Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η κρίση τούς έβγαλε από τον πάγκο!


Η κρίση τούς έβγαλε από τον πάγκο!

Τα νέα εγχώρια ταλέντα της μπάλας που παίρνουν φανέλα βασικού στις ομάδες τους



 
Μια πρώτη ματιά στις αρχικές ενδεκάδες της αναμέτρησης του Πανιωνίου με τον Αρη στην πρεμιέρα της Σούπερ Λίγκας 2012-13 ήταν αρκετή για να δώσει μια πρόγευση όσων επρόκειτο να ακολουθήσουν στα γήπεδα όλης της χώρας. Οι δύο ιστορικές ομάδες παρατάχθηκαν στον αγωνιστικό χώρο της Νέας Σμύρνης με αμιγώς ελληνικές ενδεκάδες, κάτι που είχε να συμβεί από το μακρινό 1989 (!) και μια αναμέτρηση (και πάλι) των Κυανέρυθρων με την Ξάνθη στην ακριτική πόλη. Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια και μια δυσχερής οικονομική κρίση για να επιστρέψει το ελληνικό ποδόσφαιρο στις ρίζες του...
Το τρέχον πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνα περασμένων ετών. Η «χαρτογραφία» των 16 ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση έχει αλλάξει ριζικά διότι για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια οι έλληνες ποδοσφαιριστές αποτελούν την πλειονότητα. Οι εποχές που οι ομάδες έφερναν τους ξένους με... καραβιές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί καθώς πλέον, ελέω κρίσης, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρήματος για μεταγραφές παικτών - έστω και δεύτερης και τρίτης διαλογής - από το εξωτερικό. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ομάδες έστρεψαν την προσοχή τους στο εγχώριο εθνικό (ποδοσφαιρικό) προϊόν και στις κατά τόπους ακαδημίες προκειμένου να εντοπίσουν νέα ταλέντα.
Τα στοιχεία που προκύπτουν στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος 2012-13 είναι εντυπωσιακά καθώς από τους 408 ποδοσφαιριστές που συνολικά έχουν αγωνιστεί, οι 274 είναι Ελληνες και μόλις οι 134 κατάγονται από άλλες χώρες. Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο έπειτα από τουλάχιστον μια πενταετία... ξενομανίας.
Σημεία των καιρών και όχι σχέδιο
Ενδεικτικό είναι ότι μόλις πριν από μια διετία το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) απηύθυνε έκκληση προς τους υπευθύνους προκειμένου να μπει φραγμός στην αλόγιστη χρησιμοποίηση ξένων παικτών που μετέτρεπε «τους Ελληνες σε κομπάρσους της Σούπερ Λίγκας» (τη σεζόν 2009-10 από τους 475 ποδοσφαιριστές, οι 261 ήταν αλλοδαποί και οι 214 Ελληνες).
Προφανώς και δεν πρόκειται για ένα οργανωμένο ποδοσφαιρικό σχέδιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) ή του υφυπουργείου Αθλητισμού, αλλά περισσότερο για σημεία των καιρών που οδήγησαν σε μια βίαιη και συνάμα αναγκαία μετάβαση στη νέα τάξη πραγμάτων, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα αλλά και των αποτυχημένων χειρισμών των διοικήσεων αρκετών ΠΑΕ.
Προ εβδομάδων ο 26χρονος γκολκίπερ της εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού Ορέστης Καρνέζης δήλωσε στο «Βήμα» ότι «η κρίση έχει και τα θετικά της» καθώς φαίνεται ότι δίνει την ευκαιρία σε αρκετά ταλαντούχα παιδιά κάτω των 20 ετών να πάρουν ευκαιρίες, τα οποία υπό το προηγούμενο καθεστώς θα έπρεπε να περιμένουν ως τα 24-25 τους για να ωριμάσουν ποδοσφαιρικά (κατά την παγιωμένη ελληνική άποψη). Πλέον όμως η παρούσα κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο πολύ νωρίτερα τη νέα «generation X» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η οποία ακολουθεί μια γενιά (ηλικίας 20-24 ετών) που ήδη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα γήπεδα και απαρτίζεται κυρίως από τους διεθνείς άσους Κυριάκο Παπαδόπουλο, Σωκράτη Παπασταθόπουλο, Σωτήρη Νίνη, Παναγιώτη Ταχτσίδη, Κώστα Φορτούνη, Κώστα Μήτρογλου, Κώστα Μανωλά, Δημήτρη Σιόβα, Στέφανο Αθανασιάδη, Γιάννη Σκόνδρα, Ελίνι Δημούτσο κ.ά.
Δίνουν τόπο στα νιάτα
Η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Αρης, ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που έχουν εμπιστευτεί τους περισσότερους νεαρούς στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Η Ενωση έχει χρησιμοποιήσει δέκα παίκτες κάτω των 20 ετών με τον 17χρονο μεσοεπιθετικό Ταξιάρχη Φούντα να ξεχωρίζει, ενώ θετική παρουσία έχουν ο 20χρονος πλάγιος μπακ Βαλεντίνος Βλάχος, ο 19χρονος επιθετικός Ανδρέας Σταματής και ο 19χρονος αρχηγός της Εθνικής Ελπίδων Γιώργος Κατίδης.
Το Τριφύλλι που έκανε μεγάλη στροφή στις ακαδημίες του συλλόγου (επίσης με δέκα παίκτες κάτω των 20 ετών) έχει δώσει φανέλα βασικού στον 18χρονο εξτρέμ Χάρη Μαυρία και στον 19χρονο στόπερ Κώστα Τριανταφυλλόπουλο. Σημαντικό χρόνο συμμετοχής έχουν πάρει και οι κεντρικοί μέσοι Σπύρος Φουρλάνος, Τάσος Λάγος και ο 18χρονος αριστερός μπακ-χαφ Διαμαντής Χουχούμης.
Στον Αρη ηγετικό ρόλο έχει αναλάβει ο 19χρονος εξτρέμ Γιάννης Γιαννιώτας, ενώ στα βασικά πλάνα βρίσκονται ο 20χρονος στόπερ Μιχάλης Γιαννίτσης, ο συνομήλικός του κεντρικός μέσος Ερωτόκριτος Νταμαρλής και ο 18χρονος μεσοεπιθετικός Δημήτρης Σουνάς.
Μεγάλη βαρύτητα στη νέα γενιά δίνει και ο τεχνικός του ΠΑΟΚ κ. Γιώργος Δώνης, ο οποίος πέραν του 19χρονου αλβανού χαφ Εργκούς Κάτσε, εμπιστεύεται θέσεις βασικών και στον 19χρονο πλάγιο μπακ Κώστα Σταφυλίδη (ήδη έχει πάρει μεταγραφή στη γερμανική Λεβερκούζεν), τον 19χρονο επιτελικό μέσο Δημήτρη Πέλκα, τον 18χρονο πλάγιο μπακ Δημήτρη Κωνσταντινίδη και τον 19χρονο μεσοεπιθετικό Στέλιο Κίτσιου.
Νέα φιντάνια από παντού
Στην Ξάνθη που ήδη στηρίζεται στους νεαρούς Βασιλακάκη, Μάνταλο, Μπέρτο, Μπαξεβανίδη, Κομεσίδη, Πλατέλα (άπαντες μεταξύ 21-24 ετών) φαίνεται ότι ξεφυτρώνουν και νέα φιντάνια όπως οι 18χρονοι Δημήτρης Γούτας (στόπερ), Στέλιος Νάκας (μεσοεπιθετικός) και ο 19χρονος επιθετικός Αντώνης Ράνος, ενώ και στον Πανιώνιο η νέα φουρνιά ταλέντων υπό τις οδηγίες του πρωτάρη τεχνικού κ. Δημήτρη Ελευθερόπουλου εντυπωσιάζει. Οι πλάγιοι μπακ Παναγιώτης Σπυρόπουλος (20 ετών) και Αλέξανδρος Κούρος (19 ετών) είναι βασικοί και αναντικατάστατοι, όπως και ο 19χρονος αριστερός χαφ Δημήτρης Κολοβός. Επίσης θετικές εντυπώσεις άφησε και ο 19χρονος γκολκίπερ Νίκος Γιαννακόπουλος.
Με τη φανέλα του Αστέρα Τρίπολης έχει ξεχωρίσει ο 19χρονος Δημήτρης Κουρμπέλης που αγωνίζεται ως αμυντικός μέσος ή στόπερ, με τον ΟΦΗ οι 20χρονοι Γιάννης Βιτώρος (μεσοεπιθετικός) και Μανόλης Ζαχαράκης (πλάγιος μπακ), με την Κέρκυρα ο 18χρονος αμυντικός μέσος Νίκος Κρητικός, με τον ΠΑΣ Γιάννινα ο 20χρονος στόπερ Μάριος Οικονόμου και ο 19χρονος μέσος Μιχάλης Αυγενικού, ενώ με τον Πλατανιά εντυπωσιάζει ο 20χρονος στόπερ Γιάννης Ποτουρίδης, ο οποίος ανήκει στον Ολυμπιακό.
Οπως τονίζουν οι υπεύθυνοι ακαδημιών των περισσότερων ελληνικών συλλόγων, το μέλλον του ποδοσφαίρου μας προβλέπεται ευοίωνο ως προς την ανάδειξη και άλλων ταλέντων καθώς όλες οι ΠΑΕ έχουν πραγματοποιήσει στροφή 180 μοιρών. Προτεραιότητα δεν αποτελούν πλέον οι ξένες αγορές αλλά οι εγχώριες ποδοσφαιρικές ακαδημίες και τα γήπεδα όλης της χώρας. Ο έλληνας ποδοσφαιριστής ξαναβρίσκεται στο επίκεντρο...


Αλλαγή πλεύσης
Από τις Βαβέλ στην ελληνοποίηση

Μόλις δύο από τις δεκαέξι ομάδες που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκα 2012-13 έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερους αλλοδαπούς από ό,τι έλληνες ποδοσφαιριστές. Ο Αστέρας Τρίπολης παραμένει ο σύλλογος που εμπιστεύεται, ως επί το πλείστον, ξένους και δη Λατίνους καθώς από τους 26 που έχουν αγωνιστεί μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα οι 10 είναι Ελληνες, ενώ οι υπόλοιποι 16 κατάγονται από άλλες χώρες. Επίσης, στον Ολυμπιακό, μολονότι συγκριτικά με άλλα χρόνια έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα το ελληνικό στοιχείο, οι ξένοι διατηρούν την υπεροπλία (14 έναντι 12 Ελλήνων).

Από εκεί και πέρα, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι από τους 30 παίκτες που έχουν παίξει με την Κέρκυρα οι 27 (!) είναι Ελληνες, ενώ ακολουθούν ο Πανιώνιος με 24 (σε σύνολο 26 παικτών), ο Αρης και η ΑΕΚ με 23 (σε σύνολο 26 και 27, αντιστοίχως) και ο Παναθηναϊκός με 20, έχοντας χρησιμοποιήσει πάντως και 10 αλλοδαπούς.

Ιδίως στον Αρη η αλλαγή ρότας (ελέω βεβαίως σοβαρότατων οικονομικών προβλημάτων) είναι άξια σχολιασμού καθώς δεν έχουν περάσει τρία χρόνια από την εποχή που το ρόστερ του θύμιζε Βαβέλ με την παρουσία 23 ξένων (!) και μόλις επτά Ελλήνων. Παραμένει άλλωστε η μοναδική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που χρησιμοποίησε 14 ξένους παίκτες (και κανέναν Ελληνα) σε ένα ματς πρωταθλήματος εναντίον του Παναθηναϊκού (1-2) στις 20 Σεπτεμβρίου 2008. Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια: