νικοπολίδη - Γκαλέτι που αποτίναξε το κόμπλεξ των εκτός έδρας διπλών στην Ευρώπη, ούτε με Βαλβέρδε ήταν ο Ολυμπιακός τόσο ξεκάθαρο φαβορί σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι «αιωνίων». Θυμάμαι τι έλεγαν όλοι πριν από το εφετινό ΑΕΚ – Ολυμπιακός για το βάρος της φανέλας των γηπεδούχων, τι έλεγα και εγώ για το καλό σχήμα που είχε επιλέξει σε εκείνο το ματς ο Λίνεν. Δεν δόθηκε το πέναλτι για το 1-1, πάπαλα. Θυμάμαι την ατμόσφαιρα πριν από το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Τα΄ φερε έτσι η μπάλα που το 0-3 έληξε 1-1, σε ματς που ο γηπεδούχος δημιούργησε μία ευκαιρία.
Ο παίκτης του Ολυμπιακού, ειδικά ο ξένος παίκτης του Ολυμπιακού, δεν έχει ισχυρά κίνητρα εφέτος. Για δύο – τρία ματς σε ολόκληρο το πρωτάθλημα, για τον ημιτελικό και τον τελικό του Κυπέλλου και για τα ματς στην Ευρώπη. Όλα τα άλλα είναι «μεροδούλι –μεροφάι». Μια ακόμη ημέρα στη δουλειά. Με καλύτερη ή χειρότερη διάθεση για τον καθένα, αλλά χωρίς έξτρα ερέθισμα. Τα ματς με τον Παναθηναϊκό είναι ξεχωριστά. Και ειδικά σ΄ αυτό το ματς, εκτός από το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο, εκτός από τη δεδομένη ανωτερότητα σχεδόν σε όλες τις θέσεις πλην τριών στην εφετινή σεζόν (τερματοφύλακας – δεξιός μπακ – αμυντικός μέσος με Καρνέζη, Γιούρκα, Βιτόλο που θα μπορούσαν να είχαν θέση στην ενδεκάδα του εφετινού Ολυμπιακού, ίσως και ο Σισοκό αν και οι Ερυθρόλευκοι έχουν πληθώρα επιλογών στους μεσοεπιθετικούς), ο Ολυμπιακός έχει επιπλέον δύο ατού.
Το πρώτο είναι το σημαντικότερο: οι δύο ημέρες περισσότερης ξεκούρασης, «διευθέτησης», νοικοκυρέματος, συγκέντρωσης, συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό, που θα επιστρέψει ξημερώματα Παρασκευής στην Αθήνα και θα παίξει στο ντέρμπι ουσιαστικά χωρίς δυνατή προπόνηση! Το δεύτερο είναι το οικονομικό. Διότι το πριμ είναι σίγουρο και το χρήμα στην εποχή μας ουδείς εμίσησε.
Υπάρχει και ένα μοναδικό πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό. Αφανές. «Κρυφό». Όχι τόσο πειστικό ίσως: το φιλότιμο, το πάθος και ο ενθουσιασμός του «αδύνατου» σε συνδυασμό με τον… διδάκτορα ανθρώπινων σχέσεων σε κοινωνίες ομάδων, όπως είναι ο Ρότσα…     
Y.Γ: Όπως δεν είχα καμία αμφιβολία για το πώς θα σφύριζε ο Αρετόπουλος πριν από το ματς στα Χανιά, έτσι δεν έχω και για τον ρέφερι του ντέρμπι, οποιοσδήποτε κι αν οριστεί. Προς την αντίθετη κατεύθυνση όμως! Θεωρώ ότι θα πάει να παίξει 50-50 σε ένα ματς που θα παρακολουθήσει όλη η Ελλάδα. Μπορεί να κάνω λάθος. Αλλά σε ένα ματς του οποίου το αποτέλεσμα δεν κρίνει τίποτα (παρά μόνο ίσως το περίφημο αήττητο του Ολυμπιακού και την προοπτική να φτάσει σε ένα μοναδικό επίτευγμα της ιστορίας του στην ιστορία της Α΄ Εθνικής), εκτίμησή μου είναι πως μέλημά του θα είναι (ανεξάρτητα από τα όποια μικρά λάθη του) να σφυρίξει με δικαιοσύνη. Και ξέρετε, το αισθητήριο της δικαιοσύνης είναι πολύ πιο ισχυρό στους φιλάθλους παντός χρώματος, παρά στα media ή στους παράγοντες. Θα είναι οπωσδήποτε διεθνής, άλλωστε, συνεπώς δεν θα έχει το άγχος της ανέλιξης μέσω της υπαγωγής του στο «όπου φυσάει ο άνεμος» (έτσι δεν είναι «αποκλεισμένε» από το ντέρμπι Ηλία;)…



πηγή: gazzetta.gr
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: