Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο Τζάκσον Μαρτίνες φετινή αποκάλυψη των "δράκων"

Ο Τζάκσον Μαρτίνες βάλθηκε να τρελάνει κόσμο με τις εμφανίσεις του φέτος. Ο 26χρονος παίκτης αναμφίβολα δεν έφτασε στην Πόρτο ...με τα κτελ Κλομβίας, αφού οι διασυνδέσεις του Πίντο Ντα Κόστα έσωσαν χαρά (και κλασικά) την κατάσταση. Οι οπαδοί των "δράκων" δεν θα αγχώθηκαν στιγμή, λόγω της φυγής του Χουλκ, αφού γνωρίζουν καλά πως στους πρωταθλητές Πορτογαλίας υπάρχει πάντα "χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

Ο διεθνής άσος ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στις ομάδες Ντεπορτίβο Ενσίσο και Κοοπεμπόμπας, οι οποίες υπάγονται στην Αντιόκια. Από εκεί ήρθε και το βήμα που θα μπορούσε να του προσφέρει αναγνωσιμότητα. Υπέγραψε σε ένα από τα μεγάλα κλαμπ της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Εκεί πέρασε αρχικά χρονιές (2005, 2006, 2007) στις οποίες δεν έκανε το μπαμ καθώς οι επιδόσεις του ήταν μέτριες. Άντεξε και το 2008 πήρε την ευκαιρία από τα μαλλιά, σκοράροντας 10 γκολ σε 23 παιχνίδια. Καθόλου άσχημα για τον Μαρτίνες ο οποίος πήρε στη συγκεκριμένη αγωνιστική περίοδο φανέλα βασικού. Το 2008-2009 στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, αποτέλεσε παίκτη - κλειδί της ομάδας του, κάτω από τις οδηγίες του Σαντιάγο Εσκομπάρ. Ο "Τσα-τσα-Τσα" αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού μέσα στη σεζόν, όμως ξεπέρασε την κακοτυχία αυτή και μάλιστα πραγματοποίησε και μια χρονιά στην οποία έλαμψε αφού σημείωσε 18 ολόκληρα γκολ σπάζοντας και το ρεκόρ που μέχρι εκείνη τη φάση κρατούσε ο Λέιδερ Πρεσιάδο (παίκτης με πολυετή θητεία στο πρωτάθλημα της ολομβίας που παραιτήθηκε πέρυσι). Συνολικά ο Κολομβιανός φορ σκόραρε 65 γκολ για την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και το 2009 πήρε και το πρωτάθλημα, φεύγοντας με ψηλά το κεφάλι.

Στη συνέχεια ο Μαρτίνες ταξίδεψε για το ιδιαίτερα δυναμικό πρωτάθλημα του Μεξικό, όπου συμφώνησε με τους Τζαγκουάρες. Στους "πορτοκαλί" μεταπήδησε μετά από φουρτούνες σχετικά με τη με τη μεταγραφή του. Σε πρώτη φάση η Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν είχε συμφωνήσει με την κορεατική ομάδα Ούλσαν Χιουντάι. Αλλά το ενδεχόμενο αυτό έπεσε στο κενό καθώς πήγαν να αλλάξουν οι όροι του συμβολαίου την τελευταία στιγμή, κάτι που η πλευρά του ποδοσφαιριστή δεν δέχθηκε. Ρίβερ Πλέιτ και Ράσινγκ Κλουμπ πήγαν να μπουν αργότερα στο παιχνίδι, αλλά το ενδιαφέρον τους δεν έπεισε και τελικά ο Μαρτίνες κατέληξε στους Τζαγκουάρες. Εκεί βέβαια είχε παρέα τον συμπατριώτη του Λουίς Φερνάντο Μοσκέρα, ο οποίος παρεμπιπτόντως πήρε το 2011 την αντίθεση διαδρομή, υπογράφοντας στη παλιά αγαπημένη του Μαρτίνες, την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Στη Τζαγκουάρες ο τωρινός ποδοσφαιριστής της Πόρτο έκατσε ενάμιση χρόνο περίπου και πρόλαβε μέσα σε λίγο διάστημα να διαπρέψει. Κανόνι του μεξικάνικου πρωταθλήματος με 36 γκολ και η δεινότητα του στο σκοράρισμα δεν άργησε να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας. Βγήκε τσακ - μπαμ δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του κλαμπ και ξεπέρασε τα 100 επαγγελματικά προσωπικά του γκολ.

Έτοιμος για το μεγάλο άλμα

Την άνοιξη του 2012 έντονα ακουγόταν πως η Λίβερπουλ, η Στόουκ και η Φούλαμ τον έχει βάλει στόχο. Ακόμα περισσότερο πως τον κατασκοπεύουν στα παιχνίδια του στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Ωστόσο, το ζήτημα δεν προχώρησε με κανέναν από τους τρεις προαναφερθέντες υποψηφίους συλλόγους και η Πόρτο ήταν εκείνη που το καλοκαίρι πήρε την κατάσταση στα χέρια της. Και επειδή έφυγε ο Χουλκ και επειδή δεν έπιασε πολύ ο Γιάνκο. Ο Πίντο Ντα Κόστα έχει τη λύση και οι οπαδοί της Πόρτο το ξέρουν. Όπως είναι γνωστό ο Χουλκ αναχώρησε για τρελά χρήματα για τη Ζενίτ, όπου ο ίδιος εισπράττει 6.000.000 ευρώ το χρόνο, ενώ στη περίπτωση του Γιάνκο, ο Αυστριακός έφτασε στη Πόρτο το χειμώνα, πάλεψε, αλλά δεν θα έπαιζε βασικός, λόγω των δειγμάτων γραφής του, τη σεζόν 2012-2013. Ο υψηλόσωμος επιθετικός αναχώρησε για άλλες πολιτείες, πηγαίνοντας στην τουρκική Τραμπζόνσπορ. Ο Γιάνκο εγκλιματίστηκε στα δεδομένα του κλαμπ αλλά το στυλ του δεν τον βοήθησε, αφού αποτελεί ένα καθαρόαιμο στράικερ χωρίς πολλές δημιουργικές ικανότητες, πράγμα που δεν συνέβαλε στη παραμονή του. Ο Μαρτίνες αποτέλεσε τον εκλεκτό και φαίνεται μέχρι στιγμής πως βγάζει τα λεφτά του και τα 11 εκατομμύρια δολάρια που στοίχισε η μεταγραφή. Λισάντρο Λόπες - Ρανταμέλ Φαλκάο - Χουλκ - Τζάκσον Μαρτίνες. Ουδείς αναντικατάστατος σε μια ομάδα που διαθέτει ...μάτι. Καθόλου τυχαίες επιλογές, αφού οι 3 στους 4, Λόπες, Φαλκάο και Μαρτίνες είχαν ήδη φτιάξει το όνομα τους σε πρωτάθλημα της Αμερικής. Ο Μαρτίνες έχει προλάβει ήδη να πετύχει 9 γκολ στο λιμάνι με τα δύο να είναι τρομερά από άποψη θεάματος, ένα με ψαλιδάκι κόντρα στη Ρίο Άβε και ένα κόντρα στη Σπόρτινγκ Λισσαβόνας με εξαιρετικό τακουνάκι. Είναι παίκτης - killer που κάνει το έργο του χωρίς φλυαρίες στο παιχνίδι του. Ο "μονοκόμματος" σωματότυπος του ξεγελάει τους αντίπαλους αμυντικούς, αφού ο Μαρτίνες μπορεί να δείχνει βαρύς αλλά πατάει γκάζι και παίζει με άνεση και εκτός περιοχής. Έχει τα φόντα για να κερδίσει το κοινό στο "Ντραγκάο" και θυμίζει αρκετά τον Φαλκάο. Βέβαια τον Φαλκάο θύμιζε και ο Κλέμπερ, αλλά είχε σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Η Πόρτο χρειάζεται έναν παίκτη που, τουλάχιστον, θα βγάλει τη σεζόν και ο Τζάκσον έκανε εκκίνηση ...Bolt. Νωρίς - νωρίς μάλιστα, πήρε και τον πρώτο του τίτλο με τους "κυανόλευκους", αυτόν του Σούπερ Καπ Πορτογαλίας, σε ένα ματς στο οποίο σημείωσε και το νικητήριο γκολ στο 90΄. Ο επιθετικός με τα τέσσερα ψευδώνυμα (Thriller, Cha-Cha-Cha, Pantera, Ticholo) διαγράφει και ανοδική πορεία από το 2009 στην εθνική Κολομβίας, μέλος της οποίας είναι και ο Φαλκάο αλλά και ο τωρινός συμπαίκτης του Μαρτίνες στην Πόρτο, Ροντρίγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: